AcasăEconomieCrește datoria statului român. Împrumuturi pentru falimentul firmelor de asigurări

Crește datoria statului român. Împrumuturi pentru falimentul firmelor de asigurări

Despăgubirile după falimentul firmelor RCA, achitate prin împrumuturi ale Guvernului

Pentru Fondul de Garantare a Asiguraților nu are bani suficienți, Guvernul va fi obligat să se împrumute pentru a finanța falimentul firmelor RCA. O Directivă Europeană, cu aplicabilitate din decembrie 2023, adoptată de Executiv, prevede un termen de 3 luni, transformat în șase luni de România, pentru achitarea despăgubirilor pentru polițele RCA emise de companiile intrate în faliment. 

Cu o întârziere de peste o lună, Guvernul a adoptat proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguraților, care transpune Directiva Europeană privind asigurarea de răspundere civilă auto și controlul obligației de asigurare a acestei răspunderi.

Problema cea mai mare a acestui act normativ este că obligă statul român să suporte jafurile firmelor de asigurări, sub supravegherea ASF, care au generat sute de mii de dosare de despăgubiri, lăsate fără finanțare. Deocamdată, Fondul de Garantare a Asiguraților a ajuns la cererile de restituire pentru dosarele de daună din iulie 2022, însă Directiva Europeană impune plata despăgubirilor în cel mult 3 luni de la acceptarea ofertei de către persoana prejudiciată, perioadă transformată de Guvernul României în maximum 6 luni de la depunerea cererii. Mai mult, Fondul de Garantare a Asiguraților va proteja indirect creditorii de asigurări care sunt persoane prejudiciate RCA cu reședința în alte state membre, prin rambursarea către organismele similare din statele lor de reședință a sumelor achitate de acestea, în vederea soluționării cererilor de plată formulate de respectivele persoane pentru repararea prejudiciilor suferite ca urmare a producerii riscurilor acoperite prin contracte RCA încheiate de asigurătorii debitori persoane juridice române aflați în procedură de faliment sau în procedură de lichidare care nu este bazată pe insolvență.

Bani din privatizări

Astfel, în proiectul de lege, se prevede ca, în situaţii excepţionale, în care resursele financiare disponibile ale Fondului de Garantare a Asiguraților nu sunt suficiente pentru acoperirea cuantumului sumelor datorate de Fond creditorilor de asigurări și organismelor similare din alte state membre, Guvernul, prin Ministerul Finanţelor, la solicitarea Fondului, pune la dispoziţia acestuia sumele necesare, sub formă de împrumut, în termen de maximum 30 de zile de la data solicitării. Sursa fondurilor pentru acest împrumut este reprezentată de vărsămintele din privatizare în lei şi valută înregistrate în contul Trezoreriei Statului. ”În situaţia în care valoarea împrumutului ce urmează a fi solicitat depăşeşte suma disponibilităţilor din vărsăminte din privatizare în lei înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, Fondul poate solicita în completare un împrumut în valută din vărsăminte din privatizare în valută. Dacă vărsămintele din privatizare sunt insuficiente, Ministerul Finanţelor poate lansa împrumuturi de stat, prin derogare de la prevederile art. 4 alin. (1) lit. d) şi alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică”, se arată în proiectul de lege aprobat de Guvern.

Dispare limita de 500.000 de lei

La achitarea despăgubirilor se va elimina plafonul actual de 500.000 de lei, în cazul persoanelor prejudiciate RCA, plățile urmând a fi efectuate de către Fond în limita unui plafon de garantare care este dat de nivelul limite maxime de răspundere a asigurătorului care a încheiat contractul RCA, adică cea mai mare valoare dintre limita de răspundere prevăzută în legislaţia aplicabilă locului de producere a accidentului şi cea prevăzută în contractul RCA. Potrivit Directivei Europene, fiecare stat membru solicită ca sumele pentru care este obligatorie asigurarea să fie de minimum 6.450.000 euro per accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, sau 1.300.000 euro pentru fiecare persoană prejudiciată, în cazul vătămărilor corporale, iar în cazul  daunelor materiale, de minimum 1.300.000 euro per accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
682 afisari

1 COMENTARIU

  1. De ce pentru asigurarile obligatorii,prin lege, nu se infiinteaza o societate de asigurari cu capital de stat? Pentru celelealte asigurari ,facultative , se poate apela la societati particulare.. Nu mi se pare normal ca .ptin lege, sa dau bani unor societato particulare care nu au nici o responsabilitate. Probabil ca sint alte interese.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger