AcasăEconomieCe afaceri are Austria în România. Lista companiilor care fac bani frumoşi...

Ce afaceri are Austria în România. Lista companiilor care fac bani frumoşi în ţara pe care au blocat-o în Schengen

romani afaceriAustriecii, datori-vânduţi României, dar tot ne blochează la Schengen! Ce date are ANAF

Austria, ţara care tocmai ne-a blocat accesul către spaţiul Schengen, a profitat deja din plin de deschiderea României către blocul comunitar. Companiilor lor au dezvoltat afaceri importante în țara noastră, în mai toate domeniile-cheie de activitate.

Au cumpărat firme și le-au adus pe profit, iar acum controlează businessuri și lanțuri de producție vitale pentru economie.

Ai afaceri în petrol, gaze sau IT

În topul celor mai cunoscute companii care activează în România este OMV Petrom. Încasările sunt unele record, iar anul trecut firma a avut un profit net de 2,7 miliarde de lei. Gigantul este deținut în proporție de 32% de guvernul austriac.

OMV a făcut lobby și pe legea offshore și este în punctul de a demara extracţia de gaze din Marea Neagră. O delegație a fost prezentă recent la Cotroceni și a purtat discuții cu președintele Iohannis despre extinderea afacerii.

Austriecii sunt printre cei mai feroce investitori din economia românească. Au intuit la timp, încă de acum 10-15 ani, potenţialul de dezvoltare al ţării noastre şi au dezvoltat afaceri într-o gamă largă de domenii, de la petrol şi gaze la comerţ, construcţii şi IT.

Au cumpărat ieftin afaceri românești și le-au dus pe profit, reușind să controleze businessuri și lanțuri de producție vitale pentru economie”, a declarat consultantul economic Adrian Negrescu.

Raiffeisen Bank, încasări-record

Raiffeisen Bank se laudă cu încasări record după ce românii s-au împrumutat și mai mult. Numai în trimestrul al treilea din 2021 a înregistrat un profit net de 645 milioane de lei, cu 11% peste perioada similară din 2020.

Nici lanţul farmaceutic Help Net n-o duce rău în ţara noastră. A înregistrat o cifră de afaceri de 848,5 milioane de euro, în creştere cu 16% faţă de anul trecut.

author avatar
Andrei Ștefan