AcasăEconomieDecarbonizarea Europei? Explozie a consumului de cărbune în UE

Decarbonizarea Europei? Explozie a consumului de cărbune în UE

Uniunea Europeană a funcționat, anul trecut, în regim de avarie, în ce privește producția de energie electrică. Fără gazul rusesc, consumul, atât al populației, cât și al întreprinderilor, s-a redus drastic, iar problemele cu producția scăzută la energia nucleară și hidro au determinat statele să folosească masiv termocentrale pe cărbune. Scăderea producției de energie a făcut ca și căldura livrată populației UE să fie mai puțină, iar îngrijorările se îndreaptă spre viitorul sezon rece.

Din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, producția de energie electrică din hidrocentrale a înregistrat o scădere foarte accentuată (-17,7 %) în 2022. Totodată, scăderea furnizării de energie nucleară, din cauza întreținerii și opririlor prelungite, a afectat principalele surse de producție de energie electrică. Datele preliminare pentru 2022 indică faptul că producția brută de energie electrică în UE a scăzut cu 3,0% față de 2021 și cu 3,9% față de media 2017-2019. Funcționarea pe sistem de avarie a determinat o creștere a producției de energie în termocentralele pe cărbune, înregistrându-se o majorare cu 10% a consumului de cărbune bituminos și cu 6,7% a consumului de lignit lignit, anunță Eurostat.

”După ce sursele de energie regenerabilă au depășit combustibilii fosili în generarea de electricitate în 2020, combustibilii fosili și-au recuperat teren și au fost principala sursă de energie electrică în 2022 pentru al doilea an consecutiv. Combustibilii fosili au generat 1,11 milioane gigawați-oră (GWh) în 2022, +3,3% față de 2021, în timp ce sursele regenerabile au generat 1,08 milioane GWh (+0,1%)”, se precizează într-un comunicat al Eurostat. În comparație cu 2021, producția centralelor nucleare a scăzut semnificativ, cu 16,7 % (-122,5 TWh), ca urmare a problemelor de întreținere, precum și a opririi definitive a unui număr de reactoare. Cu toate acestea, la nivelul combustibililor individuali, nuclearul a continuat să fie cel mai important contributor la sistemul UE de generare a energiei electrice (609 TWh sau 21,8 %), urmat de gazele naturale (545 TWh sau 19,5 %), eoliene (421 TWh sau 15,0 %), hidro (309 TWh sau 11,0 %), lignit (241 TWh sau 8,6 %), cărbune bituminos (209 TWh sau 7,5 %). ) și solar fotovoltaic (205 TWh sau 7,3 %).

Carbonizare accentuată

Datele preliminare pentru 2022 indică tendințe diferite pentru combustibili și deșeuri. De exemplu, consumul intern de cărbune a crescut comparativ cu 2021 (+13,9 %), în urma unei creșteri atât a producției indigene, cât și a importurilor nete, susține Eurostat. Consumul intern de biocombustibili lichizi a scăzut foarte ușor (-0,5 %), în ciuda creșterii importurilor nete. O scădere atât a producției, cât și a importurilor nete de biocombustibili solizi primari a condus la o scădere de -4,8 % a consumului, în timp ce deșeurile au scăzut cu 1,3 %. Totodată, după ce 2021 a înregistrat o creștere a ofertei de toate produsele (cărbune și cărbune brun, gaze naturale, produse petroliere și nucleare), în 2022 a existat o scădere bruscă pentru nuclear și gaze naturale, în timp ce cărbunele brun și produsele petroliere au continuat să crească.

Mai frig în case

Statisticile arată că furnizarea totală de căldură derivată în UE în 2022 a scăzut cu 6,2 % față de 2021 și cu 5,2 % față de perioada 2017-2019. Aceasta se referă numai la căldura care a fost vândută, căldura autoconsumată nefiind reflectată în aceste cifre. Gazul natural, ca cel mai important combustibil pentru producția de căldură în UE, a înregistrat o scădere de 11,9 % sau 49,9 petajouli (PJ). ”Biocombustibilii solizi, al doilea cel mai mare contributor la producția de căldură, au scăzut cu 8,0 % sau 44,1 PJ, în timp ce căldura din alt cărbune bituminos a scăzut cu 4,7 % sau 16,3 PJ. Căldura din deșeuri a rămas aproape la același nivel ca în 2021 (-0,1 %). Alte surse contribuie semnificativ mai puțin la producția totală de căldură, iar datele preliminare indică tendințe mixte”, susține Eurostat. Reducerea furnizării de căldură în statele UE, pe fondul unei ierni mai blânde, provoacă îngrijorări serioase față de viitorul sezon rece, care ar putea să pună mari probleme în ceea ce privește asigurarea unui minim confort termic.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.606 afisari

27 COMENTARII

  1. Eu am instalat la pensiunea Trei Colonei din Olimp (suntem trei colonei de militie/politie/paza de coasta asociati) un sistem solar de 10 kw /ora si nu mai platim energie electrica.
    Mai mult toate camerele au aer conditionat gratis iar pretul pe noapte este numai 130 lei.
    Avem 17 camere. Va asteptam.
    De siguranta dvs ne ocupam noi propietarii. Va pazim 24/24 , 7 zile din 7 . Avem 2 foisoare de paza iar propietatea este asigurata de un gard inalt de 2 metri cu senzori de perimetru.

  2. Din ce am vazut eu cum se aproprie un fototehnoredactor de anumite paduri e batut muci.

  3. 🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲
    🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲
    ))) 🥊(((
    🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲
    🌲 … 🌲… . …. 🌲… 🌲……….. …

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger