AcasăEditorialGeopolitica sub lupaDavos of Defense (Davosul apărării)

Davos of Defense (Davosul apărării)

Alianța apărării a înflorit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial odată cu debarcarea aliaților în Normandia, s-a consolidat în timpul Războiului Rece, a supraviețuit sub primul mandat Trump și a redescoperit valoarea unității odată cu ocuparea Crimeei de Rusia. Anunțul morții lui Navalnîi a venit ca un trăsnet, vineri la prânz, 15 martie 2024, în momentul în care personalități occidentale de vârf, inclusiv șeful NATO, Jens Stoltenberg, vicepreședintele SUA Kamala Harris și secretarul de stat Antony Blinken, coborau la locul conferinței pentru discuții la nivel înalt.

Când a fost introdusă în sală, Navalnaya, soția lui Navalnîi s-a trezit așezată alături de președintele sârb Aleksandar Vucic – unul dintre puținii aliați ai Rusiei în Europa. Însă el s-a ridicat și s-a alăturat celorlalți într-o ovație în picioare. Conferința de securitate de la Munchen (MSC) este condusă de Christoph Heusgen, diplomat german, fost consilier pentru politică externă al cancelarului german Angela Merkel, care a preluat conducerea de la Wolfgang Ischinger în 2022. El a devenit o problemă pentru MSC. Izbucnirea războiului din Orientul Mijlociu și asaltul israelian asupra Gazei au deschis un scenariu de coșmar pentru Heusgen, în vârstă de 68 de ani, propulsând o problemă cu care este asociat în mod controversat în fruntea agendei internaționale. El a fost criticat pentru comentariile pe care le-a făcut după data de 7 octombrie, data masacrului Hamas, când a susținut remarcile secretarului general al ONU, Antonio Guterres, potrivit cărora atacurile nu s-au petrecut în vid. Se pare ca nimic nu a fost întâmplător.

În 2019, în timpul mandatului său ca ambasador al Germaniei la Națiunile Unite la New York, Heusgen a intrat în controverse când a părut să echivaleze acțiunile Hamas cu cele ale guvernului israelian. La vremea aceea, Berlinul a ocupat un loc nepermanent de doi ani în Consiliul de Securitate al ONU. În Germania, o țară care a fost printre cei mai fermi apărători ai Israelului, includerea lui Heusgen pe lista de ambasadori a fost explozivă. Dar în cele din urmă și-a asigurat sprijinul deplin al guvernului german, care a respins acuzațiile de antisemitism și și-a susținut omul din New York. Acum este greu ca Heusgen să fie dat la o parte în timpul conferinței însă rabinul Abraham Cooper de la Centrul Simon Wiesenthal din Los Angeles, care conduce lista „focarelor de antisemitism și incidente antiisraeliene”, a declarat într-un interviu pentru Politico că Heusgen trebuie să-și clarifice poziția față de Hamas.

Poziția lui Heusgen  față de Orientul Mijlociu încapsulează o dilemă pentru MSC, care marchează cea de-a 60-a aniversare în acest weekend: Cum să gestionăm problema israelo-palestiniană? Reuniunea oficialilor de la nivel înalt din securitate și apărare are loc într-un moment delicat al războiului Israel-Gaza, pe fondul criticilor internaționale crescânde asupra atacului guvernului israelian asupra lui Rafah și a detenției în curs a ostaticilor israelieni în Gaza. Liderii Canadei, Australiei și Noii Zeelande au cerut o încetare a focului, avertizând împotriva unui atac israelian asupra lui Rafah. MSC s-a străduit, de asemenea, să constate că are o largă reprezentare a vocilor din Orient la conferință.

Reprezentanți ai guvernului israelian, împreună cu familiile ostaticilor luați de Hamas, sunt la acolo – alături de prim-ministrul și ministrul de externe al teritoriilor palestiniene Mohammad Shtayyeh, precum și reprezentanți ai națiunilor arabe, cum ar fi regele Iordaniei și prim-miniștrii din Israel, Liban, Irak și Kuweit (ca să nu mai vorbim de Qatar). La începutul acestei săptămâni, Heusgen a numit un simbol al reconcilierii invitarea unui cvartet din Orchestra West-Eastern Divan – condusă de Daniel Barenboim, care deține cetățenia israeliană și palestiniană – ca să deschidă conferința.

Însă sunetele cvartetului de coarde, în timp ce umpleau vineri sala de conferințe a hotelului Bayerischer Hof, nu au contribuit cu nimic la calmarea diviziunilor profunde legate de conflictul israelo-palestinian. Lupta pentru Rafah este în centru discuțiilor la MSC.  Emmanuel Macron a avertizat că un atac asupra lui Rafah ar fi o „încălcare gravă a dreptului internațional”.

Liderul irlandez Leo Varadkar, împreună cu Spania și Belgia, a cerut ca UE să devină mai dură cu Israelul înaintea unei întâlniri cu regele Iordaniei la Bayerischer Hof. Ministrul german de externe Annalena Baerbock a semnalat o schimbare subtilă în mesajele Berlinului în călătoria sa la Tel Aviv. „Securitatea poporului din Israel este la fel de importantă ca și supraviețuirea palestinienilor”, a spus Baerbock la Ierusalim. În majoritatea țărilor, aceasta ar fi o afirmație necontroversată.

Dar pentru liderii germani, care au fost deosebit de reticenți în a critica în mod deschis politicile israeliene, este semnificativă. Între timp, discuțiile privind ostaticii au continuat alături de discuții bilaterale în culisele conferinței. Într-un semn de progres, președintele Herzog s-a întâlnit vineri cu prim-ministru al Qatar, șeicul Mohammed bin Abdulrahman Al Thani. Dar, în privat, mai mulți oficiali și-au exprimat pesimismul că un progres este iminent, după prăbușirea ultimei runde de discuții. Richard Haass, fostul șef al ONG-ului Consiliului pentru Relații Externe a sugerat oficialilor americani inclusiv lui Kamala Harris ca Biden să călătorească în Israel pentru a ține un discurs – posibil în fața parlamentului – unde își va prezenta viziunea direct poporului israelian evitându-l pe Netanyahu.

author avatar
Grumaz Alexandru Editorialist
Președinte Centrul de Analiză și Studii de SecuritateConsilier - Raiffeisen BankMaster of Science in National Resource Strategy - National Defense UniversityColegiul Național Sfântul Sava
183 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger