AcasăEconomieCrește datoria publică. România, forțată de UE să garanteze cu 60 milioane...

Crește datoria publică. România, forțată de UE să garanteze cu 60 milioane de euro împrumutul pentru Ucraina

Deficitul bugetar al țării se va adânci și mai mult după ce UE a decis ca România să garanteze cu 60 de milioane de euro împrumutul pentru Ucraina. Suma va fi trecută la datoria publică și va fi executată în momentul în care Ucraina nu își va plăti ratele, fapt care a fost deja anticipat de autoritățile europene. Pentru că acești bani trebuie să existe în conturi, statul roman va fi nevoit să se împrumute din nou de pe piețele financiare externe.

60.453.864 de euro este suma pe care România a fost obligată de UE să o pregătească, pentru a garanta neplata de către Ucraina a împrumutului primit de la Uniunea Europeană. Conform previziunilor oficialilor UE, Ucraina nu va fi capabilă să returneze împrumutul, dat fiind că datoria externă a țării a ajuns, în acest moment, la aproape 100% din PIB. Guvernul romîn a fost nevoit să modifice Legea privind datoria publică, deoarece actul normativ nu prevede majorarea datoriei publice pentru finanțarea altui stat. ”Având în vedere termenii financiari ai asistenței macrofinanciare excepționale din partea UE, astfel cum sunt menționați în Decizia (UE) 2022/1628 (respectiv o maturitate medie de până la 25 ani și faptul că până în 2027 dobânda poate fi subvenționată din bugetul UE), estimăm că garanția care se va încheia nu ar genera impact financiar pe următorii 5 ani. În cazul materializării riscului de executare de către UE a garanției, plata obligaţiilor care revin României în cadrul acordului de garantare, se asigură prin mecanismul aferent finanţărilor rambursabile contractate de Guvernul României, prin Ministerul Finanţelor, în vederea finanţării deficitului bugetului de stat, refinanţării şi rambursării anticipate a datoriei publice guvernamentale, conform legislației în vigoare privind datoria publică”, se arată în proiectul de lege adoptat în ultima ședință de Guvern.

Garanția, executată în 20 de zile

Conform Deciziei (UE) 2022/1628, în această perioadă, CE a demarat procesul de încheiere a acordurilor de garantare cu fiecare stat membru, arată Guvernul. Acordul include dispoziții care stabilesc obligația statelor membre de a onora cererile de executare a garanțiilor efectuate de Comisie în ceea ce privește asistența macrofinanciară excepțională acoperită, garantează că cererile de executare a garanțiilor se efectuează în mod proporțional și se bazează pe cheia de contribuție și stipulează că cererile de executare a garanțiilor asigură capacitatea Uniunii de a rambursa fondurile împrumutate, în urma unei neplăți, chiar preconizate, de către Ucraina, ceea ce include cazurile de modificare a unui calendar de plată din orice motiv. Totodată, acordul. care va fi semnat zilele acestea între UE și România, va garanta că cererile de executare pot fi folosite pentru a realimenta fondul comun de provizionare, care a fost utilizat în ceea ce privește asistența macrofinanciară excepțională acoperită, și că un stat membru care nu a onorat o cerere de executare a garanției rămâne obligat să o onoreze. ”Prin acest acord se garantează în mod necondiționat și irevocabil UE plata datorată și punctuală, la cerere, a până la 100% din contribuția României, în 20 de zile lucrătoare de la primirea unei cereri scrise din partea Comisiei Europene”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Împrumut de 5 miliarde de euro

În conformitate cu principiul bunei gestiuni financiare, fondul comun de provizionare trebuie consolidat prin mijloace proporționale cu riscurile care decurg din datoriile contingente legate de asistența macrofinanciară excepțională de 5 miliarde de euro a Uniunii, sumă transferată în conturile Ucrainei la sfârșitul anului 2022, mai precizează Guvernul.  Astfel, împrumuturile aferente asistenței macrofinanciare excepționale acordate Ucrainei de către UE, în valoare cumulată de până la 6 miliarde de euro, trebuie să beneficieze de o acoperire de 70% prin provizionare vărsată, care se completează cu garanții din partea statelor membre pentru a asigura acoperirea bugetară a pierderilor de până la încă 61% din valoarea împrumuturilor.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.191 afisari

19 COMENTARII

  1. Decizia (UE) 2022/1628, de a garanta financiar pentru un stat tert, excede Tratatului de Aderare la UE.

    • Cum asa? Este prevazut in mod expres asta in tratatul de aderare? Oricum al valoarea noastra ce mai conteaza 60 de mil de Euro. am cumparat noi pfizer de miliarde si ne impiedicam de o bagatela de 60 de milioane? Nici de bacsis nu ajunge!

      • A excede înseamnă ceva de genul că tu ești depășit de înțelesul și sensul acestei noțiuni🤣🤣🤣.
        De asta vei fi un anonim toată viața ta.

    • UE este mai al dracu decât CAER, interesant este că dă bani serioși Ucrainei fără să-i conditioneze ce să facă cu ei, iar nouă ne dă bani numai dacă justificăm cum vor ei ce facem cu banii.

  2. Va rugam sa ne lasati in pace cu Ucraina, Romania are si ea problemele ei. Sa nu aduceti in Romania, razboiul. Romania nu are nevoie de nimic de la rusi sau de la altii in general. Va rog sa nu aduceti razboliul in Romania. Romania nu fabrica armament. A cuparat la ordine destule areme scond-hand de la SUA. Dar, gata sa nu aduceti razboliul in ROmania.

    • ROmania A CUPARAT AREME pentru RAZBOLIUL din Ucraina . Am un cantec misto : ” O , Caterino , vedea-te-as …….. „

  3. UE nu este o instiotutie politica, este o institutie economico-comerciala, Intrerea in Schengen, nu trebuie supusa la vot, orice tara membra trebuie sa beneficieze de scutirea de tarife vamale. Romania trebuia sa fie m embru Schengen, inca de la intrarea in UE. Nu n e adice niciun bine intrarea in UE. Nu avem piata de desfacere pentru comertul romanesc, propun iesirea din UE.

  4. Tot asa rade URS-SULLA cand o sa-i bage in fund URSUL SULLA???ha ha ha….mor mor mor…e prea groasa zise curva….mor de placereee

  5. Au murit oare toti din conducerea tarii? Nu e nimeni sa spuna NU acestor aberatii de la UE?

  6. ‘ Slavă Ucraina ‘, spațiu în afara UE ! Războiul ‘local’ cu repercursiuni modiale.

  7. Guvernul UE obliga tarile la cheltuieli suplimentare, realizate prin imprumuturi.Romaniei ii sut impuse 60 milioane.Ciuca al lor,ca al nostru nu e-pocneste din calcaie si executa.In schimb OMV face cu bolta pe acelasi pesonaj si pe tot guvernul ,neplatind in Romania taxa de solidaritate- aici activitatea desfasurata aducandu-i profituri imense-ci,in Austria.Muhaiele de doi bani „autoritatile”romane…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger