AcasăEconomieCiolacu s-a ținut de cuvânt. Guvernul alocă 24 milioane de euro pentru...

Ciolacu s-a ținut de cuvânt. Guvernul alocă 24 milioane de euro pentru prosperitatea agriculturii din Ucraina

Marcel Ciolacu a găsit bani din buget pentru Ucraina

Operatorii privați vor primi un ajutor de stat de 24 de milioane de euro, din care 12 milioane de euro din bugetul României, pentru dezvoltarea infrastructurii portuare în scopul facilitării expedierii produselor, în special agricole, din Ucraina și accesul Ucrainei la piețele internaționale și la lanțurile de aprovizionare globale. Premierul Marcel Ciolacu își ține, astfel, promisiunea de a face totul pentru a sprijini agricultura din Ucraina.

În timp ce fermierii români intră în faliment pe capete, din cauza importurilor masive de cereale din Ucraina și a absenței unui sprijin din partea statului, premierul Marcel Ciolacu și-a bifat agenda și promisiunea făcută lui Zelenski și Ursulei von der Leyen. În ciuda austerității clamate pe toate canalele, Guvernul a alocat 24 milioane de euro pentru o schemă de ajutor de stat adresată operatorilor privați, în marea lor majoritate străini, din porturile românești, pentru dezvoltarea infrastructurii în vederea accelerării transportului de cereale din Ucraina.

”Prin această schemă de ajutor de stat se are în vedere acordarea de ajutoare de stat pentru investiții în suprastructura porturilor maritime și interioare din România aflate la granița estică a UE, afectate de fluxurile de marfă ale Ucrainei (Constanța, Galați și Giurgiu) și în porturile situate de-a lungul Canalului Dunăre-Marea Neagră (inclusiv Poarta Albă-Midia-Năvodari, de-a lungul Canalului Sulina sau în porturile satelit” ale Portului Constanța (Midia, Mangalia) pentru a facilita expedierea produselor, în special agricole, din Ucraina și accesul Ucrainei la piețele internaționale și la lanțurile de aprovizionare globale”, se arată într-un Ordin al ministrului Transporturilor, publicat în Monitorul Oficial.

Totul pentru o țară străină

Schema are ca scop operaționalizarea de urgență a rutei logistice alternative, care să utilizeze toate modurile de transport și să conecteze UE cu Ucraina și extinderea și dezvoltarea serviciilor de transport de mărfuri corespunzătoare de-a lungul rutelor logistice respective care leagă Ucraina de porturile maritime din UE, unde mărfurile ar putea fi expediate mai departe sau ar putea fi, de asemenea, depozitate.

Potrivit Ordinului  ministrului Transporturilor, banii alocați vor contribui la facilitarea, în special, a expedierii produselor agricole din Ucraina, dar și a comerțului bilateral cu mărfuri și accesul Ucrainei la piețele internaționale și la lanțurile de aprovizionare globale, asigurându-se faptul că pe piața mondială ajung cerealele atât de necesare. ”Schema de ajutor de stat va favoriza instituirea culoarelor de solidaritate UE-Ucraina în vederea menținerii exporturilor ucrainene, în acoperirea nevoilor Ucrainei în ceea ce privește importul de bunuri esențiale. Totodată, investițiile în dezvoltarea suprastructurii portuare vor contribui la fluidizarea, creșterea capacității de operare în porturile maritime și fluviale în care se operează mărfuri din și spre Ucraina aflate pe teritoriul României și la eforturile UE de a sprijini economia și redresarea economică a Ucrainei, precum și la stabilizarea piețelor alimentare globale și la îmbunătățirea securității alimentare la nivel mondial”, se precizează în actul normativ.

Bani de la stat pentru afaceri străine

Banii statului român vor merge spre afaceri private, astfel că operatorii străini își vor putea cumpăra echipamente de transport pe distanțe scurte (remorcher, locomotive, capete de tractor), echipamente de încărcare/descărcare/manipulare, precum și facilități pentru depozitare temporară a mărfurilor în porturile românești maritime și interioare. ”Bugetul total estimat al schemei pentru investițiile în suprastructura portuară este de 24.000.000 euro și reprezintă fonduri europene nerambursabile asigurate prin Fondul de coeziune prin Programul Transport 2021-2027 și de la bugetul de stat (12.000.000 euro reprezintă Fond de coeziune și 12.000.000 euro reprezintă cofinanțare din bugetul de stat pentru Programul Transport”, se mai arată în Ordinul ministrului Transporturilor.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.289 afisari

15 COMENTARII

  1. aici vad ca tv-urile aservite securitatii fac propaganda ca nu sint bani , nici nu s-a stins zvonul cu pensiile si deja n-au bani , dar vad ca pe partea ailalta se impart bani , acolo au ?

  2. Serios? Noi avem bani pentru asemenea prostii intern nu sunt probleme finanfiare? Chiar nu se mai termina aceaste ipocrizie de finantare fara precedent al unui razboi american executat de ucrainieni contra rusilor?

  3. Certati_va cu Uniunea Europeana care impune toate aceste prostii.
    Nu stiu, probabil ca suntem obligați sa facem tot ceea ce vor conducătorii UE.

  4. Tradatorii de tara din echipa cistigatoare au falimentat si agricultorii!

  5. Ce tot o țineți cu cereale ucrainene.Pamantul e al americanilor, deci și cerealele sunt ale lor.

  6. Ciolacule, sa treci la AUR inainte de alegeri, poate mai prinzi postu’ de presedinte la CJ Buzau…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger