AcasăEconomieCe înseamnă scăderea prețurilor la gaze pentru piața mondială a energiei

Ce înseamnă scăderea prețurilor la gaze pentru piața mondială a energiei

Gazele ieftine vor restructura o mulțime de calcule ale vânzătorilor, guvernelor și consumatorilor

Ultima dată când gazele naturale americane au fost atât de ieftine, președintele Gerald Ford tocmai își preluase mandatul. Chiar și pe piețele europene și asiatice mai scumpe, prețurile sunt sub nivelurile de la sfârșitul anului 2021, când a început criza energetică provocată de Rusia. Această abundență de gaze la preț de chilipir ar putea fi o picătură, dar prefigurează o remodelare a industriei.

Prețurile de referință Henry Hub se situează la puțin peste 1,50 dolari pe milion de unități termice britanice (MBtu), adică mai puțin de 9 dolari pe barilul de echivalent petrol. Prețurile medii anuale la nivel național nu au mai fost sub 1,50 dolari din 1974.

Gazul natural lichefiat (GNL) pe piața din nord-estul Asiei a scăzut la 8,30 dolari pe MBtu, cel mai redus nivel din aprilie 2021. În Europa, care aproape a trecut de perioada de iarnă cu cerere mare, prețurile la hub-ul cheie din Olanda sunt cele mai mici din mai 2021.

Dacă ați fi întrebat un analist înainte de 2022 ce s-ar întâmpla dacă gazul rusesc către Europa ar fi aproape complet oprit, urmat de o criză în Marea Roșie, care ar forța GNL din Orientul Mijlociu să ia ruta lungă în jurul Africii, ar fi prezis o catastrofă.

În 2022, întreruperea livrărilor Rusiei către Europa a trimis prețurile internaționale la GNL la recorduri stratosferice de 100 de dolari pe MBtu, iar chiar și piața americană, mai ferită, a atins 10 dolari. Situația optimistă de astăzi părea de neimaginat cu un an în urmă.

O confluență de factori a creat această prăbușire a prețurilor, subliniază The National.  Iarna blândă în emisfera nordică, influențată de efectul El Nino în Pacific, a redus cererea de încălzire. Consumul european a scăzut considerabil, din cauza închiderii industriilor energofage.

Iar producția din SUA,  extrem de puternică, ajunge pe  piețele mondiale prin intermediul unei flote tot mai mari de instalații de export de GNL.

Preocupările geopolitice încă se profilează. Livrările reziduale de gaze rusești prin conducte către Europa ar trebui să se oprească la sfârșitul acestui an, când expiră un contract de tranzit prin Ucraina.

Pauza privind noile aprobări de export de GNL, anunțată de administrația președintelui Joe Biden luna trecută, ar putea reduce aprovizionarea suplimentară la sfârșitul anilor 2020. Și nu există nicio garanție că iarna viitoare va fi caldă.

Cu toate acestea, începând cu 2026 și 2027, un val de noi livrări de GNL va invada piața globală, în principal din Qatar și SUA. Duminică, Doha a anunțat o nouă extindere masivă a capacității de export până în 2030. Exporturile de GNL din SUA aproape că se vor dubla până în 2028 față de nivelurile de anul trecut.

Piața mondială a GNL tinde să se transforme atunci când este supraaglomerată. Contractele legate de prețurile petrolului, un refugiu relativ sigur în 2022, vor ajunge să pară foarte scumpe față de cele bazate pe piețele de gaze tranzacționate.

Vânzătorii vor trebui să ofere condiții contractuale mai flexibile, GNL se va deplasa și mai mult în căutare de clienți și se va depune un efort mare pentru a deschide noi piețe, în special în Asia de Sud și de Sud-Est și poate în Africa. Gazul ieftin este necesar pentru a concura cu cărbunele în țări precum India și Indonezia.

După cum subliniază un studiu recent al Columbia Center on Global Energy Policy, Rusia se confruntă cu perspectiva unor costuri mai mari pentru noile infrastructuri de export, combinate cu prețuri mai mici pe măsură ce își pierde piața europeană tradițională în favoarea Chinei.

O piață a gazului ieftin ar putea încuraja Europa să renunțe la dependența sa finală prin interzicerea importurilor de GNL rusesc, așa cum a făcut deja în cazul petrolului.

Rezistența sectorului global al gazelor naturale în fața șocurilor din 2022 a fost remarcabilă. Piața este în continuare fragilă și ar putea fi bulversată de condiții meteorologice extreme sau de noi întreruperi ale aprovizionării. Dar dacă acestea nu se vor produce, anii de gaze ieftine vor restructura  o mulțime de calcule ale vânzătorilor, guvernelor și consumatorilor.

author avatar
Radu Jacotă Redactor