AcasăAfaceriEconomieCoşul cu produse de bază de la supermarket, tot mai SCUMP. Alimentele...

Coşul cu produse de bază de la supermarket, tot mai SCUMP. Alimentele necesare supravieţuirii, aproape un LUX!

raft Cum vor fi afectate familiile SĂRACE de aplicarea TVA de 19% la băuturile cu zahăr și îndulcitori

Scumpirile din sectorul energetic au afectat, aşa cum era de aşteptat, coşul zilnic al românilor. Dacă în prima lună de toamnă, românii au scos mai puțini bani din buzunar pentru alimente, lucrurile stau complet diferit în luna octombrie.

Pe lângă facturile de care mulți se plâng că au crescut, și alimentele s-au scumpit luna trecută.

Zahărul, cartofii şi ouăle – cele mai mari scumpiri

Printre alimentele care s-au scumpit cu câteva procente se numără zahărul, produs ce ocupă primul loc în topul creșterilor de prețuri, urmat de cartofi, ouă, produse de panificație și lactatele. Nu doar la aceste alimente s-au înregistrat scumpiri, ci și prețul la ulei, carne sau pâine a marcat o creștere.

În topul mărfurilor nealimentare care au consemnat cele mai mari creşteri de preţ în perioada analizată s-au aflat gazele, cu 40,79%, energia electrică, având un avans al preţurilor de 27,01%, tarifele energiei termice, cu 23,18%, şi combustibilii, cu un plus de 19,72%.

În sectorul serviciilor, cel mai mult s-au scumpit transportul aerian, cu 28,93%, serviciile de apă, canal salubritate – 21,85% şi transportul CFR – 20,92%. Serviciile de telefonie s-au ieftinit cu 0,76%, aceasta fiind şi singura ieftinire înregistrată în luna octombrie din acest an faţă de octombrie 2021.

Uleiul s-a ieftinit

Luna trecută, singurul produs alimentar care s-a ieftinit a fost uleiul, preţul înregistrând un recul de 0,03%. De asemenea, combustibilii s-au ieftinit cu 1,06%, aceasta fiind singura ieftinire la mărfuri nealimentare. La servicii se înregistrează de asemenea o ieftinire la transport aerian, cu 19,33%.

Marcel Ciolacu a precizat că este posibil ca prețurile de la produsele alimentare să marcheze o scădere cu câteva procente. Acest lucru ar trebui să aibă loc de la 1 ianuarie, atunci când alimentele de bază ar trebui să fie mai ieftine.

author avatar
Andrei Ștefan
563 afisari

8 COMENTARII

    • Oricum alimentele alea ingrasa! Sa va f ut in gura de babornite miorlaite. Nu stiti unde are sediul parlamentul, guvernul? Nu aveti nici o ranga sau bata?

  1. Epoca de Aur a sasului
    O sa spuneti ca-i razboiul
    Razboiul nu a facut de cat sa grabeasca saracia romanilor
    Situatia de acum ar fi inceput in 2024 dupa ce sasul ar fi plecat cu sacii plini

    • Mie imi place de Carmen. Se misca bine in par ! Face opturi, da contre si ejacularea o primeste numai inauntru. Lui Werner i-o freca si inghitea slobozul.

  2. Nici nu începuse criza energetica ca ăștia au dublat preturile asa ca ei sunt niște jepcari la vedere pt ca nimeni nu i deranjează fac ce vor pt ca au pus mana pe comerțul nostru ,au distrus toate micile mag.Ne am vândut la rechini !!!

    • – Ioaneee!
      – Da!
      – Afara ploua!
      – Da-i in p izda ma-sii!

      Multa m uie la gaozarii cu multi copii!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger