AcasăEconomieCriză bugetară. Fiscul a călcat multinaționalele și a scos, în 6 luni,...

Criză bugetară. Fiscul a călcat multinaționalele și a scos, în 6 luni, peste 3,5 miliarde de lei

Cu un personal mult subdimensionat la Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC), ANAF a reușit să scoată de la multinaționale, după controale inopinate și inspecții fiscale, peste 3,5 miliarde de lei. Cei mai mulți bani au fost depistați la capitolul pierderi, care au fost diminuate de inspectori cu aproape 3 miliarde de lei, ceea ce confirmă practica de ascundere a profitului de către companiile străine.

Cu un buget pe avarie, din cauza încasărilor modeste, pe fondul unei evaziuni fiscale ridicate și a optimizărilor fiscale ale multinaționalelor, Guvernul a fost nevoit să treacă la măsuri. Astfel ANAF-ul a primit ordin să ”bage cărbuni” la inspecțiile fiscale făcute la marii contribuabili,  în condițiile în care personalul direcției este mult subdimensionat. Cu toate acestea, în primele șase luni ale acestui an, Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) a raportat peste 200 de inspecții fiscale, în creștere cu 326,86% față de aceeași perioadă a anului trecut. Inspecțiile fiscale parțiale au scăzut de la 124 în 2022, la 109, în 2023, însă controalele inopinate au crescut de la 152, în 2022, la 197, în 2023.

Verificările documentare la multinaționale au crescut de la zero în 2022, la 23 în primele șase luni ale acestui an. Numărul de amenzi a scăzut de la 9 în 2022, la 6 în 2023, sesizările penale au crescut de la zero în 2022, la 2 în 2023, iar diminuările de pierderi au crescut de la 11 în 2022, la 12 în 2023. În urma inspecțiilor fiscale s-au stabilit suplimentar 211.902.685 lei, față de 190.391.808 lei în aceeași perioadă a anului trecut, iar din verificările documentare s-au mai stabilit în plus la buget 265.847.904 lei. Pentru că nivelul acestora stabilit prin lege este foarte scăzut, amenzile aplicate au crescut de la 34.000 lei în 2022, la 60.000 lei în 2023. Din sesizările penale s-au stabilit încă 144.613.694 lei, iar la diminuările de pierderi, inspectorii au stabilit 2.890.732. 171 lei, față de doar 286.386. 512 lei în aceeași perioadă a anului 2022.

Se ascunde profitul

Pierderea care a fost majorată nejustificat, înseamnă ascundere de profit, ne spune Nicolae-Liviu Toader, președintele Sindicatului Național Finanțe Publice – SindFISC. Acesta arată că inspectorii au constatat în nenumărate rânduri, de-a lungul timpului, că firmele care erau pe pierdere, după controale, ajungeau pe profit.

”Eu, personal, când activam în cadrul DGAMC, unde am lucrat până în 2008, am avut o grămadă de bănci și societăți de asigurare prin portofoliul meu și lucrul acesta se întâmpla foarte des. Își trec pierderi ca să nu plătească profit. Ar trebui să se facă impozitare pe cifra de afaceri și atunci nu ne mai chinuim să-i prindem. La marile companii care declară constant pierderi, singurul lucru pe care se poate interveni este să vezi de unde vine pierderea și să mergi pe fir, pentru că, până la urmă, toți banii ajung tot la persoană fizică. Și trebuie mers până la persoana fizică, pentru că noi, în România, avem firme sărace și oameni bogați. De aceea trebuie mers până la atragerea răspunderii persoanei fizice, lucru care abia în ultima perioadă a început să se întâmple și la noi, deși… Pe noi nu ne ajută nici legislația. Există niște directive europene cu privire la externalizarea profitului, care la noi încă nu sunt transpuse”, ne-a declarat președintele Sindicatului Național Finanțe Publice – SindFISC, Nicolae-Liviu Toader.

S-a urmărit slăbirea direcției

Cei 230 de inspectori pe care îi are DGAMC au nevoie de câțiva ani buni ca să ajungă în control la toți cei 3.700 de mari contribuabili. Și asta pentru că se duc 3-4 într-un control, iar verificările unei companii pot dura de la șase luni, la un an, astfel că puține multinaționale ajung să fie verificate într-un an calendaristic.

”Normal, aici ar trebui să fie elita elitelor din ANAF. Oamenii din ANAF ar trebui, în urma unor selecții, a unor promovări, să ajungă aici, dar pentru asta ar trebui să existe un minim de atractivitate. De multe ori, în controalele pe care le fac inspectorii, nici cei care se află în spatele lor, din instituție, nu sunt atât de fermi și atât de cunoscători ai modului de interpretare a respectivei spețe și atunci ei trebuie să-și asume. Inspectorii de la ANAF nu au aceeași pregătire ca a celor de la marile firme de consultanță fiscală, nu au posibilitatea să facă specializări și cursuri la un asemenea nivel. În toate statele există Școală de finanțe postuniversitară,  pe la care, obligatoriu, trebuie să treci. Nu mai vorbesc că, în momentul în care te-ai angajat, stai 2 ani în școală și apoi te repartizează la Fisc”, ne-a precizat Nicolae-Liviu Toader, președintele SindFISC

Anomalie deliberată

Un inspector de la Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) are același salariu ca un angajat de la serviciu fiscal orășenesc sau municipal. Nu că nu ar fi importantă și munca lor, spun sindicaliștii din sistem, dar trebuie să se facă o diferențiere, astfel se întâmplă ceea ce se întâmplă de o bună perioadă de timp, își caută în sistem locuri care nu necesită gradul de complexitate și riscurile suplimentare pe care și le asumă cei care merg în control la multinaționale. Un salariu maxim net, la gradația cea mai mare, este în jur de 6.000 de lei, cu norma de hrană și cu sporul de 15% cu tot.

”Ba mai mult, până la 1 ianuarie 2022 a existat o anomalie, în sensul în care cei de la DGAMC, din cauza faptului că la un moment dat au fost omiși dintr-un act normativ, au avut salariile mai mici decât ceilalți din sistem. Bun, nu s-a făcut nimic în acest sens, dar grav este că nici nu se intenționează să se facă ceva. Am înțeles că există chiar un Memorandum făcut acum de către conducerea DGAMC cu privire la deficitul de personal”, a mai afirmat liderul SindFISC, Nicolae-Liviu Toader.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
5.923 afisari

2 COMENTARII

  1. Imi vine sa plang de grija celor de la control sunt niste saraci .nu cred ca 10% din anaf sunt pregatiti la un nivel exceptional cand vin in control sunt un fel de Kovacs arbitrul stiu tot si te fac ca la nufarul iti opresc conturi calculeaza prejudiciul de iti vine rau si cand castigi prin tribunale dupa ani si ani ei sunt bine mersi la datorie .pana nu va exista raspunderea functionarului public este zero barat stat in stat

  2. Sa mori de ras nu alta. Auzi,au dat iama anafutzi in multinationale. Asta e minunea mare.Sa ne inchinam lor.
    Mortii mami voastre de paraziti boratzi. 33 de ani ati uitat de companiile straine si acum a dat strechea in voi. Sa vedem cat va tine si mai vorbim dupa. Va cheama Boul de trei coceni si va calmeaza . Apoi o luati de la capat cu ce stiti voi mai bine ,sa jupuiti si sa distrugeti companiile romanesti.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger