AcasăEconomieComercianții de produse alimentare adună profituri record. Mâncarea s-a scumpit constant din...

Comercianții de produse alimentare adună profituri record. Mâncarea s-a scumpit constant din 2020

ONU dorește reguli mai stricte pentru cei mai mari comercianți de mărfuri agricole din lume, susținând că lipsa de supraveghere le-a permis să obțină profituri record în timp ce consumatorii se confruntă cu o criză a costului vieții.

Prețurile mai mari pentru alimente sunt – alături de creșterea prețurilor la energie – unul dintre factorii importanți care stau la baza celui mai grav val de inflație din ultima generație.

“Condițiile cu care se confruntă oamenii obișnuiți se află într-un contrast puternic cu profiturile în creștere ale giganților din comerțul cu mărfuri”, arată raportul Conferinței Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare(UNCTAD).

Comercianții nu sunt obligați să înregistreze tranzacțiile într-un mod transparent. Această opacitate ar putea exacerba instabilitatea și creșterile de prețuri, permițând speculațiile financiare, arbitrajul corporatist și profiturile.

Prețurile alimentelor au crescut constant de când au început blocările pandemiei Covid-19 în 2020 și au crescut brusc după invazia Rusiei în Ucraina din februarie anul trecut, deoarece unele exporturi de cereale și îngrășăminte au fost blocate.

Războiul a aruncat țările mai sărace, dintre care multe se bazau pe Ucraina și Rusia pentru cereale, într-o criză de securitate alimentară în toată regula. În întreaga lume, costurile de consum pentru produse de bază precum laptele și ouăle au crescut vertiginos, determinând unele guverne să impună controlul prețurilor.

UNCTAD a remarcat că, în mare parte în aceeași perioadă – în 2021 și 2022 – cei mai mari patru comercianți de recolte din lume – Archer Daniels Midland, Bunge, Cargill și Louis Dreyfus – au raportat „o creștere dramatică a profiturilor”. Multe dintre tranzacțiile din industrie au loc în privat, între două contrapărți.

Cele patru companii domină piața, controlând împreună aproximativ 70% din comerțul mondial cu cereale, potrivit raportului ONU, care a pledat pentru o mai mare concurență în acest sector.

Oficialii  UNCTAD intenționează să oblige casele de tranzacționare a materiilor prime agricole să utilizeze burse centralizate mai transparente – o măsură care a contribuit la asigurarea unei mai bune monitorizări în alte părți ale industriei de tranzacționare a instrumentelor financiare derivate după criza financiară mondială din 2008.

„Este imperios necesar să se dezvolte instrumente pentru a spori transparența și responsabilitatea în această industrie globală opacă, dar vitală din punct de vedere sistemic”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
335 afisari

2 COMENTARII

  1. Legalizarea și impozitarea prostituției ar aduce venituri importante la bugetul de stat, la fel ca în celelalte state occidentale dezvoltate, precum Franța, Germania, Olanda, Spania, Italia, etc. ! Prostituția este un fenomen care nu poate fi eradicat dar poate fi controlat ! Anual, prostituția produce sume imense de bani nefiscalizați ! Banii proveniți din impozitarea prostituției ar putea fi folosiți pentru sistemul de pensii și cel sanitar ! În altă ordine de idei, ar fi necesară și intensificarea controalelor în piețele agroalimentare. Majoritatea comercianților nu folosesc case de marcat și declară, în fals, către stat, sume infinit mai mici decât cele declarate. Verificarea averilor acestor comercianți ar demonstra clar ca au obținut ilicit sume de bani foarte mari !

    • Sigur lucrezi pe la o multinaționala, una care nu plătește nici un fel de taxe in România. Si normal ca orice corporatist vrei jugul pe săraci ca sa poată fura nestingheri bogății. Dar de ce sa nu se impoziteze 3/100 din cifra de afaceri a oricărei companii, indiferent ca e pe pierdere sau nu

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger