AcasăAfaceriEconomieCriza din sistemul bancar. Panică după prăbuşirea SVB: urmează falimente în lanț!

Criza din sistemul bancar. Panică după prăbuşirea SVB: urmează falimente în lanț!

falimentCriza din sistemul bancar. Panică după prăbuşirea SVB: urmează falimente în lanț!

Bancherii încă tremură după prăbușirea Silicon Valley Bank, dar există un lucru care este clar: probabil că mai multe bănci vor cădea, potrivit markets.businessinsider.com.

Operațiunile SVB au fost închise vineri de autoritățile de reglementare de stat, iar Signature Bank a fost închisă la scurt timp după asta. În timp ce analiștii economici susțin că eșecurile nu marchează o criză în stilul lui Lehman, există totuși sceptici care spun că riscul de contagiune pe piața bancară rămâne ridicat.

Falimente în cascadă

Într-un interviu acordat duminică Politico, fostul președinte al Corporației Federale de Asigurare a Depozitelor, William Issac, a spus că mai multe bănci riscă să se prăbușească, iar piețele s-ar putea situa pe marginea prăpastiei unei alte crize bancare în stilul anilor 1980.

„Nu există nicio îndoială: vor fi mai multe bănci care vor cădea. Cât de multe? Nu știu”, a spus Issac, comparând situația cu crizele bancare din anii 1980 și 1990, când FDIC s-a ocupat de eșecul a peste 1.600 de bănci.

Prăbușirea SVB, comparată cu falimentul FTX

Investitorii sunt în mod clar îngrijorați de potențialul unei cascade de falimente bancare, reflectate luni în prețul acțiunilor la câteva bănci regionale.

First Republic, PacWest, Western Alliance și Charles Schwab se numără printre numele majore care s-au prăbușit luni dimineață, pe măsură ce investitorii devin îngrijorați de legăturile băncilor cu industria tehnologică sau care ar putea avea pierderi mari nerealizate în portofoliile lor de obligațiuni, doi factori care au catalizat căderea SVB.

Tranzacționarea acțiunilor Western Alliance a fost oprită de 20 de ori începând cu 10 martie din cauza unor creșteri ale volatilității, potrivit datelor NYSE. Tranzacțiile PacWest au fost oprite de 11 ori, iar First Republic a fost oprită de 13 ori în acel interval de timp.

Deși deponenții nu au avut de suferit în urma ambelor falimente de peste weekend, băncile și acționarii lor ar trebui să fie pregătiți pentru ca guvernul să-i lase să eșueze și nu ar trebui să se bazeze pe un plan de salvare, cum s-a întâmplat în 2008.

Mesajul a fost transmis în mod clar atât de secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, în weekend, cât și luni, de președintele Joe Biden

În cele din urmă, o concluzie uimitoare de la căderea SVB a fost viteza cu care banca s-a prăbușit și a fost în cele din urmă închisă. Acest punct este deosebit de important în era digital banking.

Clienții au retras 42 de miliarde de dolari din depozitele SVB doar joi, stimulați de mesajele de panică de pe rețelele sociale și de la investitori proeminenți în capital de risc precum Peter Thiel.

Șeful de cercetare al Fundstrat, Tom Lee, a comparat căderea SVB cu cea a FTX, schimbul de criptomonede acum dispărut, care a scăzut cu o viteză fulgeră similară. Acesta ar putea fi cu ușurință precedentul pentru viitor, a avertizat el.

„Când FTX s-a prăbușit în 2022, cei din lumea finanțelor tradiționale au considerat că prăbușirea este improbabilă în „lumea reală” – dar prăbușirile SIVB, Signature Bank și Silvergate arată că aceeași dinamică se poate întâmpla oricărei instituții financiare în această era digitală.”, a spus Lee.

author avatar
Andreea Vlad
1.148 afisari

7 COMENTARII

  1. Cum domnule, după toate sancțiunile dictate Rusiei tocmai la americani au loc falimente ale băncilor? Înseamnă că băncile rusești sunt mai puternice? Urmează falimentul economic al SUA și tocarea hârtiilor bancare emise fără acoperire, numai pentru că erau ale americanilor și ei își permit orice?

    • Dolarul nu se susține pe nimic, decât pe datorie și prin el ca moneda Fiat, își exportau inflația in toată lumea.
      După ce vor pierde dolarul ca moneda se schimb și deja pierd, o sa se ducă toate bancile lor. Numai datoria susținea economia SUA și dreptul lor de a crea dolari electronici ca nici măcar nu printat atât.
      Nu o sa mai poată face asta in curand așa ca vom vedea adevarata valoare a economiei americane.
      Rușii au de toate și resurse și grâu și minerale și de toate datorită sancțiunile din 2014 au devenit independenți.
      Cine a pierdut toată piața rusească? Firmele vestice, rușii pot sta fără McDonalds/CocaCola etc. Au făcut imediat altele la rusi rafturile sunt pline, la americani bate vântul.
      Toate companiile care au pierdut / s-au retras de pe piața din Rusia au înregistrat pierderi uriașe.
      Au pierdut și piața ucrainiană, ca cine mai cumpara ce pe acolo, au pierdut și alte piete.
      Rusia are totul sa se autosusțină și prieteni sa ii dea ce mai are nevoie. SUA nu mai poate sa fure cu arma in mâna tot ce le trece prin cap.
      Sa vedem când vor fugi din România ca din Afghanistan

  2. Prime înainte de faliment de 14000 dolari per salariat( care acea mai mult de 25000 dolari/ luna în medie)
    La PETROM, cei 5 din conducere este adevărat ca iau mai mult de 50.000 euro pe luna???
    Ptr a tăcea? Pentru a muta bani din România în i sula Man? Ptr a plăti comisioane de intermediere în importuri prin 4 etape?
    Sau ptr plati făcute către firme de …casa…
    Sau ptr colectare reușită???
    Mult de controlat și ars …

  3. La noi când vedem un BCR ,Reiffeisen,ing?
    La americani lucrurile sunt clare dolarul se bazează pe tipărirea masivă a bancnotelor ,se vorbea despre o sustenabilitate de 7 USD la 100 USD dar ce s a întâmplat zile aceste vedem că valoarea reală este sub cea a cernelii cu care au fost tipărite …probabil fiind a unui sul de hârtie igienică per dolar! Nu este exclus că zvonistică ,ulterior panica să aibă surse externe ,putem specula chiar pe cei din Rusia că doar la așa ceva ce pricep,nu sa construiesc ceva!Așteptăm că SUA sa ramana și fără cerneală ….!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger