AcasăEconomieCES-ul European dă de pământ cu decarbonizarea. Industria se va prăbuși

CES-ul European dă de pământ cu decarbonizarea. Industria se va prăbuși

Fără energie ieftină și fără materii prime, economia UE intră în faliment

Obiectivul zero emisii nete în industrie este imposibil de atins, a fost concluzia Comitetului Economic și Social European (CESE). Acesta a arătat că există un risc ridicat de creștere a costului de producție, întrucât aproape 25 % din emisii sunt generate de sectoare greu de decarbonizat. Chiar și Camera Deputaților a adoptat o hotărâre în care a recomandat adaptarea legislației din pachetul Fit for 55 realităților din fiecare stat membru, fără a impune măsurile necesare care nu aduc beneficii reale în procesul de decarbonizare.

Avizul Comitetului Economic și Social European (CESE) pentru propunerea de regulament ”Un Plan industrial al Pactului verde pentru era cu zero emisii nete în UE” conține numeroase critici, în care se arată că obiectivele teoretice sunt imposibil de pus în practică. CESE a avertizat că există un risc ridicat de creștere a costului de producție, întrucât aproape 25 % din emisii sunt generate de sectoare greu de decarbonizat, ale căror emisii nu vor putea fi reduse la viteza dorită fără a suporta costuri de producție mai mari.

Acest lucru ar putea duce la șocuri în aprovizionare și la incapacitatea de a acoperi nevoile pieței. Până la adoptarea noilor tehnologii, este foarte probabilă o creștere a costurilor de producție, ceea ce va cauza carențe și prețuri mai mari care vor fi transferate către alte produse din lanțul valoric, a subliniat CESE. ”Contextul economic mondial s-a schimbat dramatic în ultimii ani. UE nu se mai poate baza pe un sistem economic și comercial multilateral funcțional, bazat pe norme, ci se confruntă cu denaturări din ce în ce mai mari ale pieței mondiale, ca urmare a unor măsuri precum Legea SUA privind reducerea inflației (IRA), care vizează sprijinirea actorilor industriali din SUA prin credite fiscale, sprijin financiar generos și cerințe de conținut local în detrimentul actorilor economici din afara SUA sau ca urmare a regimurilor protecționiste de subvenții chineze de lungă durată, care favorizează, de asemenea, actorii naționali și urmează o agendă economică naționalistă. UE trebuie să răspundă cu fermitate și să identifice mijloacele, măsurile și instrumentele politice de care are nevoie pentru a redeveni mai rapidă, mai inovatoare și mai atractivă pentru investitori, menținându-și totodată valorile sociale și de mediu”, se arată în avizul CESE.

Risc major de dezindustrializare a Uniunii Europene

Produsul intern brut (PIB) este o dovadă a deteriorării competitivității europene: PIB-ul pe cap de locuitor în UE a fost de aproximativ 70 % în raport cu cel din SUA în anii 2000; în prezent, el abia atinge puțin sub 66 %. Doar 5 % din investițiile brute globale de la nivel mondial au avut loc în China în 1999; în 2020 aceasta a fost de 29 %, mai multe decât oriunde altundeva. În SUA și în UE, ponderea a scăzut semnificativ în aceeași perioadă, în SUA de la 29 % la 20 %, iar în UE de la 23 % la doar 15 %. CESE atrage atenția că UE suferă mai mult decât concurenții săi de la nivel mondial din cauza prețurilor extrem de ridicate la energie și a inflației, în timp ce alte economii mondiale își subvenționează și favorizează propriile industrii. Aceștia sunt factorii care creează riscul de dezindustrializare în UE. Pentru a face față cu succes acestor probleme și altor provocări actuale și viitoare, trebuie consolidate competitivitatea structurală și durabilă și reziliența economiei UE. De aceea, o condiție prealabilă fundamentală pentru competitivitatea industrială a Europei este reprezentată de existența unor prețuri accesibile la energie și de o aprovizionare sigură cu energie, susține CESE.

Se cere protejarea investițiilor

Deși și-a declarat sprijinul pentru necesitatea unor investiții cuprinzătoare în tranziția către o economie și o societate durabile, CESE consideră că modul în care scopurile și obiectivele declarate urmează să fie puse în aplicare și acțiunile eficace care vor fi întreprinse rămân neabordate. Pe de altă parte, Camera Deputaților a adoptat o hotărâre privind opinia referitoare la Un plan industrial al Pactului verde pentru era cu zero emisii nete, în care e elaborat mai multe recomandări. Printre acestea s-a numărat și adaptarea legislației din pachetul Fit for 55 realităților din fiecare stat membru, fără a afecta investițiile din sectorul industrial, inclusiv din cel al gazelor naturale, și fără a impune măsurile necesare care nu aduc beneficii reale în procesul de decarbonizare.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
7.919 afisari

13 COMENTARII

  1. ORICUM RUROPA E DEMULT DEZINDUSTRIALIZATĂ.

    MUTAREA PRODUCȚIEI ÎN CHINA CE-O FI ÎNSEMNAT?

  2. al 3-lea macel mondial va avea loc in momentul in care omenirea va fi adusa la sapa de lemn, adica slabita de foamete si saracie, înglodata in povara datoriilor si cand contextul juridic satanic va fi in vigoare.
    de la altii nu avem pretentii, dar de la un popor caruia i se canta Desteapta-te române! de vreo 33 de ani… avem totusi pretentii.
    si pentru ca omenirea sa ajunga in faliment… apostolii razboiului distrug sanatatea popoarelor, apoi industria, agricultura, zootehnia, resursele de apa si padurile. si nu in ultimul rand nivelul de trai.
    toata aceasta mascarada sub tot felul de pretexte, inclusiv cel al decarbonificarii, al incalzirii globale, etc, etc.
    acum pricepeti cine si unde vrea sa ajunga?

  3. Niște tâmpenii cu decarbonizarea! Oamenii sunt o formă de viață bazată pe carbon, deci noi suntem ținta! Dar psihopații promotori se fac că plouă…

  4. Despre ce vorbeste acest articol? CSCE versus Camera Deputatilor de Unde? Ce relatie este intre ele si Cine si Ce a spus?

  5. Nu trebuie sa ne surprindă absolut nimic. Asa se întâmplă când în loc de specialiști la conducere ajung niște impostori de globalisti progresisti. Nu a fost de ajuns ajuns o criza COVID 19 provocata intenționat, care a dezvăluit oarecum vulnerabilititatile sistemului, un razboi care a limitat accesul la resursele de gaze, și ei o țin ca tâmpiții cu decarbonarea. Termocentralele nu consuma nici 10% comparativ cu automobilele. Energia generata de panouri e modelata electronic și da multe probleme în sistem. Nu mai vb de lipsa disponibilității pe timp de iarna. În loc sa ardem cărbunele în termocentrale ardem gazele naturale, pe care le-am putea folosi în industrie( metalurgie, petrochimie, sticla, ceramica, plastic, obținerea de gaze tehnice, ingrasaminte chimice, conversie în GPL). GPL poluează mult mai puțin decât benzina. Mai grav globalisti încearcă departarea omului de Dumnezeu, dezumanizarea ființei umane. Progresiste care vor sa ne nenorocescă bieții copilași prin indoctrinare progresiste. România dpdv al industriei este mult mai jos decât anterior Primului Război Mondial. Se poate compara vreunul din miniștrii de azi cu cei din perioada interbelica sa chiar și cu cei din perioada 1972-1988? Sub nicio forma. Vor fi închise și termocentralele și o sa aprindem lumânări și la propriu și la figurat. Din păcate România a căzut prada unei mafii generale, dar ordinara, trădătoare! Am avut numai cizme la conducere: Iohannis, Ciuca, Ciolacu, Grindeanu, Dragnea, pupezele lui Dragnea, Dancila, Boc, Țurcanu, Gorghiu, Batistuta, Ludovic Orban, Florin Citu, Predoiu, Cioloș, niște cizme dar și hoți ordinari precum Adrian Năstase, Tariceanu + Boc. Toți niște ordinari.
    Și lista poate continua

    • Stai liniștit că de la anu nu vom mai circula decât în jurul casei, 15 minute.Evident, fara mașină,eventual cu bicicleta.Sunt atît de fericit,abia aștept să văd ce fac maimuțele cu buletin.Traiasca neomarxistii tineri din USA sau Chinezii sa ne facă reeducarea atît de necesară !!!!!!!!!!!!!

  6. UE are alte prioritati,schimbarea de sex,drepturile LGBT,educatia copiilor care doresc sa se „regaseasca”prin declararea apartennentei sexuale,castravetii care nu pot fi comercializati,”solutionarea”stirilor false prin eventuala ïnfiintare a unui minister al adevarului(sinonim cu cel din State)si alte neghiobii.Este o utopie chestia cu emisii zero,am vazut un tip demisionat de la BMW care spunea ca masinile electrice prin reincarcarea bateriilor la priza , indirect curentul electric consumat,necesita producerea de dioxid de carbon peste valoarea functionarii autovehicului cu motorina.Pare a fi adevarat ptr. ca orice energie produsa din alta energie consumata ,mareste pretul si poluarea. Pe de alta parte Europa in probleme de inalta tehnologie,cercetare spatiala,cipuri,investitii in materii prime cu grad ridicat de tehnologizare(vezi baterii auto electrice) a ramas mult in urma Chinei si SUA.Asa ca????

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger