AcasăEconomieConsiliul Fiscal atacă: Grupurile de interese se opun stopării optimizărilor fiscale

Consiliul Fiscal atacă: Grupurile de interese se opun stopării optimizărilor fiscale

Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, cere Guvernului măsuri împotriva optimizărilor fiscale

Consiliul Fiscal atrage atenția, în ultimul raport anual, că este necesară creșterea veniturilor fiscale, aceasta reprezentând o problemă de securitate economică și de solidaritate națională. Pentru acest lucru este obligatorie eliminarea exceptărilor și portițelor din legislația actuală, precum și descurajarea optimizărilor fiscale și reducerea evaziunii. Instituția arată însă că aceste măsuri se vor confrunta cu opoziția unor grupuri de interese.

Avertismentul Consiliului Fiscal pentru Guvernul României a țintit din nou marea problemă a optimizărilor fiscale, a evaziunii și, mai ales, a presiunii grupurilor de interese, care face, practic, imposibilă punerea în aplicare a măsurilor necesare pentru creșterea încasărilor la buget. Scandalul multinaționalelor cu cifre de afaceri de miliarde de euro care declară pierderi fiscale în România a izbucnit din nou în ultimele zile, iar autoritățile au promis, timid, că vor încerca să meargă în controale la acești giganți. Consiliul Fiscal a atras atenția Executivului că procesul de consolidare fiscal-bugetară reclamă o creștere semnificativă a veniturilor fiscale, care sunt la un nivel inadmisibil de jos în raport cu nevoile României și cu celelalte state membre ale UE.

”În acest sens, este necesară eliminarea exceptărilor și portițelor din legislația actuală, precum și creșterea eficienței colectării prin descurajarea optimizărilor fiscale și reducerea evaziunii. Trebuie avut în vedere că asemenea măsuri au un impact distribuțional semnificativ, astfel că implementarea lor se poate confrunta cu dificultăți și cu opoziția unor grupuri de interese. Creșterea veniturilor fiscale reprezintă însă o problemă de securitate economică și de solidaritate națională pentru ca bugetul public să poate face față la nevoi foarte mari actuale și viitoare”, se precizează în raportul anual al Consiliului Fiscal. Instituția a arătat că, ținând cont că sănătatea publică și educația sunt în mod cronic subfinanțate, că actualul context militar și geopolitic reclamă sporirea cheltuielilor de apărare, iar impactul sever al schimbărilor climatice impune intervenția statului în momente dificile, creșterea semnificativă a veniturilor fiscale reprezintă o necesitate stringentă și o prioritate în politica economică.

Deficitul crește

Execuția bugetară pe primele șase luni ale anului 2023 a consemnat un deficit bugetar de 2,3% din PIB, cu circa 0,63 pp mai ridicat față de aceeași perioadă a anului anterior, cauzat atât de dinamica mai lentă a unor categorii de venituri (în raport cu evoluția bazelor macroeconomice relevante, dar și față de nivelurile anticipate la elaborarea proiectului de buget), cât și de creșterea peste așteptări a unor categorii de cheltuieli în raport cu țintele din proiectul de buget, semnalează Consiliul Fiscal.

”Trebuie menționat și că execuția din partea a doua a anului va fi afectată de majorările salariale acordate ulterior adoptării legilor bugetare anuale, în timp ce măsurile adoptate prin OUG 34/2023 apar drept insuficiente pentru a asigura continuitatea procesului de consolidare fiscal-bugetară. În aceste condiții, comparativ cu evaluarea de la momentul opiniei asupra proiectului de buget, CF își revizuiește în sens ascendent proiecția de deficit pentru anul în curs, estimând că acesta se va situa probabil peste 6% din PIB, în absența unor măsuri de corecție a derapajului bugetar. Necesitatea adoptării unor măsuri de corecție a fost semnalată de CF încă din opinia sa asupra proiectului de buget, însă acum trebuie subliniată importanța adoptării rapide a acestora, având în vedere timpul scurt în care mai pot produce efecte asupra execuției bugetare a anului 2023”, se mai arată în raportul anual.

Cheltuielile cu dobânzile au crescut cu peste 11 miliarde lei

În 2022, cheltuielile cu dobânzile au înregistrat o creștere cu aproape 11,1 mld. lei (+61,8%) față de anul precedent. Această evoluție a fost cauzată, pe de o parte, de creșterea accelerată a stocului de datorie publică în ultimii ani (+31,7% în 2020, +18 % în 2021 și +17% în 2022), și, pe de altă parte, de majorarea semnificativă a ratelor de dobândă, susține Consiliul Fiscal.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
888 afisari

10 COMENTARII

  1. Alt securist prost dar fudul nevoie mare. Dacă nu ar fi retardat ar fi avut habar că-i mai ușor și mai practic să restrîngi cheltuielile decât să crești veniturile! Cheltui ce ai, nu ce speri că vei avea… Dar asta este, toți măscăricii au devenit „hieconomiști”…

  2. @ Cu „expertiză” în ,,tâmplărie”, ,,promotor” al ,,optimizărilor fiscale” în vremuri anterioare, vizat probabil de ,,andropauză” ,pe la ,,grupurile de interese”, domnul Dăianu ,,solicită” probabil guvernanților ,,folosirea teslei” pentru ,,ajustarea” ,,optimizărilor fiscale”, ?

  3. @ Dăianu ăsta , academician economist, zice că să guverneze guvernul după cum îi convin dumnealui optimizările fiscale, când e la BNR și la Consiliul Fiscal ,?

  4. & După ce cu ,,grupurile de interese” a făcut ,,promovarea” la ,,optimizarea fiscală” , „bancherește”, de la BNR, domnul Dăianu zice „academicește” , de la Consiliul Fiscal, după ce s-a consultat cu ”fiscalul”, că economic-fiscal nu mai este convenabilă ,,optimizarea fiscală” , când „geriatria conduce economia” , ?

  5. P Lea spătaru….
    A jucat și pierdut 200000 euro.
    Și acum da lecții…
    Daiana e cu parașutele

  6. @ „Economiștii geriatriei” apar la TV să suplinească neîncasările de la TVA, lăudându-se cu „teoria împrumutului”, că dacă nu aveți economii vă împrumutuați să îi cumpărați „prostănacului”, tancuri, avioane rachete, corvete, muniții , puști, etc., că așa fac și ei cu guvernările, ceea ce oferă și posibilități de ,,pensii nesimțite”, din împrumuturi, ?

  7. @ Bă , nu mai puteți vede la TV generațiile mai tinere de ASE-iste vorbindu-vă despre cum să faceți economii ca să le dați banii lor, de ăștia de la ”geriatria economiei”, care au ocupat spațiile TV lăudându-se că ei se și împrumută să dea bani generațiilor mai tinere ASE-iste , dacă le dau și lor și ,,pensii nesimțite”, ?

  8. @ „Geriatrie TV” despre economie , ? Până să îi pună pe platourile TV îi pudrează și îi ,,coafează”, cum se exprima academicianul Dăianu, ? „Apți pentru televiziune” , ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger