AcasăEconomieDezastru în raportul privatizărilor din România. Jumătate din companii au dispărut

Dezastru în raportul privatizărilor din România. Jumătate din companii au dispărut

Jaf total din proprietățile statului român. Societăți privatizate și rase de pe fața pământului

Auditul performanței managementului general al privatizării, realizat de Curtea de Conturi, a scos la iveală un dezastru în vânzările societăților românești. Mai mult de jumătate din firmele privatizate au fost închise, iar urmărirea contractelor de privatizare de către instituțiile statului a fost ca și inexistentă. Totodată, inspectorii au constatat că instituțiile responsabile cu privatizarea nu au trecut în contracte clauze vitale din punct de vedere economico-social.

Privatizarea în România a fost un eșec total. Marile întreprinderi, cele mai multe dintre ele profitabile și viabile, s-au vândut pe nimic, iar noii proprietari, în special străini, le-au băgat rapid în faliment. Chiar și Curtea de Conturi, în Auditul performanței managementului general al privatizării, vorbește despre un capitalism edificat în România post-decembristă sintetic, nenatural și în contratimp, funcționând în perioada de tranziție ca un model economic propriu asimetric.

”În condițiile trecerii în ritm accelerat la economia de piață și democrație, precum și pe fondul constrângerilor financiare provenite din partea creditorilor instituționali internaționali, capitalul privat din România postcomunistă s-a format, în mod preponderent, prin redistribuirea de la stat către sectorul particular”, susține Curtea de Conturi. Acesta mai arată că procesul de privatizare din țara noastră a fost viciat de un număr mare de acorduri cu creditorii internaționali, care a demonstrat o mai slabă capacitate instituțională comparativ cu alte state foste socialiste. Din totalul societăților comerciale privatizate auditate de Curtea de Conturi, doar (40,02%) mai erau în funcțiune. Astfel, în agricultură, din cele 1.800 de societăți privatizate, 1.285 au fost închise și doar 28,61% au mai rămas în funcțiune. În industrie, din cele 1.864 societăți comerciale privatizate, mai erau în funcțiune 851 (45,65%), restul se aflau în insolvență sau fuseseră dizolvate. În ramura comerț, din 1.726 societăți privatizate, au mai rămas în activitate doar 641 (37,14%). Cel mai ridicat procent al societăților care au supraviețuit privatizării s-a înregistrat în sectorul servicii, unde, din 1.110, au rămas în funcțiune 578 (52,07%). În construcții, mai există doar 41,36% din societățile privatizate, iar în sectorul transporturi, doar 41,43%.

Haos în acte

Curtea de Conturi a constatat un haos generalizat în actele Autorității pentru Administrarea Activelor Statului, ale Agenției Domeniilor Statului, ale Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură, ale Ministerului Economiei, Ministerului Energiei, Transporturilor, Culturii și ale Ministerului Finanțelor, care nu aveau o evidență a activelor deținute, vândute și a banilor încasați din privatizări. Entitățile auditate au încheiat un număr de 11.589 de contracte de vânzare-cumpărare acțiuni, din care 9.772 erau în administrare și monitorizare, 1.794 erau anulate și pentru 23 de contracte nu s-au prezentat informații referitoare la stadiul acestora.

Cu privire la tipurile de clauze contractuale incluse de FPS/APAPS în contractele de privatizare, mai ales în perioada 1993-2000, nu se regăsesc în contractele de vânzare clauze privind obligații de natura investițiilor tehnologice, obligații privind investiții în protecția mediului, garantarea prețului de achitat în rate cu gaj asupra întregului pachet de acțiuni cumpărat, garantarea realizării investițiilor tehnologice asumate de cumpărători prin constituire de garanții reale mobiliare și asigurarea unei protecții sociale. Totodată, în contracte nu au fost prevăzute aspecte privind consolidarea prețului de cumpărare și a investițiilor de realizat în valută, obligativitatea păstrării obiectului de activitate, interzicerea vânzării activelor societății, clauze privind protecția mediului, păstrarea numărului de salariați, precum și păstrarea arhivei și mărcilor companiei.

Au vândut, dar nu au încasat banii

Nereguli grave au fost constatate la Ministerul Finanțelor, unde, în cazul a opt societăți comerciale privatizate, nu au existat dovezi privind banii încasați de la acestea. La AAAS, din cele 185 de societăți vândute aflate în monitorizare din cauza neachitării prețului, mai erau în funcțiune doar 25, iar din 119 societăți monitorizate din cauza nerealizării investițiilor tehnologice asumate prin contract, mai existau doar 24. Din cele 2.313 contracte de vînzare aflate în monitorizare pentru neîndeplinirea condițiilor contractuale, 64,21% erau dizolvate sau în proceduri de dizolvare.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.609 afisari

22 COMENTARII

  1. Si au luat banii pe ferro si pe teren si pa,pa!! Deci e fake democratia parasutata de rechinii care au mirosit ca se poate datorita politicienilor??

  2. Au talharit tot! Fiti siguri ca au incasat banii in propriile buzunare. Ca doar asa a aparut noua ciocoime. Au avut grija sa introduca prescriptia si sa cumpere justitia cu pensii speciale, munca putina. Au reusit multe ! Deocamdata !

  3. Abia acum va-ti prins ? noi stim asta de mult. Am lucrat in industria chimica, pe care ati distrus-o complet.

  4. Abia acum v-ati prins ? Noi stim asta de mult. Am lucrat in industria chimica, pe care ati distrus-o complet.

    • Da,și acum la recalculare pensii nu mai beneficiem de grupe ,că nu mai există industria. Iar parlamentarii au votat legea dormind,că de obicei.Pensiile lor cresc și de cite doua ori pe an nu îi interesează ce fel de legi votează pt cei care întind pensia că pe o praștie.

  5. In spatele acestor dezastre sunt niste oameni, cu nume si prenume. Constatam si…..atat.

  6. Nu e haos, e furt! Mi-l aduc aminte perfect pe trădătorul de Petre Roman când la începutul anului 1990, într-o transmisie televizată, a spus că industria României este un morman de fiare vechi. Ulterior, pe vremea guvernului Văcăroiu a urmat privatizarea pe 1 leu!
    Mai apropiat de perioada actuală sunt înstrăinările neconstituționale ale resurselor naturale și ale obiectivelor strategice. Ăsta-i haos organizat de politicienii discutabili ai bietei țări bogate.

    • Ai ieșit vreodată în stradă? Ai fost mereu la vot? Ți-ai spus părerea cunoscuților?

  7. Pai de aceea au fost „privatizate”; ca sa dispara, sa nu stea in calea multinationalelor.

  8. CAND DERBEDEII,BULEVARDISTII SI GHIOLBANII AU DAT BUZNA IN POLITICA ADMINISTRATII,IN „PRIVATIZARI ARANJATE CU CEI DIN UMBRA „,UHDE ERAU CAINII DE VEGHE AI STATULUI (SRI,SIE ,SERV SPECIALE ALE ARMATEI,PROCURATURA ,JUDECATORII,POLITIA ECONOMICA ) ACEI CARE AZI AU PENSII SPECIALE SUNT SI CEI DIN SPATELE PRIVATIZARILOR ARANJATE. CORUPTIA S-A GENERALIZAT ODATA CU HAOSUL DIN LEGISLATIE ,LEGILE S_AU FACUT PENTRU A PROTEJA HOTIA,EVAZIUNEA.
    CAND GASTILE POLITICE sS-AU INTELES IN SPATELE USILOR INCHISE S-A ALES PRAFUL DE STABILITATEA SI ECONOMIA ROMANIEI.
    A URMARIT CAREVA VRUN CONTRACT DE PRIVATIZARE ?,A INDEPLINIT CAREVA VRUN PROGRAM DE INVESTITII CARE ERA TRECUT IN CONTRACTUL DE PRIVATIZARE CA SI OBLIGATII ??, A VERIFICAT CAREVA RAPORTARILE FICTIVE SAU MASLUITE FINANCIAR PRIN PLIMBATUL PRIN HARTII SI REEVALUARILE FACUTE DIN BURTA CA FIIND INVESTITII ?.
    A VERIFICAT CAREVA SUVEICILE PRIN CARE S_A DEVALIZAT INTREAGA INDUCSTRIE?.
    A VERIFICAT CAREVA DIN SRI CAND S-A DSPUS SA SE DEA TOATA DOCUMENTATIA CU REGIM SECRET(BREVETE,LICENTE ) LA DISPOZITIA ASA ZISILOR PARTICIPANTI LA LICITATII ??
    CUM AU AJUNS CA BANCILE STRAINE SA AIBA 88 %DIN CAPITALUL DIN BANCI ,IAR ROMANIA DOAR 12% ,NE INTREBAM CA TAMPITII DE CE NU-S BANI IN ROMANIA !,SUVERANITATEA TARII SI ECHILIBRUL FINANCIAR ,VIITORUL TARII STA IN RESTABILIREA RAPORTULUI NORMAL MAJORITAR CAPITAL ROMANESC,ATUNCI BANII NU SE VOR MAI SCURGE PE CAI ILICITE SI NEIMPOZITATE IN BANCILE MAMA DIN STRAINATATE. ISARESCU INTR-UN MOMENT DE SINCERITATE A SCAPAT PORUMBELUL.
    RAPORTUL CURTII DE CONTURI ESTE PE MASA PROCURORULUI GENERAL AL ROMANIEI PENTRU A DISPUNE INCEPEREA CERCETARILOR ??.

  9. ‘ Dacă se verifică și chestia că bărbații cu burta mare , care nu au ”casieri” în condițiile în care femeile țin casa, sunt mai expuși să adune bani în condiții diverse, existând probabil și spețe când funcționează și sisteme cu ”casierie dublă”, ?

  10. Voi dati vina pe niste boschetari si hoti de buzunare si nu aratati cu degetul la principalii vinovatzi: UE si SUA. Romania se afla de ceva vreme sub Ocupatie Militara Straina si nu are nici Independenta si Nici Suveranitate. Guvernul dela Cele Trei Palate nu este nici reprezentativ si nici nu actioneaza din vointa proprie. SUA a distrus Serbia, Irakul, Afganistanul, Siria, Libia, Yemenul si alte Tari sub o ploaie de bombe. Pe noi ne-au distrus in mod pasnic, cu legea in mina, au inchis /privatizat totul, au concediat lucratorii, au vindut mijloacele fixe la fier vechi si au bagat profitul in buzunare. Tara se afla intr-o situatie mult mai buna in 1944.

    • Nu occidentalii sunt de vină, să-ți fie clar. Ăia doar au profitat, din plin, de prostia proverbială, de lașitatea și de dezbinarea mioriticilor.

  11. NICOLAE VACAROIU, UNUL DIN TARTORII RUINARII ROMANIEI…TRECUT LA CURTEA DE CONTURI CA SA STEARGA URMELE PROPRIEI PARTICIPARI. RAMOLIT, DE NICI NU ITI VINE SA CREZI CAT A PUTUT PARTICIPA LA PRADUIREA FLOTEI, CA BASESCU NU A FOST SINGUR LA JAFUL ALA, AJUNGI LA CONCLUZIA CA NU MERITA NICI UN SCUIPAT! SI-A IMBUIBAT FAMILIA, SI-A FACUT NISTE VILE CARE INCA MAI PAR VII, IN REST A PARTICIPAT LA JEFUIREA TARII. TOTI ACESTI NEMERNICI CARE AU DARAMAT TARA ISI PREGATESC LOCURI DE VECI. SI MAI SPUNETI CA NU E DREAPTA LEGEA DIVINA, CARE SPUNE CA PENTRU PACATELE PARINTILOR PLATESC URMASII?! CINE IL INTREABA PE VACAROIU CE A FACUT EL BUN PENTRU ROMANIA, INCASAND O CARUTA DE BANI IN 33 DE ANI?! A FOST COMPLICE LA HOTII SI NIMIC MAI MULT! NASCUT IN UCRAINA, SERVIND ALTE INTERESE, SE PREGATESTE SA DEA SOCOTEALA LA DUMNEZEU!

  12. Tarziu acest Raport. Unde a fost pana acum Curtea de Comturi? Sa fie clar, privatizarea dezastruoasa s-a facut cu stiinta SRI, iar perioada cea mai nefasta a fost pe timpul lui Vergil Magureanu. ARO este cel mai elocvent exemplu. Asta deoarece la conducerea tarii s-au aflat si se afla evrei deghizati cu nume romanesti, care au distrus economia tarii.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger