AcasăEconomieCum va rezolva România criza forţei de muncă? Angajaţii să meargă mai...

Cum va rezolva România criza forţei de muncă? Angajaţii să meargă mai puţin la serviciu. UE schimbă regulile jocului

Cum va rezolva România criza forţei de muncă? Angajaţii să meargă mai puţin la serviciu. UE schimbă regulile jocului

Uniunea Europeană vine cu o soluţie pentru statele ce se confruntă cu un deficit al forţei de muncă. E posibil ca şi în România să se treacă la săptămâna de muncă de patru zile.

Cred că este un lucru care avansează treptat, pentru că noile generaţii au o anumită viziune despre echilibrul între muncă şi viaţa personală. Eu sunt deschis acestui lucru”, a spus Schmit, comisar european însărcinat cu Munca şi Drepturile Sociale.

Oamenii, mai tentaţi să se angajeze?

Oficialul a oferit exemplu Germania, unde sindicatele solicită implementarea programului de lucru cu 4 zile pe săptămână și tot mai multe companii o văd ca pe o posibilitate de a recruta noi angajați, mai ales în sectorul transporturilor, unde există probleme.

Întrucât există dificultăți pentru anumite sectoare în a atrage oameni, poate că și acestea trebuie să devină mai atractive“, a spus el. Pentru UE, cea mai mare problemă nu este șomajul, ci mai degrabă deficitul de forță de muncă.

„Într-adevăr, multe sectoare caută cu disperare angajați și nu-i găsesc, deoarece oamenii nu vor să lucreze acolo sau nu au competențele necesare“, a mai adăugat Schmit.

Portugalia testează deja varianta

În Portugalia, în cadrul ”Agendei Muncii Decente”, un proiect pilot urmează să testeze voluntar săptămâna de muncă de patru zile, fără o reducere a salariului.

La bilanţul primei faze a acestui proiect pilot, prezentat în martie, s-a anunţat că în faza a doua au rămas 46 dintre 99 de companii interesate.

Între principalele motive din cauza cărora companiile nu au intrat în faza de pregătire se află perspectivele economice mondiale, nevoia unor investiţii financiare, complexitatea implementării programului.

author avatar
Andrei Ștefan
773 afisari

7 COMENTARII

  1. Saptamana redusa de lucru este platita si mai prost ca cea actuala.
    Sa plateasca pe masura marile companii si o sa si scoata profitul nu pe reduceri de ore de lucru sau personal, ci pe munca suplimentara.
    Gandesc prost de zagarciti ce sunt.

  2. E vorba de Planul Kalergi, aducerea de alte rase sub minciuna penurie de forță de muncă. Cei ce conduc guvernul român vin puternic din urmă; sînt pline orașele de alte rase pe lîngă străinii de rasă albă.

  3. Ia, auzi, ia ??? ”echilibru intre munca si viata personala ”. Adica, cum coane Fanica ??? Munca putina si bine platita si chefuri la greu ??? Assssaaa ??? Altfel nu inteleg de ce dupa ora 10 dimineata, daca intri intr-o cafenea, bar , etc ”calci pe bombeuri ” numai spilcuiti buni de munca. Astia produc PIB-ul tarii ăsteia ??? S-o credeti voi. Astia ”reazema tejgheaua si trag din tiutiun ” toata ziua pe banii bunicilor pensionari, a caror pensie se lauda c-o platesc. Sictir. Daca-i intrebi de un loc de munca primesti invariabilul ”cat imi dai” ??? daca-l intrebi ce stie sa faca, primesti invariabilul cate un pic din toate, sau de la obraznici, orice. Chiar asa ??? Du-te ma !!! Da, nu ma mir. daca mai incolo, intr-un articol Claudita-mi spune ca un cioflingar de profesor care a luat un cinci la examenul de titularizare nu poate trai cu doua mii cinci sute pe luna, atunci da-mi voie moncher sau mai bine ma cheri, sa te intreb si eu pe tine, un pensionar care a muncit o viata intreaga sa produca ceea ce prapaditi voi de 30 de ani incoace, cum poate trai cu 1000 sau chiar 1500 de lei ???? Imi raspunde careva ???
    ,

  4. Mai bine ar fi tentați , cu tot felul de avantaje, pensionarii români, pentru o angajare ! Sunt foarte mulți pensionari, încă destul de tineri, care ar dori să își găsească un nou loc de muncă, corespunzător stării de sănătate în care se află ! Pensionarii militari dar și alte categorii, chiar dacă nu mai îndeplinesc baremele fostului loc de muncă, ar putea fi folosiți , cu succes, în alte domenii de activitate ! Placa cu tineretul a eșuat… majoritatea vor să lucreze în străinătate, pe salarii mai bune decât cele din țară, iar gradul de analfabetism a atins cote foarte ridicate ! Un pensionar reangajat ar plăti statului un impozit pentru pensie și un impozit pentru salariu, lucru avantajos pentru statul român !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger