Cauta

Ceva e putred în Comisia Europeană. Doamna Ursula își pierde echipa

Comisarii s-au săturat de metodele președintei executivului UE

Președintele Comisiei Europene este secretos și autoritar. Unii dintre comisarii săi s-au săturat. Ursula von der Leyen nu-și poate menține unită propria echipă.

Un număr tot mai mare de politicieni de rang înalt părăsesc CE pentru alte oportunități. Săptămâna trecută, vicepreședintele său executiv a devenit cel mai recent comisar european de rang înalt care și-a anunțat intenția de a se întoarce acasă pentru a reintra în politica internă.

Între timp, există numeroase speculații cu privire la viitorul lui von der Leyen și dacă fostul ministru german al apărării, în vârstă de 64 de ani, va încerca să obțină un al doilea mandat de cinci ani la conducerea celei mai influente instituții a UE.

Pe fondul incertitudinii și al perturbărilor provocate de schimbările de personal, aparatul de la Bruxelles are încă de lucru, subliniază Politio. Economiile europene se confruntă cu o presiune uriașă din cauza inflației și cu războiul în curs de desfășurare al Rusiei în Ucraina.

Comisia este acum mai expusă decât a fost vreodată,  a declarat un consilier politic, sub protecția anonimatului. Pe măsură ce adjuncții ei cheie părăsesc nava,  von der Leyen se află suspendată „în bătaia vântului”.

Peste 11 luni, Uniunea Europeană va trece prin agitația sa cincinală cu ocazia alegerilor pentru peste 700 de membri ai Parlamentului blocului din cele 27 de țări membre. În urma acestui vot, va fi numit un nou executiv – puternica Comisie Europeană – și, potențial, un nou președinte care să o înlocuiască și pe von der Leyen.

În ultimele săptămâni a avut loc un val de plecări și anunțuri de la Berlaymont, așa cum este cunoscut sediul Comisiei din Bruxelles, inclusiv în rândul celor mai înalți funcționari.

Joi, Frans Timmermans, care a ratat rolul de președinte al CE în 2019, dar este acum vicepreședinte executiv, a anunțat că vrea să candideze pentru a deveni prim-ministru al Olandei, în urma prăbușirii guvernului lui Mark Rutte.Margrethe Vestager, un alt vicepreședinte executiv al lui von der Leyen, vrea să candideze pentru postul de președinte al  Băncii Europene de Investiții, care devine vacant la sfârșitul anului. Dacă va obține sprijinul miniștrilor europeni de finanțe, Vestager va pleca până în toamnă.

Comisarul european pentru inovare și cercetare, Maria Gabriel, a demisionat deja. Ea s-a întors în Bulgaria pentru a prelua funcția de ministru al afacerilor externe.Și alții sunt cu ochii pe viața de dincolo de Bruxelles. Comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a petrecut mult timp în Polonia natală, spun criticii săi, în detrimentul sarcinilor sale europene.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a respins ideea că valul de plecări a subminat autoritatea lui von der Leyen. Dar asta nu explică pe deplin de ce echipa ei se destramă.

Stilul de conducere adoptat de doamna Ursula pare să fie de vină: abordarea centralizată și fără menajamente a procesului decizional, în spatele ușilor închise, doar cu un mic cerc de consilieri. Comisarii se simțeau adesea excluși.

De asemenea, von der Leyen manifestă o obsesivă apropiere de politicile SUA – și acest lucru nu este pe placul multor capitale europene.În orice caz, o conducere instabilă la vârful Comisiei va agrava vulnerabilitățile Uniunii Europene. Și va îngroșa rândul alegătorilor nemulțumiți pe bună dreptate de prestațiile aleșilor de la Bruxelles.

Ultimele stiri

  • Horoscop 20 mai 2024 – Veți obține ceea ce doriți dacă vă folosiți seducția
  • Alege ce citești
  • USR – și falimentul este garantat!
  • SUA și China, pe cale să înceapă „decuplarea”?
  • Revoluția engleză anti-VAR se propagă în Europa?!
  • Ce înseamnă să te pui cu Rusia. Băncile occidentale trag ponoasele
  • „Bogăția discretă”: strategia menită să evite ochii curioși
  • Sancțiunile sunt doar pentru fraieri. Companiile din UE se îmbogățesc din afacerile cu Rusia
  • Nimic nu se pierde, totul se transformă. Apa din haznale trebuie folosită în agricultură
  • De la New York la Tokyo: piețele bursiere, creștere record
  • Exit mobile version