În decembrie 2022, majoritatea investitorilor au crezut că revenirea dolarului american a luat sfârșit.
Susțineau că Rezerva Federală a SUA va încheia înăsprirea politicii monetare, oprind debandada de numerar care a intrat în cursă pentru a profita de creșterea ratelor – iar dolarul ar fi scăzut. Apoi, din iulie, bancnota verde și-a schimbat rapid cursul.
Și s-a întâmplat inevitabilul: alimentat de o fractură tot mai mare în economia mondială, în timp ce America sfidează previziunile pesimiste, iar în China și în Europa creșterea se clatină, dolarul a revenit, crescând puternic față de aproape toate monedele importante în ultimele două luni.
Această revenire neașteptată se răsfrânge în întreaga lume. Investitorii își retrag acum tranzacțiile. Oficialii din China și Japonia iau măsuri pentru a-și proteja monedele.
Companiile americane se pregătesc pentru o scădere a veniturilor lor. Iar țările în curs de dezvoltare evocă amintiri dureroase din anul trecut, când dolarul a provocat șocuri economice prin creșterea prețului materiilor prime pe piețele globale și poverii datoriilor externe.
„Dolarul este din nou o bestie”, a declarat investitorul american Mark Nash, care deține fondul Jupiter Asset Management.
Revenirea dolarului este un alt exemplu care arată cât de mult au fost surprinse piețele de rezistența surprinzătoare a economiei americane și de inflația persistentă care o însoțește. La sfârșitul lui 2022, marea majoritate a economiștilor preziceau că Fed ar fi trecut deja la modul de combatere a recesiunii, reducând ratele dobânzilor pentru a demara o redresare.
În schimb, SUA au mers înainte, chiar dacă creșterea economică dă semne de stagnare în străinătate. Acest lucru îi determină pe investitori să transfere numerar în America, unde piața bursieră a fost susținută de așteptările ca Fed să încheie ciclul de creștere a ratelor, cu o economie în mare parte intactă.
Combinația a împins indicele Bloomberg Dollar Spot Index în apropierea maximelor din acest an, după o revenire record de opt săptămâni care a început la mijlocul lunii iulie.
Repercusiunile sunt mai atenuate decât în 2022, când creșterea abruptă a dolarului a agravat presiunile inflaționiste din întreaga lume prin majorarea costului materiilor prime – cum ar fi petrolul – al căror preț este stabilit în moneda americană.
Între timp, euro își continuă declinul, chiar dacă Banca Centrală Europeană majorat ratele dobânzii săptămâna trecută și a atribuit această mișcare perspectivelor de creștere mai pesimiste ale UE.
Dar, în general, țările cu piețe emergente sunt cele mai afectate de creșterea dolarului. Acest lucru se datorează în parte faptului că scumpește importurile și menține presiunile inflaționiste, încurajând băncile centrale să mențină ratele dobânzilor la un nivel ridicat pentru a-și apăra monedele și pentru a împiedica fuga de numerar.
„Povestea de creștere economică din SUA este pur și simplu puternică, iar restul în restul lumii a fost slabă”, a precizat Nash. „Dolarul va rămâne puternic”. Bestie…