Cauta

Dezastru în raportul privatizărilor din România. Jumătate din companii au dispărut

Jaf total din proprietățile statului român. Societăți privatizate și rase de pe fața pământului

Auditul performanței managementului general al privatizării, realizat de Curtea de Conturi, a scos la iveală un dezastru în vânzările societăților românești. Mai mult de jumătate din firmele privatizate au fost închise, iar urmărirea contractelor de privatizare de către instituțiile statului a fost ca și inexistentă. Totodată, inspectorii au constatat că instituțiile responsabile cu privatizarea nu au trecut în contracte clauze vitale din punct de vedere economico-social.

Privatizarea în România a fost un eșec total. Marile întreprinderi, cele mai multe dintre ele profitabile și viabile, s-au vândut pe nimic, iar noii proprietari, în special străini, le-au băgat rapid în faliment. Chiar și Curtea de Conturi, în Auditul performanței managementului general al privatizării, vorbește despre un capitalism edificat în România post-decembristă sintetic, nenatural și în contratimp, funcționând în perioada de tranziție ca un model economic propriu asimetric.

”În condițiile trecerii în ritm accelerat la economia de piață și democrație, precum și pe fondul constrângerilor financiare provenite din partea creditorilor instituționali internaționali, capitalul privat din România postcomunistă s-a format, în mod preponderent, prin redistribuirea de la stat către sectorul particular”, susține Curtea de Conturi. Acesta mai arată că procesul de privatizare din țara noastră a fost viciat de un număr mare de acorduri cu creditorii internaționali, care a demonstrat o mai slabă capacitate instituțională comparativ cu alte state foste socialiste. Din totalul societăților comerciale privatizate auditate de Curtea de Conturi, doar (40,02%) mai erau în funcțiune. Astfel, în agricultură, din cele 1.800 de societăți privatizate, 1.285 au fost închise și doar 28,61% au mai rămas în funcțiune. În industrie, din cele 1.864 societăți comerciale privatizate, mai erau în funcțiune 851 (45,65%), restul se aflau în insolvență sau fuseseră dizolvate. În ramura comerț, din 1.726 societăți privatizate, au mai rămas în activitate doar 641 (37,14%). Cel mai ridicat procent al societăților care au supraviețuit privatizării s-a înregistrat în sectorul servicii, unde, din 1.110, au rămas în funcțiune 578 (52,07%). În construcții, mai există doar 41,36% din societățile privatizate, iar în sectorul transporturi, doar 41,43%.

Haos în acte

Curtea de Conturi a constatat un haos generalizat în actele Autorității pentru Administrarea Activelor Statului, ale Agenției Domeniilor Statului, ale Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură, ale Ministerului Economiei, Ministerului Energiei, Transporturilor, Culturii și ale Ministerului Finanțelor, care nu aveau o evidență a activelor deținute, vândute și a banilor încasați din privatizări. Entitățile auditate au încheiat un număr de 11.589 de contracte de vânzare-cumpărare acțiuni, din care 9.772 erau în administrare și monitorizare, 1.794 erau anulate și pentru 23 de contracte nu s-au prezentat informații referitoare la stadiul acestora.

Cu privire la tipurile de clauze contractuale incluse de FPS/APAPS în contractele de privatizare, mai ales în perioada 1993-2000, nu se regăsesc în contractele de vânzare clauze privind obligații de natura investițiilor tehnologice, obligații privind investiții în protecția mediului, garantarea prețului de achitat în rate cu gaj asupra întregului pachet de acțiuni cumpărat, garantarea realizării investițiilor tehnologice asumate de cumpărători prin constituire de garanții reale mobiliare și asigurarea unei protecții sociale. Totodată, în contracte nu au fost prevăzute aspecte privind consolidarea prețului de cumpărare și a investițiilor de realizat în valută, obligativitatea păstrării obiectului de activitate, interzicerea vânzării activelor societății, clauze privind protecția mediului, păstrarea numărului de salariați, precum și păstrarea arhivei și mărcilor companiei.

Au vândut, dar nu au încasat banii

Nereguli grave au fost constatate la Ministerul Finanțelor, unde, în cazul a opt societăți comerciale privatizate, nu au existat dovezi privind banii încasați de la acestea. La AAAS, din cele 185 de societăți vândute aflate în monitorizare din cauza neachitării prețului, mai erau în funcțiune doar 25, iar din 119 societăți monitorizate din cauza nerealizării investițiilor tehnologice asumate prin contract, mai existau doar 24. Din cele 2.313 contracte de vînzare aflate în monitorizare pentru neîndeplinirea condițiilor contractuale, 64,21% erau dizolvate sau în proceduri de dizolvare.

Ultimele stiri

  • Biden dă de pământ cu procurorul CPI care a emis mandat de arestare împotriva premierului israelian Netanyahu
  • Turcia declară doliu național cu ocazia morții președintelui Raisi
  • SUA prezintă condoleanțe Iranului, dar continuă să-i condamne
  • VIDEO| Incendiu puternic în Sectorul 2
  • Alege ce citești
  • ROMÂNIA, împinsă să intre în RĂZBOI cu RUSIA!
  • ȘOC la Barcelona: Gallardo în locul lui Xavi!
  • Rapidiștii beau Guinness
  • Laboratoarele acreditate RENAR analizează siguranța combustibililor și a calității apei
  • Panică totală în sistemul energetic. Burduja o dă înainte cu regenerabilele
  • Exit mobile version