AcasăEconomieEuropa se duce în cap. Numărul falimentelor crește accelerat

Europa se duce în cap. Numărul falimentelor crește accelerat

Falimente în lanț în întreaga economie a UE

Cele mai recente statistici ale Eurostat arată o prăbușire vizibilă a economiei statelor UE. Astfel, după fluctuații în sus și în jos, cu salvări venite de la ajutoarele de stat acordate din bugetele naționale, al doilea trimestru al acestui an arată o creștere constantă a falimentelor. Criza energiei și a gazelor, precum și a combustibililor a transformat economia Europei într-una necompetitivă, iar România, total dependentă de afacerile din Vest, se pregătește să se confrunte cu un dezastru iminent.

Datele dezastrului european

Banii din PNRR, care, pe fondul exploziei prețurilor la energie și la materii prime, oricum nu vor acoperi nici 10% din investițiile anunțate, nu vor mai putea să salveze România. Dinspre UE vine în forță taifunul crizei economice majore, amplificat și de iminenta prăbușire a băncilor din SUA. Primul semnal l-a dat chiar Eurostat, care prezintă datele sumbre ale involuției economice din statele dezvoltate ale UE.

Cele mai alarmante sunt legate de creșterea accelerată și continuă a falimentelor, care a cuprins întreaga Europă. ”Începând cu primul trimestru trimestrul 2022, inclusiv al doilea trimestru din 2023, numărul declarațiilor de faliment a fost într-o tendință clar ascendentă. Cu cea mai recentă creștere s-a raportat în trimestrul doi din 2023, când declarațiile de faliment au atins cele mai înalte niveluri din 2015. Astfel, în al doilea trimestru al anului 2023, numărul de declarații de faliment ajustat sezonier a crescut cu 8,4 % în UE și cu 9 % în zona euro, comparativ cu primul trimestru din 2023. În primul trimestru din 2023, declarațiile de faliment au crescut cu 4,2 % în UE și cu 3,5 % în zona euro, în comparație cu trimestrul al patrulea din 2022”, arată Eurostat. Pe de altă parte, în al doilea trimestru al anului 2023, numărul ajustat sezonier al înregistrărilor de întreprinderi a scăzut cu 0,6 % în UE și cu 1,1 % în zona euro, comparativ cu primul trimestru din 2023. Și asta după ce în primul trimestru al anului 2023, numărul numărul înregistrărilor de întreprinderi crescuse ușor, cu 2 % în UE și cu 2,1 % în zona euro, comparativ cu trimestrul al patrulea din 2022.

România alunecă spre prăpastie

Comparând al doilea trimestru din 2023 cu primul trimestru din 2023, dintre statele membre pentru care sunt disponibile date, cele mai mari creșteri ale declarațiilor de faliment au fost observate în Ungaria (+40,8 %), Letonia (+24,8 %) și Estonia (+24,6 %). ). Cele mai mari scăderi ale numărului de declarații de faliment au fost înregistrate în Cipru (-48,5 %), Croația (-23,6 %) și Danemarca (-15,9 %).

În România, comparativ cu trimestrul anterior, cea mai mare creștere a numărului de falimente a fost raportată în primul trimestru al anului 2021. Următoarea creștere majoră a avut loc în trimestrul IV al anului 2022, de 44,1%, iar în primele două trimestre ale acestui an creșterile au fost de 0,8%, respectiv de 0,5%. Comparativ cu primul trimestru al anului 2023, în al doilea trimestru, cele mai mari scăderi ale înregistrărilor de noi întreprinderi au fost observate în Polonia (-11,3 %), Bulgaria (-9,1%) și Danemarca (-9 %). România a înregistrat o scădere de 17,7% în trimestrul IV din 2022, de 2,9% în primul trimestru al acestui an și de 7% în cel de-al doilea trimestru din 2023.

Lovitură pentru toate sectoarele economice

Potrivit Eurostat, în toate sectoarele economiei din UE s-a înregistrat o scădere a declarațiilor de faliment în primele două trimestre ale anului 2020, datorată însă sprijinului financiar extraordinar oferit de guverne în primele luni de pandemie. Apoi, din primul trimestru al anului 2022 până în al doilea trimestru al anului 2023, declarațiile de faliment au fost în general pe un trend ascendent în toate sectoarele economiei. În primul trimestru al anului 2023, declarațiile de faliment au crescut în toate sectoarele, cu excepția serviciilor de cazare și alimentație și transport. În al doilea trimestru al anului 2023, numărul declarațiilor de faliment a crescut în toate sectoarele, tar cele mai mari creșteri s-au observat în serviciile de cazare și alimentație și transport.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
10.718 afisari

44 COMENTARII

  1. Se numeste „demolare controlata”. Ca la 9/11.
    6uilt 6ack 6etter => Ordine din haos (NWO) => Intai darami totul si apoi „reconstruiesti mai bine”.
    Pregatiti-va pentru impact…

  2. UE e ca Pacala din poveste.
    Se suie in pom si taie craca pe care sta.
    Isi interzice singura sursele alternative energetice, mine inchise, termocentrale distruse, constructii de hidrocentrale, oprite.
    Parca parlamentarii UE nu ar lucra pentru UE

  3. Cred ca stiti ca satanistii din Occidentul Kolektivizat ca in Ferma Animalelor din 1984 se pregatesc sa lanseze o noua plandemie, de data asta cu target-ul te toti ratatii mici de pana pe la 18 ani. Asa ca, draci prieteni si tovarasi, scapa numai care poate, si va fi bine pentru toata lumea !! Ha ha ha 🙂 Sieg Heil, Sieg Heil, Nazi Ursulla Macht Frei 🙂

    • Am servit polonicu cu micul dijun magiunat mai divremi ( 6:05 ) . Sunt CONSTANTIN MOLDOVEAN TIRASPOL , de profesie TROLL , un nimeni pe sub pasarela . Uneori imi pun piruca si sunt ” livia ” paroasa ……hihihihihi

  4. Este și firesc, din moment ce UrSULA a pus UE la dispoziția SUA, facilitând economia americană în defavoarea celei a UE. Calculați câți bani s-au dat pe apa chioară, numită vaccin anti-Covid, câți bani sunt pompați spre Ucraina pentru a menține un conflict armat la granița UE, care numai beneficii economice nu aduce, și unde au dus sancțiunile economice dictate F. Ruse, sancțiuni care au efect negativ mai mult asupra statelor UE. Apoi, distrugerea a tot ce însemna producerea de energie electrică și contracte dezavantajoase de achiziție a resurselor naturale din alte părți. Totodată, fiind la remorca SUA, nu s-au încercat nici un fel de măsuri diplomatice de rezolvare a crizei ruso-ucrainene, UE fiind cea mai interesată de a fi liniște și pace la granițele ei, nu să susțină conflicte militare în interesul SUA.

    • Sunt tot nazdravanul de Lucovid Orban , am mai bagat o postare apa chioara , la hoha , sa placa Raionului .

  5. Toata planeta este impotriva UE si NAT o ,aceste organizatii condusi de drogati ,pedofili ,homalai au distrus Europa care isi merita soarta Rusia este in acest moment economia cea mai puternica din Europa ,China este pe primul loc in lume ,India pe locul 4 iar Indonesia pe locul 5 ,iar pedofilii ,drogatii ,homalaii se duc in cap Good News

    • Exact. Sa speram ca la alegerile din 2024 se schimba in EU homalaii astia penibili de ne baga in scoli la copii curcubeul cu japca. De aia sunt disperati ca nu înaintează ukrainienii stiu ca vin alegerile la anu si s-a terminat sifonarea de bani in gaura neagra ultranationalista Ukraina.

  6. EU e condusa de idioti penibili cu vocea subtziata. Au exagerat cu politica verde atata timp cat restul China India America polueaza maxim. Daca vor sa inchida si fermele de vaci ca elibereaza vaca si balega co2. S-au pus sa ne sarceasca au inceput cu covid au continuat cu Ukraina cu energia, au invadat europa cu tot felul de imigranti ilegali necalificati lenesi si de alta cultura de nu mai stii daca esti in Europa. Marile capitale sunt pline de jeg si ciudati ti-e frica sa mergi noaptea pe strada. Vor sa ne deznationalizeze sa distruga religia crestina ne baga iepurasul de paste nu mai e issus de Craciun or sa bage mosgerila si tot asa. Un haos total. Sa speram ca in 2024 la alegerile din EU vor venii oameni de stat nu marionete penibile. Iar femeia asta incapabila Ursula sa se dupa sefa ei Merkel mai repede.

  7. DEMOLARE CONTROLOATA. Stam linistiti si sa ne asteptam randul la taiere. Cel mai normal ar fi sa ne salvam. Afara din UE si Nato.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger