AcasăAfaceriEconomieCine va prelua Credit Suisse. Tranzacția de 3 miliarde de franci elvețieni...

Cine va prelua Credit Suisse. Tranzacția de 3 miliarde de franci elvețieni care a prevenit o criză în sistemul bancar global

credit suisseCine va prelua Credit Suisse. Tranzacția de 3 miliarde de franci elvețieni care a prevenit o criză în sistemul bancar global

Cea mai mare bancă elvețiană, UBS, a fost de acord să cumpere banca rivală Credit Suisse, aflată în dificultate, în cadrul unui acord de salvare de urgență menit să oprească panica de pe piețele financiare declanșată de falimentul a două bănci americane la începutul acestei luni, relatează CNN.

UBS Group AG va prelua Credit Suisse Group AG, au anunţat duminică autorităţile elveţiene, iar tranzacţia care va combina principalele bănci elveţiene este menită să prevină extinderea crizei de încredere în finanţele globale, relatează și Reuters.

UBS cumpără Credit Suisse cu trei miliarde de dolari

UBS plătește 3 miliarde de franci elvețieni (3,25 miliarde de dolari) pentru Credit Suisse, cu aproximativ 60% mai puțin decât valora banca la închiderea piețelor vineri.

„Această preluare a fost posibilă cu sprijinul guvernului federal elvețian, al Autorității de Supraveghere a Piețelor Financiare Elvețiane și al Băncii Naționale Elvețiene”, a adăugat banca centrală.

Acționarii Credit Suisse vor fi în mare parte șterși, primind doar o acțiune UBS pentru 22,5 acțiuni Credit Suisse pe care le dețin. În mod extraordinar, tranzacția nu va avea nevoie de aprobarea acționarilor, după ce guvernul elvețian a fost de acord să modifice legea pentru ca aceasta să poată fi finalizată rapid, relateză CNN.

„Prin preluarea Credit Suisse de către UBS a fost găsită o soluţie pentru asigurarea stabilităţii financiare şi protejarea economiei elveţiene, în această situaţie excepţională”, au precizat Banca Centrală a Elveţiei şi autorităţile de la Berna.

Acordul include 100 miliarde de franci elveţieni (108 miliarde de dolari) sub formă de asistenţă privind lichiditatea pentru UBS şi Credit Suisse.

Finma, autoritatea elveţiană de supraveghere a pieţelor financiare, a anunţat duminică că a aprobat preluarea Credit Suisse de către UBS.

author avatar
Andreea Vlad