AcasăEconomieEfectele falimentelor în lanț. Fondul de garantare nu mai are bani. Crește...

Efectele falimentelor în lanț. Fondul de garantare nu mai are bani. Crește cotizația, crește și RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiară a emis o nouă normă privind Fondul de garantare a asiguraților, care introduce o contribuție specială a firmelor, pe lângă contribuția permanentă. Pe drumul spre Monitorul Oficial, contribuția special a crescut pentru acest an de la 3%, la 5%, având în vedere că, în urma insolvențelor companiilor din piață, se estimează că se vor plăti sume care depăşesc disponibilităţile Fondului.

Companiile de asigurări vor fi obligate să plătească în acest an o contribuție specială de 5% pentru Fondul de Garantare a Asiguraților, estimându-se că valoarea dosarelor de daună a societăților falimentare depășește disponibilitățile financiare ale fondului. Inițial, procentul stabilit de ASF în proiectul de normă fusese de 3%, însă s-a ajuns la concluzia că acesta nu ar acoperi nevoile.

Contribuția specială vine peste contribuția permanentă a companiilor de asigurări la fondul de garantare, astfel că este de așteptat o nouă majorare a prețurilor RCA, pentru ca acestea să-și recupereze pierderea. Din noua normă lipsește însă o prevedere care se regăsește doar în referatul de aprobare a proiectului ASF, potrivit căreia asigurătorii europeni (asigurători autorizați în alte state membre care activează în România în baza dreptului de stabilire) vor fi obligați să contribuie la FGA pentru activitățile desfășurate în România prin intermediul sucursalelor deschise în țara noastră.

Cel mai probabil, presiunile multinaționalelor au funcționat și de această dată. ”Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), ca schemă de garantare în domeniul asigurărilor, are ca scop protejarea creditorilor de asigurări (asigurați, beneficiari, persoane prejudiciate) de consecinţele insolvenţei unui asigurător. Legea nr. 112/2023 aduce modificări semnificative legislației primare în special în ceea ce privește introducerea contribuţiei speciale ce poate fi percepută de la asigurători, în cazul în care FGA gestionează situaţii de insolvenţă pentru care se estimează că se vor plăti sume care depăşesc disponibilităţile Fondului. Astfel, norma stabilește menținerea cotelor procentuale actuale ale contribuțiilor permanente, datorate FGA și stabilește cota procentuală aferentă contribuțiilor speciale pentru asigurările generale”, arată ASF.

Dificultăți majore pentru 2023

Potrivit Normei ASF privind cotele contribuțiilor datorate de asigurători Fondului de garantare a asiguraților, publicată în Monitorul Oficial, pentru anul 2023, cotele procentuale aferente contribuției permanente, datorate Fondului de Garantare a Asiguraților de către asigurători, sunt de 2% pentru asigurări generale și de 0,4% pentru asigurări de viață. Pentru anul 2023, cota procentuală aferentă contribuției speciale datorate Fondului de garantare a Asiguraților de către asigurători este 5% pentru asigurări generale. Cotele stabilite pentru contribuția permanentă și pentru contribuția specială se vor aplica asupra volumului de prime brute încasate începând cu 16 iunie 2023 și până la data de 31 decembrie 2023, din activitatea de asigurări directe, pe baza evidențelor contabile lunare, separat pe cele două categorii de asigurări, respectiv asigurări generale și asigurări de viață. Pentru anul 2024, cotele procentuale se modifică, astfel că asigurătorii vor plăti o contribuție permanentă de 4% pentru asigurări generale și de 0,4% pentru asigurări de viață. Totodată, contribuția specială pentru asigurări generale va scădea de la 5%, la 3%. Ambele contribuții se vor aplica în aceste procente până la data de 31 decembrie 2024.

Schimbare din mers

În proiectul de normă de pe site-ul ASF, contribuția permanentă urma să fie, de la 1 iunie 2023, de 4% pentru asigurările generale și de 0,4% pentru asigurările de viață. În același timp, contribuția specială la Fondul de Garantare a Asiguraţilor ar fi trebuit să fie de doar 3%, tot de la 1 iunie 2023. Introducerea contribuției speciale va provoca, fără îndoială, și o majorare a tarifelor pe piața RCA, care au devenit, oricum, prohibitive. Plafonarea prețurilor la RCA, anunțată de Guvern, nu s-a mai produs, iar apariția RCA-ului de stat a fost amânată sine die.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.873 afisari

5 COMENTARII

  1. Efectul hotiilor ! Na si ; tot pe oameni pica magareata ! Toate furtisagurile le suporta poporul !

  2. Cum mama naibii, vin in România, fac firme de asigurare, cu sute de milioane reasigura accidentele din România. Apoi intra in faliment? Nu cumva legislația este făcută pentru asa ceva? Vor asigurări in România? Sa depună la BNR garanții. Dar ce sa vezi, nu pot fura banii asa. Deci in primul rand legiuitorii sunt primii ce ne vând

  3. Administratia_Lagarului_de Exterminare_ROMANIA numita eufemistic si Guvernul de la Palatul Victoria a cheltuit miliarde pe manusi de plastic, masti chirurgicale, izolete si vaccinuri de Tuse Magareasca si acum nu mai are bani.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger