AcasăEconomieCriza energetică - cine, când și de ce a decis să se...

Criza energetică – cine, când și de ce a decis să se întâmple asta!

Pentru cei mai mulți oameni, criza energetică din prezent reprezintă un șoc care cu greu poate fi înțeles. Dacă până mai ieri totul era în regulă, dintr-o dată prețurile la petrol, gaze și cărbune au luat-o razna, iar efectul de domino a apărut imediat, ducând inslusiv la închiderea forțată a unor mai conglomerate industriale, cum sunt giganții din petrochimie. Ca explicație, ni s-a livrat rapid că totul este din cauza acțiunilor militare întreprinse de Rusia lui Putin în Ucraina. Nu este cazul. Criza energetică actuală e o rodul unei strategii planificate de mult timp în cercurile corporative și politice occidentale, care urmărește demontarea economiilor industriale în numele unei agende verzi distopice.

Rădăcinile crizei energetice trebuie căutate în perioada cu mult dinaintea datei de 24 februarie 2022.

Să ne aducem aminte că-n România facturile la curent au explodat undeva prin august-septembrie 2021.

Blackrock ordonă, Wall Street se supune

În ianuarie 2020, în ajunul blocajelor Covid, devastatoare din punct de vedere economic și social, CEO-ul celui mai mare fond de investiții din lume, Larry Fink de la BlackRock Inc., a trimis o scrisoare colegilor de pe Wall Street și directorilor generali ai marilor corporații cu privire la viitorul fluxurilor de investiții. În document, intitulat modest „O remodelare fundamentală a finanțelor”, Fink – administratorul celui mai mare fond de investiții din lume, cu active de 7 trilioane de dolari! – a anunțat că-și retrage sprijinul pentru investițiile corporative în energie. „Banii trebuie să fie verzi”, a auzit Wall Streetul.

Iată ce le-a scris Larry Fink finanțiștilor și managerilor: „În viitorul apropiat – și mai devreme decât anticipează majoritatea – va exista o realocare semnificativă a capitalului (…) Riscul climatic este riscul investițional (…) Fiecare guvern, companie și acționar trebuie să se confrunte cu schimbările climatice”.

Separat, într-o scrisoare trimisă clienților BlackRock, Larry Fink prezenta „Noua agendă pentru investiții de capital”. Pe scurt, BlackRock își anunța ieșirea din investițiile în afaceri cu emisii ridicate de carbon, cum ar fi cărbunele, de exemplu, în continuare cea mai importantă sursă de energie electrică pentru SUA și multe alte țări. Ca parte a aderării la viitoarea economie verde (Agenda ONU 2030 pentru sustenabilitate), BlackRock s-a retras din toate investițiile în petrol, gaze și cărbune.

„În timp, companiile și guvernele care nu răspund părților interesate și abordează riscurile de sustenabilitate, se vor confrunta cu scepticism din ce în ce mai mare din partea piețelor financiarei, dar și cu un cost mai mare al capitalului. Schimbările climatice au devenit un factor definitoriu în perspectivele pe termen lung ale companiilor (…) Suntem la marginea unei remodelări fundamentale a finanțelor”, a amenințat cel mai puternic om din America.

Din acel moment, ianuarie 2020, au apărut pe piață investițiile ESG, o modă printre fondurile speculative și băncile de pe Wall Street. Vanguard și State Street, doi coloși din finanțe, s-au grăbit să joace aceeași carte – totul pe ESG (environmental, social, governance/mediu, social, guvernanță), pe „verde”. Giganți ca ExxonMobil, adică mari companii care poluează cu CO2, cum ni se spune, au devenit paria.

Puterea BlackRock este nelimitată – Larry Fink și-a impus patru oameni în noul CA al ExxonMobil, iar imediat compania a anunțat că se angajează să lucreze mai mult pentru implementarea Agendei Verzi!

„Follow the money”

Scrisoarea lui Fink a fost o declarație de război a Big Finance împotriva industriei energetice convenționale. BlackRock, membru fondator al Task Force on Climate-related financial Disclosures (TCFD), este semnatar al principiilor ONU pentru investiții responsabile, o rețea susținută de Națiunile Unite care împinge investițiile în energie spre „zero carbon”, având la bază criteriile ESG.

De asemenea, BlackRock a semnat „Declarația de la Vatican”, din 2019, care susține ESG-urile, iar în 2020 s-a alăturat „Climate Action 100”, o coaliție de aproape 400 de manageri de investiții care gestionează fonduri private de 40 de trilioane de dolari.

Prin acea scrisoare fatidică, CEO-ul BlackRock a lovit economia globală anunțând retragerea investițiilor în sectorul de petrol și gaze.

Dar, ca o coincidență, tot în 2020 Fink intra în Consiliul de Administrație al Forumului Economic Mondial de la Davos, adunarea distopică a lui George Soros și Klaus Schwab. După numai un an, într-o scrisoare adresată membrilor BlackRock, Larry Fink lansa următoarea amenințare la adresa companiilor din petrol și gaze: „Având în vedere cât de centrală va fi tranziția energetică pentru perspectivele de creștere ale fiecărei companii, cerem firmelor să prezinte un plan pentru modul în care modelul lor de afaceri va fi compatibil cu o economie netă zero carbon”. În încheiere, s-a strecurat și un mesaj cu subînțeles: „Unde merge BlackRock, alții vor urma”.

La mijlocul acestui an, deja un trilion de dolari au fost scoși din investiții în explorarea și dezvoltarea petrolului și a gazelor! Retragerea BlackRock și a altor investitori de pe Wall Street reprezintă moartea lentă a industriei.

Despre întâlnirea Larry Fink – Joe Biden, din ajunul alegerilor prezidențiale americane (sfârșitul lui 2019), și cum BlackRock și-a pus omul de încredere, pe Brian Deese, consilier la Casa Albă și șef din umbră al Consiliului Economic Național, Național a mai scris.

Regulile agresive de mediu impuse la nivel global și presiunea retragerii investițiilor ucid rafinăriile din toată lumea și duc, încet, dar sigur, la închiderea acestei industrii. Dar războiul este total și va fi dus până la capăt. Cel mai proaspăt exemplu ne parvine de la Bruxelles. Ursula von der Leyen (și ea ex-membru al Board-ului „Davos”) a venit în fruntea Comisiei Europei având misiunea să promoveze Agenda Zero Carbon (Fit for 55, i-au spus la Bruxelles). Marți, într-un final de decembrie aglomerat (ca să treacă neobservat, probabil că asta s-a urmărit), europarlamentarii au decis impunerea de taxe majore pe carbon și alte constrângeri asupra petrolului, a gazului și cărbunelui. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, s-a întors în România și a anunțat că e stabilit – va fi o taxă pusă inclusiv pe centralele de apartament! Nici IMM-urile nu scapă, nu doar marile companii, genunchiul Elitei va fi pe grumazul întregii omeniri!

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
7.153 afisari

7 COMENTARII

    • PE ZIARE.COM NU ESTE NICI O CRIZA , EI MANANCA KAKKAT LA GREU SI SE PLATESTE BINE LINSUL SI PROPAGANDA MINCINOASA

      ZIARE.COM UN SITE DE ANALFABETI MOOISTI CE FAC PROPAGANDA MINCINOASA SI DIFUZEAZA ZILNIC DE FAKE NEWS

      ZIARE.COM UN SITE DE DOBITICI

  1. Swab ala a spus direct ca prin intreruperea fluxurilor de aprovizionare ei produc haos,distrug economii tari vieti si vin ei cu nom cu cloud si nebuniile lor!!! Sa ia tot aia care au ,totul!!

  2. Oricum ne sucim, dăm de satane! se pare că nu mai au parale, nimeni nu mai pune botul la funny money= dolari scoși la imprimanta rezervei federale…..

  3. Art f bun, aproape de adevăr. Păcat ca f puțini privesc în ansamblu și pe termen lung la ce se întâmplă în jur… Și mai surprinzător este ca totul este la vedere. Site-ul UE este plin de info și strategii de viitor. Dar interesează pe cnv atâta timp cât are castronul plin în față?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger