Cauta

Coșmarul dobânzilor. Bancherii centrali iar ne amețesc

Confuzia pare mesajul preferat al „gardienilor euro”.

Unii analiști se așteaptă ca Banca Centrală Europeană să oprească cea mai agresivă serie de creșteri ale ratelor dobânzii din istoria sa atunci când factorii de decizie se vor reuni la Atena în această săptămână.

Cu toate acestea, în condițiile în care inflația din zona euro este de peste două ori mai mare decât ținta de 2%, iar conflictul dintre Israel și Hamas determină creșterea prețurilor la energie, președintele BCE, Christine Lagarde, va avea probabil o abordare diferită:  ratele să rămână la nivelul actual – sau peste – pentru o perioadă de timp.

Confuzia pare mesajul preferat al „gardienilor euro”. Pur și simplu, nu pot gestiona inflația și nu au altă măsură decât majorarea costului de împrumut.

Această confuzie lasă investitorii să ghicească doar politica monetară a  BCE. Lagarde poate păstra opțiunea deschisă pentru creșteri suplimentare ale ratelor, dar ștacheta este destul de înaltă pentru ca acest lucru să se întâmple”, a declarat Konstantin Veit, manager de portofoliu la grupul de investiții Pimco.

Potrivit Financial Times, ideea ca ratele dobânzilor din zona euro să rămână mai ridicate pentru mai mult timp decât se anticipase la începutul acestui an câștigă teren, în ciuda semnelor că economia regiunii crește cu greu. „Este prea devreme pentru a spune cu exactitate cât de repede vor începe reducerile de rate”, a adăugat Voit.

Ca răspuns la o creștere de două cifre a costului vieții europenilor, cea mai mare din ultima generație, BCE a majorat costurile de împrumut la 10 ședințe consecutive. A ridicat rata de referință a depozitelor sale de la un minim istoric de minus 0,5% la un nivel record de 4%.

Oficialii rămân prudenți cu privire la cât timp va fi nevoie pentru a finaliza „ultimul kilometru” al călătoriei lor pentru a readuce inflația la ținta  de 2%.

Lagarde a declarat în această lună că presiunile asupra prețurilor rămân „nedorit de ridicate”, în ciuda scăderii luna trecută la aproape un minim al ultimilor doi ani, de 4,3%.

Posibil  ca rata să scadă și mai mult în octombrie, deși datele nu sunt publicate decât la câteva zile după ședința BCE din această săptămână.

Cel mai recent sondaj al directorilor de achiziții a indicat noi scăderi ale producției întreprinderilor din zona euro, o intensificare a reducerii locurilor de muncă și o scădere a presiunilor asupra prețurilor care afectează companiile.

Sondajul realizat de BCE în rândul băncilor a arătat, de asemenea, o contracție continuă a ofertei de credite pentru gospodării și întreprinderi din partea băncilor din zona euro.

Dar conflictul dintre Israel și Hamas a generat temeri legate de tensiuni mai ample în Orientul Mijlociu și a dus la creșterea prețurilor la petrol și gaze în ultimele săptămâni, ceea ce îi îngrijorează pe economiști că ar putea menține inflația la un nivel încăpățânat.

Pe de altă parte, economistul-șef al BCE, Philip Lane, a minimizat temerile, afirmând că majorarea costurilor de împrumut ar trebui să împiedice o creștere mai amplă a prețurilor de consum.

Ultimele stiri

  • ULTIMA ORĂ! Intervenție de urgență la Ambasada Israelului din București! Un bărbat ar fi încercat să dea foc clădirii
  • Șocant! Poliţist de la Brigada Rutieră, lovit cu o sticlă în cap, într-o benzinărie din Capitală
  • Aproape toată țara, sub avertizare de ploi torențiale și vijelii. ANM a emis COD PORTOCALIU și GALBEN – HARTA
  • Anunț devenit viral: Un clujean oferă cazare gratuită și mâncare, într-o casă la munte. Are o singură condiție/ FOTO
  • Un cutremur puternic a lovit centrul Japoniei, luni dimineață
  • Incident înspăimântător în Cehia. 18 persoane, rănite de fulger într-un parc
  • Ciucă, despre sondajele la prezidențiale: Nu toţi cei care au fost clasaţi primii au câştigat alegerile – VIDEO
  • Poza Zilei
  • Horoscop 3 iunie 2024 – Astăzi veți avea timp să vă concentrați
  • Alege ce citești
  • Exit mobile version