AcasăEconomieEnergeticienii avertizează. Integrarea în sistem a regenerabilelor înseamnă triplarea facturilor

Energeticienii avertizează. Integrarea în sistem a regenerabilelor înseamnă triplarea facturilor

România a intrat într-un blocaj din care nu pare să mai existe ieșire. Investițiile în rețelele de distribuție, vitale pentru integrarea regenerabilelor în sistemul energetic, ar înseamna triplarea tarifelor de distribuție, ceea ce presupune o explozie a prețurilor facturilor la energie, atrag atenția specialiștii din acest sector. Fără investiții majore, însă, nici parcurile fotovoltaice, nici eolienele și nici prosumatorii nu vor putea injecta energie în sistem. 

Tranziția către energia verde înseamnă costuri uriașe atât pentru populație, cât și pentru agenții economici, avertizează specialiștii din acest sector. Energia variabilă provenită din eolian și fotovoltaic necesită investiții majore în rețele, iar amortizarea acestora nu se face decât prin majorarea facturilor la energie. ANRE recunoaște aceste investiții ale distribuitorilor de energie, dar, dacă acceptă planuri de investiții prea mari, acest lucru se reflectă în tarife și o să plătească tot cetățeanul tarife mai mari, ne spune Silvia Vlăsceanu, directorul executiv al Asociației Producătorilor de Energie HENRO.

”Aici este vorba și de suportabilitate și tot timpul s-au menținut aceste tarife la un nivel rezonabil cât de cât. Și-așa ponderea tarifelor de distribuție în facturi este destul de mare, că  tariful la transport e mai mic. Dacă la Hidroelectrica energia este la 280 de lei, tariful de distribuție este de 260 de lei. Anul trecut au fost recunoscute niște investiții, chiar dacă în aceste tarife intră și consumul propriu tehnologic. Nivelul consumului propriu tehnologic este determinat tot de investiții în rețea. Dacă ai investit, consumul scade, iar în România este un consum de 10%, față de o medie de 5% în UE. În cei 20 de ani de privatizare a distribuției nu prea se cunoaște vreo investiție. 10% din consumul național este aproape jumătate din consumul populației. Pe deoparte se cer investiții, dar pe de altă parte și ANRE trebuie să mențină echilibrul, ca să nu plătești tarife de distribuție mai mari decât energia. Potrivit estimărilor, ar trebui triplat nivelul investițiilor în rețea, ceea ce ar însemna o explozie a tarifelor”, ne-a declarat directorul executiv al Asociației HENRO, Silvia Vlăsceanu.

Plătim în plus pentru solar și fotovoltaic

Tehnologiile pentru eolian și fotovoltaic au beneficiat de scheme de sprijin și beneficiază și în continuare, chiar dacă ei se autosusțin acum, scheme pe care le plătesc tot cetățenii, susțin reprezentanții HENRO. ”Certificatele verzi, plătite de consumatorii, ajung la producătorii de energie regenerabilă. Pe lângă prețul energiei, care este variabil și pot vinde cum dictează piața, ei primesc și contravaloarea certificatelor verzi. Investițiile s-au amortizat până acum, iar certificatele verzi sunt deja un profit pentru ei, pe lângă profitul din vânzarea de energie, pe care, chiar dacă o produc ieftin, o vând la cel mai mare preț de pe piață. O cantitate importantă din această energie pleacă la export, la prețuri mici de cele mai multe ori, deși este subvenționată de banii consumatorilor din România. Dar asta este piața”, ne-a precizat Silvia Vlăsceanu.

Energia se vinde la prețul cel mai mare din piață

Piața spot se închide la finalul zilei la prețul marginal, adică al celui mai mare preț, care este gazul, spun specialiștii. Aceștia arată că, chiar dacă producătorul de energie regenerabilă a ofertat pe piață energia cu 100 lei pe MWh, el, la finalul zilei, va primi prețul de închidere a pieței, adică 800-900 de lei MWh. ”Ăsta este modelul de piață stabilit de Comisia Europeană și încă nu s-a găsit o soluție mai deșteaptă, prin care să fie modificat mecanismul de formare a prețului pe piața de energie”, ne-a spus Silvia Vlăsceanu, directorul executiv al Asociației HENRO. Totodată, aceasta a mai semnalat că fără capacităţi de bază, cum sunt termocentralele pe cărbune, nu poţi asigura stabilitatea şi siguranţa sistemelor electro-energetice, chiar dacă sunt interconectate.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.828 afisari

8 COMENTARII

  1. Facturile au fost umflate in avans. Acum sa se ocupe de investiții pentru ca au conturile burdusite cu banet.

  2. Mie pentru 150kw mafia mi-a luat 44 lei pentru distributie si 16 lei pentru furnizare .Unde merg banii-la investiții nu cred !Trădătorii de neam si tara (fsn-psd pnl udmr minoritarii)chiar vor sa distrugă totul în România?.

  3. Pentru cine credea că această tip de invenție o să ne aducă numai avantaje și culmea,sunt foarte multi care au investit serios în aceasta mascarada!Așa se întâmplă când nu ne mai plac casele la tara cu sobe,grădini și livezi!Vrem digitalizare,ne plac cumpărăturile numai de la Auchan,Lidl și alți hoți care au dat iama in Romania cu toate cancerele ambalate frumos pe rafturi!Romanul fără să-și dea seama,a uitat gustul legumelor și al fructelor de odinioară din curțile bunicilor..le place numai la shopping cu troley-ul!In ritmul asta,generațiile tinere și cele viitoare nu vor avea habar de gustul real așa cum le-a lăsat Dumnezeu!Totul este fake in jurul nostru,nu vedeți?Nu mai știm să trăim,nu mai știm pentru ce trăim,nu mai avem niciun reper!Acceptam că o turmă proasta ce suntem tot ce n-i se baga pe gat cu forța pentru că suntem educați că altceva nu este și primim tot ceea ce este mai bun!Și cate ar fi de punctat dar nu ajuta la nimic doar sa scriem aici.Hai fraților să ne trezim și să lăsăm în urmă vremuri bune pentru urmașii noștrii!Daca fiecare dintre noi care scrie aici ar face macar 50% din ce scrie aici ,lucrurile ar fi și în favoarea noastră!!Daca nu o facem noi care înghițim și trăim cu nemernicii ăștia de care românii nu au nevoie,atunci cel puțin hai sa nu mai scriem că suntem prosti de-a binelea și gata!

  4. Eu zic să lăsăm vrajala asta pe net,in online,la radio șanț sau mai știu eu pe unde și să facem dracului ceva!Daca va pasa cu adevărat de tot ce a lăsat Dumnezeu unor dobitoace că noi care în loc să ne plangem pe toate rețelele de socializare sau pe aci k nimic nu merge in Romania,să știți că nicăieri în lume nu merge!Ce vedeți și auziți sunt doar iluzii!Ne -a dat Dumnezeu că la prosti că știa că vom fi niste prosti ,ne-a dat tot ceea ce aveam nevoie ,decât să avem grijă de ele!!!!!Da noi nu am fost,nu suntem și nu vom fi în stare decât să ne plangem de mila!Așa meritam,nu știu cum de ne mai rabdă pământul!!!!Nu ăștia care ne conduc sunt vinovați pt tăcerea și supunerea noastră!!Numai noi suntem vinovați fraților!!!!!!

  5. Bai romanasilor, luati de aici investitii de la ciukanezul imputit, gras si obez, o meritati 🙂

  6. UNDE V-A FOST CAPUL ATUNCI CAND ATI DAT AVIZELE ?,UNDE V-A FOST CAPUL ATUNCI CAND ATI LEGIFERAT TOATE PROSTIILE ?,UNDE VA ESTE STRATEGIA ENERGETICA ?,UNDE SUNT BANII PE CARE I-ATI LUAT PENTRU DEZVOLTAREA SISTEMULUI ENERGETIC DE ZECI DE ANI ?.
    SALARIILE NESIMTITE DIN ENERGETICA IN COMPARATIE CU CELELALTE RAMURI INDUSTRIALE AU FACUT SA DISPARA TOTI ACEI BANI INCASATI SISTEMATIC DE LA CAPTIVII PE ENERGIE ELECTRICA ,IAR IN LOC DE INVESTITII V-ATI UMFLAT CONTURILE.
    ANRE ESTE SIMILAR ASF NISTE AGENTII IN CARE SA-SI GASEASCA LOCUL RATATII POLITICI,NEAMURILE SI CURVELE.

  7. Desigur ca nu vor pe altii care sa injecteze in retea pentru ca le strica planurile si preturile,gasesc tot felul de motive sa ramina doar ei.Dar banii pe care ii incaseaza in ce buzunare merg,nu merg in investitii sau o sa fie aceiasi retea inca 1000 de ani.

  8. Corectă analiză,Dna Vlăsceanu știe de vorbește! E timpul sa punem punct lipsei de inițiativă și să trecem la fapte. Adică verbul a FACE sa fie dominant! S- au adunat multe gunoaie și trebuie să facem curațenie in piața energiei. Că nu e piață,e o scamatorie ce reflectă puterea Companiilor fața de statul slăbănog,eșuat hiar,cum însuși turistul nr1 al țării a evaluat! Care ne va săraci în ritm alert. Abuzul de piata trebuie curmat! Ajunge!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger