Cauta

Condamnați la dispariție. Urmează acord cu FMI și vânzarea activelor statului

Prof. dr. Mircea Coșea: ”PNRR ne împinge într-o direcție cu mai multe pierderi decât beneficii”

PNRR-ul a fost elaborat împotriva intereselor naționale. Acesta ne aduce mai mult pierderi, decât beneficii și ne împinge la un acord cu FMI, ne spune prof. dr. Mircea Coșea, fost ministru de stat. Pericolul cel mai mare este ca Fondul Monetar Internațional să ne impună vânzarea activelor statului, așa cum a mai făcut-o și cu petrolul, gazele și cuprul, avertizează reputatul analist economic.

FMI a obligat Ucraina să concesioneze terenurile agricole

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este poate cel mai grav act de trădare națională și asta pentru că va condamna România la dispariție, ca stat. Economiștii avertizează că PNRR face mai mult rău decât bine și ne împinge, ireversibil, către prăpastie. Prof. dr. Mircea Coșea atrage atenția că acest PNRR nu este favorabil României și că este un document total aventurist, sigur, spre beneficiul unora, dar din punctul de vedere al evoluției statului român este un drum periculos.

”La această dată, nu avem capacitatea de a extrage din PNRR ce ar trebui, dimpotrivă, suntem forțați să facem lucruri care ne costă mai mult decât beneficiile pe care le-am avea. Și nu vorbesc numai de pensii și de salarii, dar gândiți-vă că agricultura nu există în PNRR, deși este cel mai mare tezaur pe care România îl are. Protestele din stradă care au apărut acum nu sunt pentru motorină și pentru RCA, ci arată criza în care se află politica românească. Politica agrară a României nu există. Politica, în general, este un obiectiv pe care decidenții politici și-l pun de a valorifica resursele. Dar în condițiile pe care le avem acum, ce resurse să valorificăm, că noi producem, pe locul 3 sau 4 în Europa, materie primă și importăm 70% mâncare, ceea ce înseamnă faliment total”, ne-a declarat prof. dr. Mircea Coșea, fost ministru de stat. Acesta semnalează că în niciun capitol din PNRR nu există nimic despre irigații, când România intră în secetă pedologică pe cel puțin 10-20 de ani.

Vom ajunge mai rău ca Ucraina

PNRR ne împinge într-o direcție cu mai multe pierderi decât beneficii, consideră prof. dr. Mircea Coșea, care susține că nu suntem pregătiți pentru anumite lucruri, nu suntem pregătiți să facem o nouă lege a pensiilor, pentru că nu avem cu ce să o bugetăm.

Companiile de stat băgate cu forța pe bursă

Totodată, acesta arată că nu suntem pregătiți să facem o reformă a sistemului public, pentru că nu avem o reformă în economie, iar mediul de afaceri nu va putea suporta cheltuielile bugetare, dat fiind că este băgat în groapă cu fel de fel de pierderi și de impozite și taxe.

”PNRR-ul, din punctul meu de vedere, este ca în bancul cu măgarul, căruia îi pui un morcov în față și la spate îi dai cu biciul, dar morcovul este mult prea departe de botul măgarului, așa că numai biciul acționează. Suntem într-un cerc vicios, care ne va conduce, eu sunt absolut sigur, către un acord cu FMI, peste un an – un an și jumătate. Și asta înseamnă ce? Înseamnă austeritate adevărată, nu de-asta declarată. Și o să ne scoată la vânzare, prin vânzare directă, nu pe bursă, alte active ale statului, cum s-a mai făcut. Așa cum s-a întâmplat cu petrolul, cu cuprul, cu gazele, tot forțați de FMI. Așa s-a întâmplat și în Ucraina, care este acum producătoare de cereale ale altora, nu ale ucrainenilor, tocmai pentru că FMI a intervenit și i-a obligat să concesioneze terenurile. Grâul ăsta care trece pe la noi nu este al ucrainenilor, este al americanilor, al saudiților, al chinezilor, al australienilor. Mi-e teamă că vom ajunge și noi în situația asta”, ne-a precizat prof. dr Mircea Coșea.

Listarea la bursă a companiilor de stat, prinsă în PNRR

Obligativitatea listării al bursă a companiilor de stat a fost prinsă în PNRR și tot aici s-a impus elaborarea unei Strategii naționale pentru dezvoltarea pieței de capital din România. Practic, cu experiență zero în acest domeniu, România va trebui să-și joace la bursă titlurile de proprietate asupra unor companii vitale. Potrivit Ministerului Finanțelor, strategia ar avea în vedere crearea premiselor pentru creșterea finanțării prin intermediul pieței de capital, ceea ce poate conduce la dezvoltarea mediului de afaceri în general, respectiv a operațiunilor și a activităților agenților economici din economia națională, inclusiv a entităților care activează pe piața de capital, ”cu efecte pozitive asupra dezvoltării economiei naționale”. Mai mult, PNRR include și o secțiune care se concentrează în mod special pe schemele de ajutor pentru sectorul privat, care se adresează companiilor care doresc să se listeze public și să își diversifice sursele de finanțare.

Mai multe acțiuni, pentru pierderea controlului

Strategia Ministerului Finanțelor prevede listarea acțiunilor reprezentând dețineri minoritare la companiile mari care sunt deținute de stat și creșterea vânzării de acțiuni la companii deja listate. Un alt obiectiv este încurajarea transferului pe piața reglementată a companiilor deținute de stat listate pe SMT (segmentul de piață dedicat listării companiilor la început de drum, start-up-urilor și IMM-urilor) administrat de BVB. Totodată, ministerul va demara o campanie națională care se va adresa atât companiilor publice, cât și celor private, pentru a încuraja companiile să utilizeze finanțarea din piața de capital, informând conducerea companiilor și alți actori relevanți despre numeroasele oportunități existente.

Ultimele stiri

  • Bomba zilei! Coldea și Dumbravă, audiați la DNA – VIDEO
  • Profiturile-record în România ale marilor companii arată că politicile economice ale PSD dezvoltă mediului de afaceri
  • Drumul Expres Pitești – Craiova, Centura Capitalei și Autostrada Moldovei, marile proiecte care vor crește economia României chiar din acest an
  • Revitalizarea economică a județelor Moldovei, prioritate strategică pentru PSD
  • A dat în judecată „Marius Nasta” după ce i-au scos un plămân. A câştigat 150.000 euro în Instanţă, dar răspunsul Institutului – halucinant
  • Accidentul de la 2 Mai. Tatăl tinerei ucise: „Am dorit de la prima înfăţişare să-l văd pe cel care mi-a omorât copilul” – VIDEO
  • Străzile din Bucureşti, mai nesigure decât cele din Bronx. Mărturia femeii atacate, din senin, de un bărbat, în Sectorul 2 (VIDEO)
  • Criteriul în funcţie de care se modifică data la care ieşi la pensie. Iată cum îţi calculezi ziua precisă în care te retragi din câmpul muncii!
  • O nouă pomană electorală în 2024. Ce a anunţat ministrul Agriculturii poate fi, de fapt, o lovitură majoră pentru producătorii din România
  • Euroins a dat România în judecată! Suma în litigiu: peste 500 de milioane de euro! Ce acuze aduc bulgarii
  • Exit mobile version