AcasăEconomieCiucă, ultimul act. OMV obține încă 15 ani concesiune pe zăcămintele țării....

Ciucă, ultimul act. OMV obține încă 15 ani concesiune pe zăcămintele țării. Acordul, secretizat

Nicolae Ciucă, cadou la plecare pentru OMV

Cu tot scandalul și toată indignarea provocate de intenția prelungirii cu încă 15 ani a acordului de concesiune cu OMV, premierul Nicolae Ciucă a revenit și a reușit să treacă actul normativ în ultima ședință de Guvern. Fiind în joc rotativa și binecuvântarea de la Cotroceni, se pare că și PSD a cedat, astfel că România mai face o uriașă concesie Austriei, fără să primească nimic în schimb.

Premierul Nicolae Ciucă a reușit să se impună în coaliție și să facă ceea ce niciun guvern nu a avut curaj, și anume să prelungească, dintr-un foc, cu 15 ani, Acordul de concesiune pentru explorare și exploatare petrolieră cu OMV, ajungându-se, astfel, la un total de 45 de ani. Durata Acordului de concesiune pe 18 perimetre a fost, după prelungiri succesive, de 30 de ani contractuali, începând cu data de 12 septembrie 1997, inclusiv perioada de explorare, astfel că actul urma să expire în 2027.

Față de suprafața inițială din Acordul de concesiune de 57.462,49 km.p., adunând suprafața celor 18 perimetre de explorare, suprafața însumată a celor 9 perimetre păstrate în prezent de titulari este de 16.725,40 km.p., reprezentând circa 29% din suprafața inițială. ”În prezent este în curs de derulare perioada de explorare, pe parcursul căreia titularii au explorat perimetrele care fac obiectul Acordului de concesiune, cu respectarea cadrului contractual si într-o manieră responsabilă, implicând un nivel al investițiilor ce a depășit în mod semnificativ programele minime de lucrări. Cu alte cuvinte, titularii nu numai că şi-au îndeplinit programele minime asumate, dar au executat şi lucrări suplimentare semnificative. Numai pentru ultimele 3 extinderi ale perioadei inițiale de explorare, OMV Petrom S.A. a cheltuit peste 600 milioane de euro până în prezent, ceea ce reprezintă de peste trei ori angajamentul financiar pentru perioada 2011-2024”, susține Guvernul. Dincolo de cuvintele de laudă ale Executivului, ceea ce se observă flagrant este faptul că, de 26 de ani, OMV doar caută hidrocarburi și nu extrage, astfel că bugetul statului este grav prejudiciat, pentru că nu primește redevențe.

Încă 19 ani

Prin prelungirea Acordului, OMV mai poate căuta hidrocarburi pe perimetrele concesionate încă 19 ani de acum încolo, fără vreun termen de exploatare. Guvernul ne explică faptul că, în prezent, este în curs de derulare programul minim de lucrări pentru cea de-a cincea perioadă de extindere, în valoare totală de 55 milioane euro, asumat prin Actul adițional nr. 4, cu scopul de a mări șansele de descoperire a noi zăcăminte de hidrocarburi potențial comerciale.

”În perimetrele în care este unic titular, OMV Petrom S.A. a desfășurat multiple activități, forând 16 sonde de explorare în plus față de programul minim de lucrări asumat. Dintre acestea, mai multe sonde au fost forate în structuri profunde, în mare parte neexplorate, având ca obiectiv obținerea de informații referitoare la potențialul resurselor la adâncimi cuprinse între 4.000 m și 6.000 m. Forajul acestor sonde de mare adâncime a implicat investiții semnificative (30 – 55 milioane de euro per sondă), precum și asumarea unor riscuri majore, dar prin ele s-au dobândit noi informații valoroase, pe care OMV Petrom S.A. intenționează să le utilizeze în viitor”, ne spune Guvernul.

Autorizațiile sunt de vină

Executivul justifică prelungirea cu încă 15 ani a Acordului cu OMV prin durata relativ lungă de obținere a permiselor, avizelor şi autorizațiilor necesare pentru fiecare dintre lucrările pe care titularii își propun să le realizeze în cele nouă perimetre, arătând că procesul de obţinere a autorizaţiilor pentru o singură sondă durează aproximativ un an şi jumătate. ”Fără o certitudine că vor putea fi dezvoltate şi exploatate descoperirile de hidrocarburi, obţinute ca urmare a unor activităţi de explorare încununate de succes, nu există însă o justificare economică pentru ca titularii să bugeteze noi programe multianuale de investiții în explorare şi dezvoltare şi astfel să continue să investească în operațiuni petroliere în aceste perimetre. Prelungirea duratei concesiunii va conduce la o durată totală a Acordului de concesiune de 45 de ani. Actul Adițional nr. 5, anexă la Hotărârea de Guvern, este document clasificat, conform legii”, se precizează în nota de fundamentare a actului normativ adoptat de Executiv.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.845 afisari

25 COMENTARII

  1. Ciuca este doar coada de topor a lui Iohanus,care la randul lui este coada de topor a autriecilor. Asa e Esuatuleeee ? zi ca nu-i asa. Facem pariu pe cota parteeee ?

  2. Tradatorii de tara din echipa cistigatoare, slugile omv si austriei. Te mai miri ca se pisha aia pe noi.

  3. RADIO EREVAN PRECIZEAZA-O M V (GAZPROM VIENA)SI-A DAT SINGUR15ANI DE PRELUNGIRE IN CIORDISTAN…SLUGOIUL CIUCA DOAR A SEMNAT LA ORDIN>>>>>CAT DESPRE JUSTITIE CONSTITUTIE ETC…HARTIE IGIENICA…..TRAILES BAHTALO STUPID PEOPLE…

  4. RAUL DIN ACEASTA FURACIUNE NATIONALA si nu numai , IL DETINE in principal CEI 264 DE FOSTI OFITERI S.I.E. (fara mama fara tata selectati de la ORFELINATE ,SUBORDONATI AI lui Marin Ceausescu fratele fostul presedinte pana in 1989 ) care pana in 1989 au activat la VIENA . DATORITA LOR ROMANIA NU A MAI RECUPERAT NIMIC DIN MILIARDELE DATORATE pina in 1989 din afacerile externe

  5. Ăsta habar n-are ce-a semnat!…i s-a pus în fața doar hârtia cu semnătura și gata…!!!

  6. Sa intrebam Ministerul mediului (care e condus de o uniune- partid) de ce in tot acesti ani, nu a verificat ca OMV a incalcat contractele pentru ca nu si a indeplinit obligatiile de mediu ????
    Si cu toate incalcarile de contracte….Ciuculica concesioneaza, in continuare…
    Mai apoi platim greu pentru poluare….tot noi…

  7. Iar nazistii austrieci de la omv, slugile rusilor doar prospecteaza, nu extrag nimic, ca doar nu or fi prosti, fac jocurile rusilor.

  8. Balbaitul Nicu da la secret totul,El cu stupizenia de pres alogen si cu soarecele murat Vergil Bogatiile tarii sunt ale lor Le-a mostenit Stupidul de la Bastea ion

  9. Probabil asta a acoperit petarda cu greva profesorilor. Sa iti dai gratuit țara fara sa existe o negociere, fara sa existe nimic. Unde esti Ceausescule ca ăștia trebuiesc împușcați pe stadioane, mama lor de trădători ordinari si jalnici

  10. Sa stie toata lumea ca PNL e un partid de tradatori de tara, dealtfel ca majoritatea partidelor din sparlament. Suveranitatea poporului de care scrie in constitutie pur si simplu nu exista: alesii au confiscat puterea si fac ce ii taie capul, vand tara pe nimic, si nimeni nu le face nimic. Asta nu e democratie, e furt la drumul mare, fata de cetateni si fata de tara!

  11. E nul aranjamentul ,doar cine sa le aplice legea romaneasca lipseste.dar cine stie cu timpurile astea tulburi!!!

  12. Ar trebui impuscati pe stadioane jegurile astea peneliste din echipa cistigatoare.

  13. AUR la guvernare!.Toti acesti tradatori inchisi sa nu mai vada lumina soarelui.Bogatiile tarii sunt pentru bunastarea austriecilor,ungurilor, ameriolacilor si arabilorAuzi la el, un tradator ,a jurat credinta tarii ,facut general de incompetenti pe pile si cumetrii,l-a votat mizeria umana care nu se mai termina in aceasta tara sa aduca bunastare strainilor.Ce ticalos,lichea penelista.Daia nu le-a placut comunismul,ptr ca nu-i lasa sa fure si sa faca nelegiuiri.

  14. Or fi în consiliul de supraveghere și în directorat romani, membri ai unor servicii austriece si/ sau ruse??

  15. Única solutie,o bombá de la bolsevici si terminam cu agonía!
    Dar cum asta nu o sa se intample suferim precum cáinii!
    Multumim dom’ general!

  16. Ma-ciuca si PROST SI TRADATOR !!.
    Fara reintroducerea pedepsei cu moartea pentru inalta tradare ,Romania nu are nici o sansa sa devina o tara libera si prospera.

  17. Asa tradeaza haznalienii de liberali, da mai ales cand au si doctorate si stele, ce le poti cere ? Gurita lor or-al cere !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger