AcasăEconomieConsiliul Fiscal cere majorarea impozitelor pentru mașinile vechi

Consiliul Fiscal cere majorarea impozitelor pentru mașinile vechi

Se face primul pas. Taxe mai mari pentru românii săraci

Actualul sistem de impozitare a autovehiculelor este unul incorect, consideră Consiliul Fiscal, care cere trecerea la majorări de astfel de taxe în cazul mașinilor vechi, scăzându-se, în același timp, taxele pentru vehiculele cu capacitate cilindrică mare. Totodată, pentru creșterea veniturilor bugetare, Consiliul Fiscal solicită și schimbarea sistemului de taxare a proprietăților și anularea scutirilor la tranzacțiile imobiliare între rude. 

Impozitarea în funcție de capacitatea motorului în cazul autovehiculelor trebuie schimbată, astfel încât să fie taxate mai mult autovehiculele vechi, și nu cele care ard peste 15 litri de combustibili la suta de km, consideră Consiliul Fiscal. În fapt, instituția cere suprataxarea sărăciei și reducerea impozitelor pentru cei înstăriți, pentru că, evident, mașinile vechi sunt deținute de persoane cu venituri modeste, adică mai mult de jumătate din populația României.

”Considerăm că refacerea designului acestui impozit, astfel încât să elimine actualele discrepanțe generate de impozitarea exclusiv în funcție de capacitatea motorului (impozite derizorii pentru autoturisme cu capacitate cilindrica mică vs. impozite exagerat de mari pentru autoturisme cu capacitate cilindrică mare), dar și să țină cont de vechime sau norma de poluare (cu creșterea graduală a impozitului pentru autoturismele vechi/poluante) ar asigura nu numai o îmbunătățire a veniturilor autorităților locale, ci ar servi și interesului public de înnoire a parcului auto și de reducere a poluării”, susține Consiliul Fiscal, într-o analiză a consolidării bugetare. Potrivit acestuia, niciuna dintre politicile publice implementate anterior (taxa de primă înmatriculare, în diverse formule, toate declarate neconforme cu legislația UE de către CJUE, iar sumele colectate trebuind a fi returnate) sau, în prezent, (programul «Rabla»), toate mari consumatoare de resurse bugetare, nu au avut impactul sperat (înnoirea parcului auto), vârsta medie a acestuia crescând de la an la an după 2007. ”Acest eșec este cauzat inclusiv de faptul că România nu are implementată nicio măsură de descurajare a păstrării în proprietate a autoturismelor foarte vechi și poluante, ori pe cele abandonate pe spațiul public”, arată Consiliul Fiscal.

Modificări și la impozitarea proprietății

În ceea ce privește impozitele pe proprietăți imobiliare, România cumulează, în medie, 0,5% din PIB, mai mult decât Ungaria (0,45% din PIB), Bulgaria (0,3% din PIB) și Cehia (0,2% din PIB). Peste România se situează Polonia, cu 1,1% din PIB din impozite pe proprietățile imobiliare, în principal din cele cu destinație economică non-rezidențială (0,8% din PIB), clasificate drept impozite indirecte. În ceea ce privește alte impozite pe proprietate, România iese în evidență cu încasări reduse, în speță doar 0,1% din PIB, în condițiile în care Bulgaria are 0,5% din PIB,  Cehia 0,2% din PIB, Polonia 0,6% din PIB, iar Ungaria 0,7% din PIB.

”Parte din diferență este explicată de existența în unele țări a unor taxe speciale asupra activelor bancare/instituțiilor financiare (Ungaria și Polonia, cu încasări de circa 0,2% din PIB), precum și de cuantumul mai ridicat al contribuțiilor la fonduri de garantare/rezoluție bancară (diferențele sunt explicabile în condițiile în care baza de active a sistemului bancar din România este semnificativ mai redusă). Dar cea mai mare diferență provine din impozitele asupra transferului proprietăților, de unde România obține 0,02% din PIB, iar Bulgaria 0,26% din PIB, Cehia 0,2% din PIB, Ungaria 0,35% din PIB, iar Polonia 0,13% din PIB”, se subliniază în analiza Consiliului Fiscal. Acesta arată că România este atipică nu prin cota de impozitare aplicată (3%), ci prin faptul că deduce din valoarea tranzacției 450.000 de lei (90.000 de euro), când acest lucru ar trebui să se întâmple doar la prima casă achiziționată, și nu taxează deloc donațiile între soți, rude și afini până la gradul III.

Creșteri peste creșteri

Pentru că România încasează din taxa de drum doar 0,1% din PIB, acestea ar trebui majorate până la generarea de venituri de 0,25% din PIB, propune Consiliul Fiscal. Totodată, în contextul în care țara noastră nu încasează aproape nimic din taxe de mediu, trebuie majorate taxele pe recipientele de plastic (pungi, sticle, cutii etc), taxele de incinerare a gunoaielor, taxele de depozitare a materialelor de construcții, precum și taxele de depozitare a deșeurilor provenite de la construcții, susține Consiliul Fiscal.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.541 afisari

17 COMENTARII

  1. Ati vrut o țara ca afara, acum fiți si cetățeni ca afara, fara proprietăți, fara mașini, fara nimic

  2. Impozitați mașinile de lux, cele de zeci și sute de mii de euro, euro furați sau spaguit de la stat. Lăsați în pace romanii care au cate o prăpădită de mașină cu care-și fac și ei treburile.

  3. Doamne, le-ai luat mintile si Te rugam sa nu le dai inapoi.
    Astfel ii vei pierde mai repede si mai complet.
    In ritmul asta nu mai au mult .
    Iti multumim, Doamne !

    • Sunt prea mulți cei cărora le place să fie „iobagi”… Iar „Marcel patiserul” știe asta. Plătesc mii de euro pe sondaje, care măsoară nivelul de suportabilitate al prostimii…

  4. Imbuibatii din bani publici vor doar masini scumpe ,dar asta nu e reteta pt romani care au fost saraciti chiar de ei astia cu fiscalitatea.Vin ei si cei care vor baga la haules toti tradatorii .

    • Niște bandiți cu gulere albe care apără alți bandiți cu gulere albe – mafia de stat 666 care vrea eliminarea banilor fizici.

  5. Luam de la săraci și dam la bogați.
    Neofeudalism în formare. Cine crede ca e spre binele tuturor e deja iobag.

  6. Vad ca la Consiliul Dosului se practica tot mai mult un Tupeu securist manifestat cu impunitate si dispret fata de masa mare a saracimii .. Asta inseamna ca s-a ajuns de multa vreme la Fundul Sacului , iar categoriile „speceale” vor sa traiasca pe coor mare in continuare ..

  7. Este o bătaie de joc fără precedent ! Acest „organ” numit CFiscal a fost mituit de Ciolacu (patiserul României) cu mici „atenții bugetare” pentru a susține campania de strângere a birurilor de la iobagi… Acum 3 luni tot „organul” cu pricina critica acțiunile de majorare a impozitelor și taxelor… România fericită !!!!

  8. Guwernerul meu sa ia urgent si a saptea piele de pe rumun, ca prea s-a imbuibat in ultimii zece ani. Ghinion…

  9. Domnule ID, presedintele al Consiliului Fiscal, interveniți intai la modul în care statul prin reprezentanții săi exfoliază bugetul țării, măsuri:
    – să rămână 300 parlamentari; există baza legală;
    – primăriile să nu mai aloce o sumă mai mare de 10000 ron ptr iluminatul public nu sute și milioane de euro;
    – statul sa cântărească bine cine câștiga licitații; vezi sume exorbitante alocate și calitate foarte proasta(ex: aeroportul Otopeni – sosiri pasageri și plimbatul cu autobuzul) ( drumuri județene , comunale, naționale, autostrăzi, căi ferate) de parcă toată lumea e pusă pe furat, etc.
    – desființarea societăților de stat care nu au profit;
    – rezolvarea problemelor legate de numărul mare de bugetari care plimbă hârtii și trăiesc pe spatele bugetarilor profesioniști.
    – înființarea a încă 3 DNA uri, cel existent nu face față
    Și multe alte; după ce se rezolvă cele menționate atunci veniți cu măsurile aiuristice propuse pentru prezent.

  10. Bombardier și cocalarii probabil îi,, stimulează” să dea o astfel de lege! Și nu pe degeaba fiți siguri! Din contră, ar trebui dublate impozitele pa mașinile peste 2000 cm3 și înjumătățite la cele sub 2000! Dacă vrei să ajuți omul de rând! Consiliul Fiscal ar trebui desființat!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger