AcasăEconomieDe ce se află dolarul american la o răscruce de drumuri

De ce se află dolarul american la o răscruce de drumuri

Nimic nu durează la nesfârșit, nici măcar puterea bancnotei verzi

În 2022, dolarul a fost în plină ascensiune, atingând un maxim al ultimilor 20 de ani, deoarece investitorii globali au căutat siguranță, investind în principalul refugiu financiar.

Redresarea post-Covid, războiul din Ucraina și inflația galopantă au făcut ca dolarul să devină un simbol al siguranței într-o lume cu probleme. A ajutat și faptul că Rezerva Federală a SUA creștea ratele dobânzilor mai rapid decât orice altă bancă centrală majoră în lupta sa împotriva inflației, oferind investitorilor randamente decente pentru prima dată în mai mult de un deceniu.

Dar nimic nu durează la nesfârșit, nici măcar puterea dolarului american. Popularitatea sa a atins un vârf în toamna anului trecut și de atunci a început să scadă.La sfârșitul lunii septembrie, euro a ajuns la cel mai ridicat nivel. Acum se tranzacționează la 1,11 dolari, un salt de 15% de la 96 de cenți.Dolarul a fost afectat și mai mult de revenirea lirei sterline. Recent, a depășit 1,30 dolari, o creștere de peste 20% de la vârf la bază.

Acesta ar putea fi începutul a ceea ce ar putea fi un declin abrupt, economiștii de la  Bloomberg avertizând că „explozia de creștere a dolarului a determinat cumpărătorii să declare că este sfârșitul unei ere”. Se pare că dolarul este distrus – și se anunță și mai rău? Dar cine va beneficia? Fed a alimentat forța dolarului de anul trecut prin creșterea ratei de la doar 0,25% în februarie 2022 la 5,25% în prezent, cel mai rapid ciclu de înăsprire din ultimele patru decenii.S-a mișcat mai repede și mai departe decât băncile centrale rivale, spune David Stritch, analist de piață și valutar la Caxton, specialist în transferuri internaționale.“Ratele dobânzilor din SUA erau deja la 4% în noiembrie 2022, când Banca Angliei era deja la 3%, iar Banca Centrală Europeană la doar 2%”, a adăugat el.

Având în vedere că inflația din SUA a scăzut la 3% în iunie, “munca Fed este aproape încheiată”. Piețele se așteaptă la o ultimă majorare în cadrul reuniunii Fed din această săptămână, la 5,5%. Până în primăvară, este posibil ca aceasta să reducă ratele în schimb. Jerome Powell, președintele instituției, a anunțat deja că „nu mai anticipează o recesiune” la sfârşitul anului în Statele Unite.

Cu inflația din zona euro mai mare decât se aștepta, la 5,5% în iunie, rata de referință a Băncii Centrale Europene de 3,5% este de așteptat să ajungă la 4%.Investitorii pot vedea acum randamente mai mari în afara SUA. De asemenea, se simt mai curajoși, deoarece piețele ar trebui să își revină pe măsură ce costurile de împrumut ating un nivel maxim și scad. Ambele sunt vești proaste pentru dolar.

Un dolar mai slab ar fi un avantaj pentru piețele emergente, care sunt încărcate cu datorii denominate în dolari și care vor vedea cum plățile dobânzilor se vor reduce.

Mărfurile cotate în dolari vor deveni mai ieftine pentru cumpărătorii de peste hotare, stimulând cererea pentru orice, de la petrol la aur. Metalul prețios a crescut deja cu 15 procente în ultimul an și ar putea urma și mai mult. Întreprinderile americane ar putea beneficia, de asemenea, deoarece exporturile vor părea mai avantajoase.

Richard Flax, director de investitii la Moneyfarm, susține că monede precum euro și yuanul pot deveni din ce în ce mai relevante pentru comerțul global, dar este posibil ca dolarul să rămână moneda preeminentă pentru ceva timp în viitor.Pentru Stritch, slăbirea dolarului “marcheză mai mult ca sigur o revenire la normalitate”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.199 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger