AcasăEconomieDe ce se va scumpi motorina în doar câteva luni

De ce se va scumpi motorina în doar câteva luni

Criză de aprovizionare înaintea sezonului rece

Peste tot în lume, prețurile combustibilului diesel sunt foarte mari în raport cu țițeiul din care este fabricat, ceea ce indică o penurie care ar trebui să alarmeze guvernele obsedate de inflație de pretutindeni.

Iar în doar câteva luni, emisfera nordică va intra în iarnă, ceea ce va crește cererea de încălzire. Piața motorinei arăta mai rău anul trecut, după invazia Rusiei în Ucraina, dar prețurile au scăzut în cele din urmă, ajutate de o iarnă relativ blândă.

Cu toate acestea, avertizează Bloomberg, stocurile micșorate de astăzi înseamnă că lumea nu-și poate permite nicio surpriză de piață optimistă: în orice moment pot apărea limitări ale ofertei sau șocuri ale cererii pot veni din cauza vremii reci sau a unor economii surprinzător de puternice.

„Ar trebui să acumulăm acum stocuri, deoarece, de obicei, acestea încep să se retragă în mod sezonier din septembrie”, a declarat Eugene Lindell, șeful departamentului de produse rafinate al consultantului industrial FGE. „Există o îngrijorare că rezervele nu se vor constitui suficient înainte de octombrie, iar atunci vom începe să vedem extrageri din ceea ce amenință să fie o bază scăzută”.Punctul central al preocupărilor legate de aprovizionarea cu motorină se află acum în Europa și pe coasta atlantică a SUA, a adăugat el.

Piețele petroliere au fost zguduite în ultimele săptămâni de creșterea marjelor de producție a carburanților, iar restricțiile impuse de rafinării au dus la reducerea ofertelor globale, în condițiile în care producătorii de țiței, inclusiv Arabia Saudită, țin barili în afara pieței.

Stocurile de motorină din Europa vor scădea în următoarele luni, potrivit companiei de consultanță Wood Mackenzie Ltd. Deși situația este tipică pentru această perioadă a anului, aceste stocuri sunt în prezent mai mici decât normele istorice.

„Perspectivele pentru oferta de motorină din Europa sunt strânse în previziunile noastre actuale, determinate de randamentele mai mici și de întreruperile neplanificate ale rafinăriilor”, a declarat Emma Howsham, analist de cercetare pentru piețele de rafinare și produse petroliere la Wood Mackenzie. „Se așteaptă ca cererea să crească de la o lună la alta până în noiembrie”.

În SUA, prețurile cu amănuntul la motorină au crescut constant de la sfârșitul lunii iulie, atât de mult încât au contribuit mai mult la inflație decât benzina în august. Rafinăriile americane nu au reușit să acumuleze stocuri în această vară, perioada tipică de creștere a ofertei între sezoanele de recoltă în agricultură și înainte de încălzirea de iarnă.

În definiția sa cea mai largă, motorina – care are specificații variate și este utilizată în toate domeniile, de la automobile și nave până la încălzire și mașini grele – reprezintă cea mai mare parte a cererii de produse petroliere.Mai mult decât atât, este un combustibil vital pentru lanțurile de aprovizionare din întreaga lume, iar lipsurile majore și șocurile de preț pot avea implicații pentru guverne și industrii.

author avatar
Radu Jacotă Redactor