AcasăAfaceriEconomieDe ce ar fi renunţat OMV la gazele din Marea Neagră. Legătura...

De ce ar fi renunţat OMV la gazele din Marea Neagră. Legătura cu Rusia

OMV PetromStatul român, un nou control la OMV Petrom. Compania riscă să rămână fără licența de exploatare a zăcământului din Marea Neagră

După veto-ul Austriei la Schengen, s-a speculat că atitudinea ezitantă a austriecilor ar putea avea legătură cu relaţiile strânse dintre OMV şi Gazprom sau Lukoil.

Reproşul care i se face acum OMV este că, pentru a nu supăra Rusia, şi-a redus în mod deliberat interesul pentru proiectul de exploatare a zăcământului din Marea Neagră.

200 de miliarde de metri cubi, depozitaţi acolo

Potrivit estimărilor, în jur de 200 de miliarde de metri cubi sunt depozitaţi acolo, adică atât cât a livrat Rusia către UE într-un an, înainte de invazia Ucrainei.

Rusia, în calitate de furnizor de gaze de lungă durată al Austriei, nu ar trebui să fie iritată, motiv pentru care OMV ar fi renunţat la gazul din exploatarea Neptun Deep şi nu mai urmăreşte proiectul cu graba necesară. Partea austriacă, evident, neagă acest lucru”, menţionează „Der Standard”.

Reamintim că fostul director general al Lukoil a murit la începutul lunii septembrie în urma unei presupuse căderi de la fereastra unui spital din Moscova.

author avatar
Andrei Ștefan