AcasăEconomieEste oficial, cifrele nu mint. Salariile românilor au scăzut! Cele mai afectate...

Este oficial, cifrele nu mint. Salariile românilor au scăzut! Cele mai afectate domenii

salariul minim

Este oficial, românii câştigă din ce în ce mai puţin. De exemplu, salariul mediu net a fost în iulie de 4.565 lei, în scădere cu 35 lei față de luna iunie 2023.

Cele mai mari salarii (peste 10.500 de lei net) au fost în IT&C, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (puțin peste 2.500 lei).

Bugetarii au pierdut bani

Salariaţii de la stat se numără printre românii afectaţi de diminuarea lefei. În luna iulie 2023, câştigul salarial mediu brut a fost 7.317 lei, cu 47 lei (-0,6%) mai mic decât în luna iunie 2023.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), 10.584 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, 2.546 lei.

Scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcție de contracte/proiecte), precum și de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

Cele mai afectate domenii?

  • scăderi de 14,6% în activităţi de editare, cu 13,1% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului, respectiv cu 11,4% în silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură);
  • scăderi între 4,5% și 11,0% în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, alte activităţi extractive;
author avatar
Andrei Ștefan