AcasăEconomieDe unde mai face România rost de motorină, după embargoul impus de...

De unde mai face România rost de motorină, după embargoul impus de UE Rusiei. Ce se va întâmpla cu preţurile de la pompă?

carburanti

Embargoul Uniunii Europene asupra carburanților transportați din Rusia intră în vigoare de astăzi, duminică, 5 februarie.

Aşadar, niciun stat membru nu va mai cumpăra benzină și motorină din Rusia pe cale maritimă, ceea ce va afea efecte asupra prețurilor.

În România, urmează scumpiri

În România, specialiștii nu exclud scumpiri, mai ales în cazul motorinei. Peste un milion de tone din acest carburant era importat până acum din această țară.

Aproximativ 63% din importurile de motorină veneau anual din Rusia, potrivit ministerului Energiei. Specialiștii spun că nu numai embargoul influențează prețurile finale.

România a importat, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), în primele 9 luni ale anului trecut, 1,85 milioane tone, din care 1,25 milioane tone direct din Federaţia Rusă. Comparativ, în primele 9 luni ale lui 2021, importurile de motorină din Rusia au fost de 1,3 milioane tone în primele 9 luni şi de 1,79 milioane tone pe întreg anul.

Vom „trăi” din rezerve

Importurile ridicate din Rusia din 2022, dar şi cele din ianuarie 2023, efectuate de statele membre UE, implicit România, sunt menite să asigure stocurile necesare evitării unei penurii, în special de motorină. În plus, majoritatea cargourilor disponibile sunt deja sau vor fi încărcate cu produse petroliere ruseşti până pe 5 februarie şi vor ajunge la destinaţie în următoarea lună.

Petrom a ieftinit sâmbătă, 4 februarie, motorina cu 5 bani pe litru, arată Monitorul Prețurilor. Măsura venise doar o zi înainte să intre în vigoare embargoul Uniunii Europene asupra carburanților transportați din Rusia.

Petrom a mai scăzut prețurile carburanților în această săptămână, dar au fost reduceri minore: joi s-a ieftinit benzina cu 1 ban pe litru, iar vineri s-a ieftinit motorina cu doi bani.

author avatar
Andrei Ștefan
454 afisari

5 COMENTARII

  1. pai… Se reactiveaza echipa de …import prin terte firme de la OMV…
    RC stie perfect cum se scot banii..

  2. Romania si m UE isi merita soarta ,gunoaiele de politicieni Rumuni ajuta criminalii NATO si nazistii urcraineni

  3. Poate să se tripleze prețul motorinei la pompă. De trei ori să se tripleze! URAAAA! Suntem independenți energetic de Russia? Suntem. Nimeni nu se mai simte constrâns și sclavizat de prețurile mici de la pompă. Mie personal îmi era rușine să cumpăr motorină așa de ieftină pentru mașină când mă gândeam la cât suntem de dependenți de ruși și că e motorină rusescă bună. Putin când ne vedea că îi cumpărăm motorina ieftină, râdea de noi. Deh, i-am făcut-o lui Putin. N-are decât să dea motorina lui ieftină la turci, hinduși și la chineji care în nerușinarea lor o cumpără la asemenea preț de rahat.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger