AcasăEconomieCESE avertizează. Prețurile energiei și gazelor, impact devastator în agricultură

CESE avertizează. Prețurile energiei și gazelor, impact devastator în agricultură

Stare de urgență în agricultura europeană

Comitetul Economic și Social European a atras atenția Comisiei Europene că impactul creșterii prețurilor la energie și gaze a fost unul devastator pentru agricultură. Cea mai mare creștere a fost la combustibilii pentru încălzire, cu o majorare de 225 % față de 2020, a îngrășămintelor, 142 %, și a energiei electrice, 72 %. Toate acestea au avut drept consecință falimentarea fermierilor, fapt care pune în pericol securitatea alimentară pe continent.

Comitetul Economic și Social European (CESE) a semnalat Comisiei Europene, în avizul emis pe tema „Impactul prețurilor ridicate la energie asupra sectorului agricol și a zonelor rurale”, că trebuie luate măsuri urgente în acest sector, care a fost grav afectat de criza energetică.

Pentru fermieri, impactul creșterii prețurilor la energie rezultă din costurile directe de producție, factorii de producție intermediari și consumul gospodăriilor, susține CESE. Astfel, prețul total al energiei în producția agricolă a fost cu 86 % mai mare în 2022 față de 2020, iar cea mai mare creștere a fost cea a combustibililor pentru încălzire, cu o majorare de 225 % față de 2020. Creșterea comparabilă a prețurilor îngrășămintelor a fost de 142 %, iar a energiei electrice de 72 %.

”Sectorul agricol este un sector strategic în UE și o parte esențială a zonelor noastre rurale și el fost afectat în mare măsură de prețurile ridicate la energie. Producția agricolă necesită multă energie, fie direct, fie indirect, prin utilizarea factorilor de producție mari consumatori de energie, în special a îngrășămintelor. Creșterea prețurilor la energie a afectat în mod semnificativ costurile producției agricole și a condus la creșterea incertitudinii pieței. Ca urmare a acestei situații, mulți fermieri s-au confruntat cu slăbirea soldurilor de numerar și cu dificultăți în continuarea activităților lor”, se arată în documentul emis de CESE.

Excluziune socială

În zonele rurale, prețurile ridicate la energie au condus la creșterea costurilor pentru nevoile de bază, cum ar fi încălzirea, electricitatea, logistica și transportul, mai semnalează CESE. Zonele rurale au acces limitat la infrastructura energetică, iar distanțele de parcurs sunt adesea lungi. Situația a pus o povară semnificativă pe umerii populației și a întreprinderilor din zonele rurale, mai ales că venitul mediu în zonele rurale este mai mic decât în cele urbane.

”Locuitorii din mediul rural sunt expuși unui risc mai mare de excluziune socială și de sărăcie energetică. De asemenea, s-a îngreunat funcționarea și competitivitatea întreprinderilor rurale. Prețurile ridicate la energie au îngreunat accesul comunităților rurale la surse de energie fiabile și accesibile ca preț, ceea ce reprezintă o amenințare tot mai mare de sărăcie în mediul rural. Prețurile ridicate la energie au condus la un cost al vieții mai mare pentru populația rurală. Acest lucru le poate afecta capacitatea de a-și permite necesități de bază, cum ar fi încălzirea, electricitatea și transportul”, se precizează în documentul CESE.

Comitetul avertizează că majorarea prețurilor la energie contribuie la sărăcia rurală, deoarece persoanele fizice sau gospodăriile nu-și pot permite să cumpere suficientă energie. Acest lucru se poate traduce printr-un acces mai redus la sisteme fiabile de încălzire, de răcire și de iluminat, precum și la alte nevoi energetice esențiale. Sărăcia energetică poate avea efecte negative asupra sănătății, educației și calității generale a vieții în zonele rurale, în special în rândul populațiilor vulnerabile și al persoanelor în vârstă, consideră CESE.

PAC-ul nu funcționează

Actualul mecanism al Politicii Agricole Comune (PAC) nu poate lua suficient în considerare impactul creșterii rapide a costurilor de producție asupra agriculturii. Din acest motiv, CESE sugerează Comisiei să ia în considerare includerea în instrumentele PAC după 2027 a unor elemente anticiclice, cu o finanțare suficientă. Măsurile anticiclice ar lega mai mult nivelurile de sprijin de evoluțiile pieței și ar consolida plasa de siguranță împotriva creșterii costurilor și a scăderii profiturilor. CESE a mai subliniat că viitorul și prosperitatea zonelor rurale sunt de o importanță capitală pentru securitatea alimentară, autonomia strategică și reziliența Europei.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
717 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger