Cauta

Energeticienii avertizează. Integrarea în sistem a regenerabilelor înseamnă triplarea facturilor

România a intrat într-un blocaj din care nu pare să mai existe ieșire. Investițiile în rețelele de distribuție, vitale pentru integrarea regenerabilelor în sistemul energetic, ar înseamna triplarea tarifelor de distribuție, ceea ce presupune o explozie a prețurilor facturilor la energie, atrag atenția specialiștii din acest sector. Fără investiții majore, însă, nici parcurile fotovoltaice, nici eolienele și nici prosumatorii nu vor putea injecta energie în sistem. 

Tranziția către energia verde înseamnă costuri uriașe atât pentru populație, cât și pentru agenții economici, avertizează specialiștii din acest sector. Energia variabilă provenită din eolian și fotovoltaic necesită investiții majore în rețele, iar amortizarea acestora nu se face decât prin majorarea facturilor la energie. ANRE recunoaște aceste investiții ale distribuitorilor de energie, dar, dacă acceptă planuri de investiții prea mari, acest lucru se reflectă în tarife și o să plătească tot cetățeanul tarife mai mari, ne spune Silvia Vlăsceanu, directorul executiv al Asociației Producătorilor de Energie HENRO.

”Aici este vorba și de suportabilitate și tot timpul s-au menținut aceste tarife la un nivel rezonabil cât de cât. Și-așa ponderea tarifelor de distribuție în facturi este destul de mare, că  tariful la transport e mai mic. Dacă la Hidroelectrica energia este la 280 de lei, tariful de distribuție este de 260 de lei. Anul trecut au fost recunoscute niște investiții, chiar dacă în aceste tarife intră și consumul propriu tehnologic. Nivelul consumului propriu tehnologic este determinat tot de investiții în rețea. Dacă ai investit, consumul scade, iar în România este un consum de 10%, față de o medie de 5% în UE. În cei 20 de ani de privatizare a distribuției nu prea se cunoaște vreo investiție. 10% din consumul național este aproape jumătate din consumul populației. Pe deoparte se cer investiții, dar pe de altă parte și ANRE trebuie să mențină echilibrul, ca să nu plătești tarife de distribuție mai mari decât energia. Potrivit estimărilor, ar trebui triplat nivelul investițiilor în rețea, ceea ce ar însemna o explozie a tarifelor”, ne-a declarat directorul executiv al Asociației HENRO, Silvia Vlăsceanu.

Plătim în plus pentru solar și fotovoltaic

Tehnologiile pentru eolian și fotovoltaic au beneficiat de scheme de sprijin și beneficiază și în continuare, chiar dacă ei se autosusțin acum, scheme pe care le plătesc tot cetățenii, susțin reprezentanții HENRO. ”Certificatele verzi, plătite de consumatorii, ajung la producătorii de energie regenerabilă. Pe lângă prețul energiei, care este variabil și pot vinde cum dictează piața, ei primesc și contravaloarea certificatelor verzi. Investițiile s-au amortizat până acum, iar certificatele verzi sunt deja un profit pentru ei, pe lângă profitul din vânzarea de energie, pe care, chiar dacă o produc ieftin, o vând la cel mai mare preț de pe piață. O cantitate importantă din această energie pleacă la export, la prețuri mici de cele mai multe ori, deși este subvenționată de banii consumatorilor din România. Dar asta este piața”, ne-a precizat Silvia Vlăsceanu.

Energia se vinde la prețul cel mai mare din piață

Piața spot se închide la finalul zilei la prețul marginal, adică al celui mai mare preț, care este gazul, spun specialiștii. Aceștia arată că, chiar dacă producătorul de energie regenerabilă a ofertat pe piață energia cu 100 lei pe MWh, el, la finalul zilei, va primi prețul de închidere a pieței, adică 800-900 de lei MWh. ”Ăsta este modelul de piață stabilit de Comisia Europeană și încă nu s-a găsit o soluție mai deșteaptă, prin care să fie modificat mecanismul de formare a prețului pe piața de energie”, ne-a spus Silvia Vlăsceanu, directorul executiv al Asociației HENRO. Totodată, aceasta a mai semnalat că fără capacităţi de bază, cum sunt termocentralele pe cărbune, nu poţi asigura stabilitatea şi siguranţa sistemelor electro-energetice, chiar dacă sunt interconectate.

Ultimele stiri

  • Ciucă, despre sondajele la prezidențiale: Nu toţi cei care au fost clasaţi primii au câştigat alegerile – VIDEO
  • Poza Zilei
  • Horoscop 3 iunie 2024 – Astăzi veți avea timp să vă concentrați
  • Alege ce citești
  • E oficial. Ursula a dat undă verde pentru importurile din Ucraina până în 2025
  • Gabriela Firea, a doua scrisoare deschisă către Nicușor Dan: „Domnule primar, sunteți serios?”
  • Real Madrid, regina Europei
  • Reputația Americii, în pumnii lui Trump
  • Politica de condamnare. Cum va juca Biden cartea vinovăției lui Trump?
  • Burse, cluburi, suporteri. Cât de rentabile sunt acțiunile în fotbal?
  • Exit mobile version