Cauta

Europa primește lovitura de grație. Adio, gaze americane!

Țeapa țepelor vine din SUA

După ce i-au scăpat de Nord Stream și de dependența de gaze rusești, americanii dau lovitura de grație Germaniei și Europei, prin stoparea livrărilor de GNL, pe motiv de impact asupra mediului. Cu toate regenerabilele construite în ultimii doi ani, Germania se află într-o situație imposibilă, neavând cu ce suplini nevoia de energie atunci când eolienele și fotovoltaicele nu produc.

Politica sinucigașă a UE începe să-și arate consecințele devastatoare. După ce americanii i-au scăpat pe germani de grija Nord Stream și de dependența de Federația Rusă, asumându-și livrarea de gaze la prețuri de 10 ori mai mari, aceeași americani se sucesc acum și pun stop vânzărilor de GNL către Europa.

Lovitura este năucitoare, nu numai pentru Germania, ci și pentru aproape toate statele Uniunii Europene, dependente, într-un fel sau altul, de gazele din SUA. Astfel, președintele Joe Biden a declarat că SUA vor suspenda aprobarea de noi contracte pentru exporturile de gaze lichefiate în străinătate, intenționând să ”monitorizeze impactul exporturilor de GNL asupra costurilor energiei, securității energetice a SUA și a mediului”.

Decizia a fost criticată de republicani, care o consideră o lovitură dată energiei naționale, o amenințare la adresa creșterii economice a SUA și a aprovizionării aliaților din Europa. Totodată, Joe Biden a pus sub semnul întrebării extinderea infrastructurii de export pentru gaze naturale lichefiate (GNL) cu referire la schimbările climatic și a dispus suspendarea proiectelor de construcție a noilor terminale de pe coastele SUA. Statele Unite ale Americii au extins masiv extracția de gaz de șist în ultimii ani și, prin urmare, sunt astăzi cel mai mare exportator mondial de GNL. Șapte terminale de export sunt în funcțiune, în timp ce altele ar fi de fapt în planificarea extinderii capacităților de export, scrie publicația germană Berliner Zeitung.

Probleme majore în alimentarea cu energie

Publicația Berliner Zeitung avertizează că decizia americanilor ar putea cauza în mod fundamental probleme în alimentarea cu energie în Germania. Potrivit Asociației Industriei Energetice (BDEW), luna aceasta, Germania a acoperit de departe cea mai mare parte din GNL (83%) din SUA. Cu toate acestea, conform BDEW, originea cisternelor individuale și compoziția GNL transportat nu sunt întotdeauna clar determinabile. În Germania, economia este la pământ după pierderea competitivității din sectorul energetic, din cauza dezafectării rapide a sistemelor nucleare și a centralelor pe cărbune, astfel că centralele pe gaz sunt acum singura sursă de încredere de electricitate flexibilă atunci când energiile regenerabile nu mai produc.

Potrivit Bloomberg, fondurile speculative se așteaptă ca cererea globală să se prăbușească și și companiile germane să se confrunte cu pierderi de prețuri. Aceste companii suferă de o combinație de criză energetică, o economie internă în scădere, exporturi mai slabe către țări din afara Uniunii Europene și creșterea ratelor dobânzilor.

Ecologiștii, în extaz

Mira Jäger, expert în energie la Greenpeace, a declarat că anunțul lui Joe Biden a trimis un semnal important, semnalează Berliner Zeitung. ”Protecția climei și utilizarea în continuare a gazelor fosile nu sunt compatibile, din punct de vedere științific, acest lucru a fost clar de mult timp. Proiectele GPL ar trebui verificate și oprite definitiv. Corporațiile germane precum EnBW și SEFE naționalizat au făcut posibile și aceste proiecte murdare cu contracte de import pe termen lung, cimentând astfel dependența de fosile de zeci de ani. Ministrul Afacerilor Economice și Climei, Robert Habeck, urma să urmeze exemplul președintelui Biden și să oprească alte terminale GNL de pe coasta germană. Habeck ar trebui, de asemenea, să depună eforturi pentru a se asigura că SEFE, deținută de stat, își încetează tratatele americane”, a mai precizat Mira Jäger, de la Greenpeace.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • USR – și falimentul este garantat!
  • SUA și China, pe cale să înceapă „decuplarea”?
  • Revoluția engleză anti-VAR se propagă în Europa?!
  • Ce înseamnă să te pui cu Rusia. Băncile occidentale trag ponoasele
  • „Bogăția discretă”: strategia menită să evite ochii curioși
  • Sancțiunile sunt doar pentru fraieri. Companiile din UE se îmbogățesc din afacerile cu Rusia
  • Nimic nu se pierde, totul se transformă. Apa din haznale trebuie folosită în agricultură
  • De la New York la Tokyo: piețele bursiere, creștere record
  • China cucerește porturile lumii
  • Exit mobile version