AcasăEconomieConsiliul Concurenței laudă liberalizarea pieței și cere sistarea plafonării prețului la gaze

Consiliul Concurenței laudă liberalizarea pieței și cere sistarea plafonării prețului la gaze

Consiliul Concurenței cere Guvernului să sisteze plafonarea tarifului la gaze, pe motiv că prețurile ar fi scăzut. Totodată, aceeași instituție laudă liberalizarea pieței gazelor, despre care susține că ar fi oferit beneficii consumatorilor. Beneficiile, așa cum recunoaște și Consiliul, au fost însă de scurtă durată, dat fiind faptul că firmele care au oferit tarife mai mici au intrat în faliment, iar clienții acestora au fost nevoiți să achite prețuri aproape duble.

Pe o piață cu doi producători de gaze, tarife fixe de transport și posibilități limitate de interconexiuni, ideea liberalizării acesteia este cel puțin suspectă. Consiliul Concurenței, care nu are nicio treabă cu interesele consumatorilor, s-a apucat să ridice în slăvi dereglementarea pieței gazelor, care ar fi adus beneficii clienților.

Astfel, potrivit unui raport al Consiliului Concurenței, după o anchetă sectorială, liberalizarea pieței de furnizare de gaze naturale pentru clienții casnici, începută în vara lui 2020, a condus la apariția unor oferte atractive pentru clienții români, atât din perspectiva prețurilor reduse, cât și din cea a pachetelor oferite. Criza energetică, însă, a adus schimbări majore, impunând intervenția Guvernului (atât pe zona abia liberalizată a consumatorilor casnici, cât și pe cea concurențială a consumatorilor industriali) și arătând fragilitatea furnizorilor, recunoaște Consiliul, care a arătat că este, totuși, nevoie de reguli mai stricte pe piață.

”Războiul din Ucraina a afectat puternic piața de energie europeană, iar statul a intervenit pentru a ajuta populația și industria în fața creșterilor istorice de preț și a volatilității deosebite a acestora. În acest context, procesul de liberalizare a fost întrerupt, însă, revenirea la o funcționare normală trebuie să fie o prioritate atunci când condițiile de piață o vor permite. Prețurile au înregistrat o scădere, iar ajutorul pe care statul îl oferă nu va mai fi justificat”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

45 de furnizori au dispărut de pe piață

Analiza autorității de concurență arată faptul că ofertele cu prețuri atractive pentru clienți s-au menținut până la jumătatea anului 2021, moment în care prețurile gazelor au început să crească. ”În perioada iulie 2020 – octombrie 2021, în comparatorul online cu oferte-tip de furnizare a gazelor naturale, pus la dispoziție de ANRE, au fost prezentate constant ofertele a circa 60 de furnizori. Însă, din noiembrie 2021, numărul lor a scăzut gradual, ajungând ca în ianuarie 2023 să fie prezenți cu oferte doar 27 de furnizori, iar la nivelul lunii ianuarie 2024, pe baza interogării comparatorului ANRE, circa 15 furnizori sunt prezenți cu oferte”, se precizează în raportul Consiliului de Concurență.

În ceea ce privește schimbarea furnizorului de gaze naturale, la finalul liberalizării, la 1 iulie 2021, circa 57% din totalul clienților casnici au acceptat tacit oferta comercială a furnizorului în al cărui portofoliu erau deja, fără să își exprime o opțiune în acest sens. În perioada iulie 2020 – august 2022, doar 8,7% din clienții care au schimbat regimul de furnizare a gazelor naturale au ales să facă acest lucru încheind contracte cu alți furnizori, principalul motiv pentru procentul redus de clienți care au schimbat furnizorul fiind nivelul redus de informare a clienților casnici.

Vinovați, tot consumatorii

Reprezentanții Consiliului Concurenței insinuează că de vină ar fi tot consumatorii, care nu ar fi înțeles ei prea bine cum stă treaba cu liberalizarea pieței și așa-zisele ofertele concurențiale. Astfel, instituția susține că trebuie continuate eforturile de informare și popularizare făcute la debutul liberalizării și după expirarea măsurilor aplicabile clienților finali din piața de gaze naturale reglementate prin OUG nr. 27/2022 și trebuie organizate campanii periodice de informare publică.

”Pe lângă realizarea unor astfel de campanii de informare, este necesar ca furnizorilor să li se impună o obligație mai clară de informare a consumatorilor casnici cu privire la drepturile și obligațiile acestora în urma semnării sau, după caz, a prelungirii contractelor. Astfel, consumatorii vor primi un rezumat al principalelor condiții contractuale, într-un limbaj concis și simplu, care ar putea include informații privind prețul total a contractului, promoțiile aplicate de furnizor, serviciile suplimentare, precum și drepturile și obligațiile clienților casnici”, consideră Consiliul Concurenței. Pe de altă parte, având în vedere că, în ultimii ani, mai multe companii și-au abandonat clienții procedurii de transfer la Furnizorii de Ultimă Instanță (FUI), autoritatea de concurență consideră că sunt necesare reglementări mai stricte pentru ca furnizorii să demonstreze că au capacitatea de a face obligațiilor față de clienții lor, indiferent de evoluțiile din piață.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.447 afisari

6 COMENTARII

  1. Preturi SPECULATIVE si ei vorbesc de o reusita a ,,liberalizarii” ! Ce sa le ceri unor imbuibati !

  2. Consiliul concurentei inseamna de fapt un om- Chirițoiu care e pus pe viața acolo sef! Acum se vede si de ce! Ca doar nu a cazut asa din cer un consiliu, un conclav de la Dumnezeu si a zis ; Io s consiliu concurenței fac ce vrea muschii mei aici in colonie!

    • Cind Chiritoi a fost angajat la Consiliul Concurentei, o fi sustinut concurs pe bune ?
      Cine stie, ca sa-i spuna si lui Tache !

  3. Cu cine ‘votează’ această înstituție ?! Durata mandatele unor instituții (9 ani) excede mandatul președintelui .

  4. consiliul concurentei este o adunatura de tradatori si pestera de talhari.
    asta reiese strict din masurile luate impotriva romanilor!
    impreuna si cu anre, ministerul energiei, avocatul toporului, ancom si alte institutii pline de lepre girate de masonerie lucreaza impotriva romanilor.
    ofertele pe care tradatorii de la consiliul mafiot le numesc atractive prezinta doar preturi duble fata de dinainte de 2020.
    curat murdar. romanii sunt furati, iar hotii spijiniti legal de consiliul concurentei, anre, parlament si guvernul tradatorilor ciolanisti!

  5. După lovitura din 1989, toate promovarile pe funcții au fost pe criteriul santajabilitatii si a nedragostei față de România . Deci , sa nu fim surprinsi de rezultate !Fsn (psd pnl udmr și minoritari) a fost creat după anii 70 si avea rolul de a distruge România. Serviciile neprietene care ne-au facut „revolutia” sunt din țările care au acaparat averea romanilor. De ce credeti ca fsn a „retrocedat” averile răscumpărare de statul român după Marea Unire cu peste 100 tone de aur catre optanti unguri ? Avo a fost un sprijin de marca pentru fsn .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger