AcasăEconomieDolarul, fortăreața pe care China nu reușește să o spargă

Dolarul, fortăreața pe care China nu reușește să o spargă

Yuanul nu va detrona moneda de rezervă a lumii

Previziunile larg răspândite privind o retragere semnificativă a dolarului american după un an 2022 de excepție nu s-au adeverit.Nu este o simplă monedă, ci seamănă uneori cu o fortăreață medievală.

Dolarul a devenit tot mai dominant, chiar și în condițiile în care SUA se retrage ca proporție din produsul intern brut global, în raport cu țări precum China și India. Multe națiuni sunt în criză de active sigure. Acest lucru creează un motor natural al cererii de dolari. Și susține hegemonia bancnotei verzi.

Pe de altă parte, China vrea să se prezinte ca un jucător important în planul de reducere a dominației financiare americane pe piețele mondiale. După începerea războiului din Ucraina, Rusia, Iran, Brazilia, Argentina și Bangladesh au folosit yuanul chinezesc în locul dolarului în schimburile comerciale.

De-dolarizarea părea o strategie cu din ce în ce mai mulți adepți.Cu toate acestea, China nu are încă o monedă care să-și susțină ambițiile. În 80% din tranzacțiile valutare din lume, dolarul se află de o parte a tranzacției. Astfel, această dominație creează putere pentru Statele Unite.

Yuanul reprezintă mai puțin de 3% din decontările comerciale la nivel mondial. De asemenea, China are o mulțime de restricții pe piețele sale de capital. Rezerva Federală a SUA a tot crescut crește ratele dobânzilor, ceea ce contribuie la dificultățile legate de datorii ale țărilor în curs de dezvoltare care nu pot rambursa China și nu pot începe noi proiecte. Domeniul de aplicare al Inițiativei „Belt and Road” a scăzut într-o oarecare măsură, deoarece este greu pentru națiunile implicate să își asume noi datorii.

Potrivit fostului secretar al Trezoreriei americane, Larry Summers, yuanul nu reprezintă o amenințare pentru dolar, în mare parte pentru că China nu este o piață previzibilă și fiabilă.În plus, controalele de capital ale Chinei fac ca yuanul să fie mai puțin valoros în raport cu monede mai lichide, precum dolarul. Niciun investitor sau companie globală nu dorește o monedă al cărei curs de schimb este fixat de banca centrală în conformitate cu o pretinsă procedură de stabilitate.

Dacă China decide să crească valoarea monedei sale, poate face acest lucru adoptând sistemele de piață deschise și libere de care se bucură alte națiuni. Un sistem financiar limitat și reglementat nu poate susține un yuan global.

Cine ar putea pune în pericol statutul dolarului american ca monedă de rezervă a lumii? Doar guvernul Statelor Unite, cu ajutorul Rezervei Federale, poate detrona dolarul. Cum? Prin umflarea deficitului și a datoriei la niveluri incontrolabile.

Dacă lumea percepe că emitentul banilor și-a abandonat angajamentul de a menține rezerva de valoare a unităților monetare și că guvernul erodează constant puterea de cumpărare a dolarului prin cheltuieli deficitare și prin diminuarea siguranței investitorilor și a securității juridice, încrederea în monedă se poate pierde.Statele Unite își pot păstra tronul monetar doar dacă demonstrează un angajament ferm de a susține rezerva de valoare și o piață deschisă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
784 afisari

6 COMENTARII

  1. Alt articol cretinoid marca jacotă. Nu că nu reușește, reușește. Doar că nu poți destructura în cîteva luni ce au făcut amerlocii în zeci de ani.

    • America and the Western World, which includes ROMANIA, will prevail despite all the complaints of the CCP-loving morons on this website who failed to graduate high school.

  2. Domnul Radu Jacota ne da anumite premise ca venite direct din gura lui Xi, presedintele Chinei, care s-a marturisit domnului Radu cu toata sinceritatea. Pretinde domnul Jacota ca China vrea sa inlocuiasca Dolarul cu Yuanul, de unde scoate domnul Jacota premisa asta din jocul dedolarizarii?
    China, nici un oficial chinez, nu a afirmat vreodata ca Yuanul va inlocui Dolarul, dar ceea ce se intampla acum in acest mare joc al dedolarizarii este inlocuirea dolarului, in tranzactiile din anumite zone sau intre tari din cateva organizatii economice, deci inlocuirea dolarului cu monedele locale ce apartin partilor tranzactante, deci nu yuanul inlocuieste ci moneda nationala.
    In rest articolul domnului Radu Jacota este o crosetare lipsita de talent pe tema „dolarului cetate” in lupta cu Yuanul, o premisa ce nu este adevarata.
    Cineva scrie pe aici doar ca sa-si faca norma si mai ne si jigneste inteligenta…

    • Sunt Anonim Barbu Gh. ( Don Pasquale ) americanski , bag de zor sub mustati polonice cu k.kat cumparat ieftin cu moneda din republica transnistreana .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger