Chiar înainte de a intra în vigoare impozitul minim de 1% pe cifra de afaceri a multinaționalelor, fostul premier Nicolae Ciucă vine cu un proiect legislativ de reducere a impozitelor pentru acestea. Reducerea se va acorda sub forma unei bonificații de 3% pentru plata trimestrială la termen a obligațiilor fiscale către bugetul de stat. Motivația emiterii actului normativ este că, prin reducerea dărilor către stat, statul va încasa bani mai repede de la marile companii, putând, astfel, să-și achite dobânzile la împrumuturi.
Liberalul Nicolae Ciucă, fost premier al României, s-a gândit să mai îndulcească puțin măsura Guvernului de a percepe 1% din cifra de afaceri a multinaționalelor care declară, de ani de zile, pierderi fiscale. Astfel, acesta a depus la Senat un proiect de lege prin care le acordă multinaționalelor o reducere de 3% la plata impozitelor, susținând că, în acest mod, se va încuraja conformarea voluntară și vor dispărea optimizările fiscale.
Inițiatorul proiectului susține că Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările ulterioare, a mai prevăzut, pentru scurte perioade de timp, bonificații pentru contribuabilii persoane juridice. Acestea au fost cuprinse între 5% și 10% și s-au acordat, în special, pentru plata anticipată a obligațiilor fiscale. ”Impactul bugetar al acestui tip de măsuri a fost pozitiv, ajungând la consolidarea veniturilor fiscale pentru anii în care s-au aplicat. Bonificațiile fiscale din anii anteriori au fost aplicate nediscriminatoriu, indiferent de istoricul fiscal al contribuabilului, fiind condiționate doar de plata anticipată a obligațiilor fiscale. În condițiile în care mediul economic reacționează favorabil la stimulente și bonificații fiscale, iar o parte importantă a operatorilor economici din România face eforturi semnificative pentru se încadra în termenele legale de plată a obligațiilor fiscale, este firesc ca toți contribuabilii care nu înregistrează obligații fiscale restante și și-au plătit obligațiile fiscale la termen, în anul anterior, să fie stimulați/încurajați să continue să aibă o conformare fiscală ridicată”, se arată în motivarea proiectului de act normativ.
Se reduc încasările bugetare
Fostul prim-ministru, Nicolae Ciucă, propune ca toți contribuabilii buni-platnici, plătitori de impozit pe profit sau de impozit pe venitul microîntreprinderilor să beneficieze de o bonificație de 3% exclusiv pentru realizarea de investiții. Bonficația de 3% poate fi utilizată de către contribuabil și pentru cofinanțarea unei/unor investiții mai mari decât valoarea bonificației.
”Din punct de vedere bugetar, impactul măsurilor propuse va fi pozitiv pe termen scurt, mediu și lung. Astfel, bonificația va stimula confirmarea fiscală voluntară și va asigura finanțarea trimestrială a bugetului de stat (impact bugetar pozitiv asupra finanțării deficitului bugetar și asupra dinamicii datoriei publice, inclusiv prin diminuarea cheltuielilor cu dobânzile în sarcina datoriei publice). Totodată, bonificația acordată se va utiliza exclusiv pentru finanțarea investițiilor în construcții, dotări, capitalizare, creșterea producției și formarea forței de muncă, impactul fiind pozitiv asupra creșterii economice și asupra dinamicii PIB. Mai mult, potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, bonificația ar descuraja operațiunile de optimizare fiscală și ar stimula coformarea fiscală voluntară a agenților economici din România”, consideră inițiatorul proiectului legislativ.
Bani de la stat pentru investiții
Proiectul de lege inițiat de fostul premier Nicolae Ciucă prevede ca, începând cu 1 ianuarie 2024, contribuabilii plătitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare și de plată, precum și contribuabilii plătitori de impozit pe venitul microîntreprinderilor, care achită impozitul trimestrial/plata anticipată până la termenele scadente, vor beneficia de o bonificație în cotă de 3% asupra impozitului datorat. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească sunt ca în ultimul an să fi achitat impozitul datorat trimestrial/plata anticipată până la termenele scadente, iar la data de 1 ianuarie 2024 să nu înregistreze obligații fiscale restante la bugetul general consolidat. În același timp, cei care vor să beneficieze de bonificația de 3% trebui să utilizeze acești bani exclusiv pentru realizarea de investiții în construcții, instalații tehnice, mijloace de transport, animale și plantații sau pentru susținerea învățământului profesional-dual. În plus, bonificația de 3% se va putea utiliza până cel târziu la data de 31 decembrie a anului în care aceasta se acordă. ”Bonificația de 3% neutilizată se restituie la bugetul de stat, cu dobânzile și penalitățile corespunzătoare. Procedura de aplicare se va stabili în termen de 30 de zile de la publicarea prezentei legi”, se mai precizează în proiectul legislativ.