AcasăEconomieEnergie ieftină? Veniturile patronilor de regenerabile au crescut cu peste 267%

Energie ieftină? Veniturile patronilor de regenerabile au crescut cu peste 267%

Energie scumpă, subvenționată din banii populației

Energia regenerabilă ieftină rămâne doar un mit, atâta timp cât prețul acesteia este stabilit de piețele europene, care se raportează la cel mai mare tarif. Companiile din acest sector au primit un ajutor financiar de la stat de peste 23 miliarde de lei, suportat de populației prin tarifele certificatelor verzi din facturi, care au crescut cu aproape 70% în perioada 2017-2022. Pe de altă parte, veniturile patronilor de regenerabile s-au majorat, în 3 ani, cu peste 267%, avertizează Curtea de Conturi.

În perioada 2005-2022, valoarea ajutorului de stat de care au beneficiat producătorii de energie regenerabilă (E-SRE), prin vânzarea certificatelor verzi, obținute ca urmare a livrării energiei electrice din centralele acreditate, a fost de aproximativ 23,17 miliarde lei, se arată într-un raport al Curții de Conturi. Impactul mediu al certificatelor verzi în factura consumatorului final de energie electrică a crescut cu 69,39% în intervalul 2017-2022, respectiv de la 42,21 lei/MWh, la 71,5 lei/MWh.

În acest context, transpunerea în factura consumatorilor a costurilor generate de introducerea unor noi scheme de sprijin conduce la diminuarea veniturilor disponibile pentru achiziția altor bunuri și servicii necesare consumatorilor, precum și la creșterea costurilor de producție (cu impact negativ asupra competitivității) și diminuarea resurselor pentru investiții, la nivelul operatorilor economici, susține Curtea de Conturi.

Pe de altă parte, producătorii de E-SRE, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, obțin venituri atât din comercializarea acestor titluri, acordate de operatorul de transport, pentru cantitatea de energie electric din SRE livrată în rețele, cât și din comercializarea pe platformele de tranzacționare a energiei electrice produse. În intervalul 2017- 2022, venitul unitar realizat de producătorii de E-SRE care beneficiază de această schemă a fost cuprins între valoarea minimă de 65,04 euro/MWh (în anul 2019) și valoarea maximă de 239,15 euro/MWh (în anul 2022), în creștere cu 267,70%, se mai precizează în raport.

Cifre nerealiste

Strategia adoptată prin HG nr. 1535/2003 nu a fost actualizată în sensul determinării potențialului surselor regenerabile de energie, precum și al stabilirii unor obiective și măsuri de implementare pentru perioada ulterioară anului 2015, semnalează Curtea de Conturi. Necesitatea actualizării datelor prezentate se impunea și prin faptul că unele date privind potențialul tehnic al surselor regenerabile nu mai erau de actualitate și nu mai reflectau realitatea.

În condițiile în care, prin Strategia aprobată prin HG nr. 1535/2003, în cazul surselor fotovoltaice, era menționat potenţialul exploatabil al producerii de energie electrică prin sisteme fotovoltaice de aproximativ 1.200 GWh/an, acesta a fost depășit încă din anul 2014, moment în care producția de energie solară a fost de 1.616 GWh. Totodată, în perioada auditată de Curtea de Conturi, producția anuală de energie electrică din surse solare a variat între un minim de 1.703 GWh și un maxim de 1.870 GWh.

Diferență de peste 130.000 de GWh

În anul 2021, Ministerul Energiei a contractat servicii de consultanță pentru elaborarea Studiului privind transpunerea Directivei (UE) 2018/2001 în legislaţia naţională și evaluarea potențialului tehnico-economic al resurselor regenerabile în România. În cadrul acestui Studiu, consultantul a constatat o subevaluare a datelor prezentate în Strategia aprobată prin HG 1535/2003, pentru energia eoliană și fotovoltaică, ca urmare a comparării potenţialului tehnic al surselor regenerabile de energie cu datele unui studiu elaborat de IRENA.

Astfel, în condițiile în care potențialul energetic anual în cazul energiei eoliene, prevăzut în Strategia aprobată prin HG nr. 1535/2003, era de 23.000 GWh, conform studiului elaborat în anul 2021 acesta era de 154.000 GWh. În cazul energiei solare, potrivit Strategiei aprobate prin HG nr. 1535/2003, potențialul exploatabil al producerii de energie electrică era de aproximativ 1.200 GWh/an, iar potrivit studiului elaborat în anul 2021, acesta era de 25.800 GWh/an.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.639 afisari

5 COMENTARII

  1. Daca era un Guvern, un Presedinte si un Parlament care sa tina cu acest popor, dadeau o Lege prin care sa fie stabilit ca nimeni si in nicio imprejurare nu poate vinde energia electrica cu mai mult de 50 de bani, accize, tarife si TVA inclus indiferent de consum. Asa avandu-i pe dusmanii astia de acum, speculantii fac ce vor in aceasta tara condusa de lingai si de slugi vandute.

  2. Am vrut privatizare, acum o avem și îi culegem roadele. După ce că decenii de-a rândul ne-m tras de la gură, cum se zice, și am construit sistemul energetic național, l-am dat pe degeaba, unor profitori, iar acum mai plătim o dată înzecit energia obținută prin investițiile românilor, resursele românilor, munca românilor, unor hoți la drumul mare, din țările bogate, păstoriți de umbrela UE.

  3. M@g@rie verde evropeana, deturnari de fonduri, statistici trucate mai rau decat in comunism. Opinia mea, bazata pe fizica de liceu.Stiti , aia de o preda unu’ pe la Agnita.

  4. Iar salariile din privat au rămas tot mici.
    De la 1 ianuarie 2022 a intrat în vigoare ordonanța conform căreia nu se mai poate ține un angajat pe salariul minim mai mult de doi ani. Ca urmare, salariile la privat vor crește cu sume de la 1 leu în sus de la 1 ianuarie 2024, pt. cei cu peste doi ani vechime.
    Cei care au dat ordonanța au omis să precizeze procentajul minim cu care vor crește salariile (5%, 10%, de exemplu).
    Așa că mulți angajați di privat vor avea salariile crescute cu un leu peste minim.
    Bătaie de joc din partea guvernanților.
    Tot mai mulți angajați din privat vor pleca din țară, dacă nu se va schimba ceva.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger