AcasăUtileMeteoCaniculă și disconfort termic, dar și averse, vijelii și grindină. Ce zone...

Caniculă și disconfort termic, dar și averse, vijelii și grindină. Ce zone sunt vizate de avertizări COD GALBEN de la ANM

Caniculă și disconfort termic, dar și averse, vijelii și grindină. Ce zone sunt vizate de avertizări COD GALBEN de la ANM (sursa foto: gds.ro)

Vin vești noi, în această a treia zi a săptămânii, de la meteorologi. Sunt anunțate informații despre zonele în care disconfortul termic va fi accentuat și va fi caniculă, dar și despre cele în care sunt prognozate averse și vijelii.

În primul rând, e de menționat faptul că pentru zilele de 4 și 5 august Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare COD GALBEN, sub care se află mai multe județe, dar și Bucureștiul.

foto: meteoromania.ro

Conform ANM, ”în sudul și sud-estul țării, disconfortul termic se va accentua și local va fi caniculă, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Miercuri (4 august) temperaturile maxime se vor situa între 32 și 36 de grade, iar joi (5 august) între 34 și 39 de grade. Minimele termice, în marea lor majoritate, nu vor coborî sub 20 de grade”.

COD GALBEN de vreme instabilă

foto: meteoromania.ro

De asemenea, prin intermediul unei atenționări COD GALBEN de instabilitate atmosferică temporar accentuată, sunt anunțate și averse, dar și furtuni. Mesajul de la ANM va fi valabil în intervalul 04 august, ora 12:00 – 05 august, ora 06:00.

Răstimp în care, informează meteorologii, în Moldova, în cea mai mare parte a Munteniei și local la munte și în Dobrogea vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Astfel, sunt prognozate averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. ”Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25…45 l/mp”, potrivit ANM.

Meteorologii menționează că și în restul teritoriului se vor semnala fenomene de instabilitate atmosferică, dar pe arii restrânse.

Informare meteo, valabilă începând de joi, 5 august

Totodată, în dimineața acestei a treia zi a săptămânii, ANM a transmis o informare meteo. Aceasta va fi valabilă începând din 05 august, la ora 12:00 și până pe 07 august, la ora 10:00, respectiv până sâmbătă dimineață.

”În intervalul menționat, începând dinspre sud-vest, instabilitatea atmosferică va cuprinde cea mai mare parte a teritoriului”, potrivit ANM.

Meteorologii anunță că vor fi perioade cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, dar și vijelii și grindină. ”Cantităţile de apă vor depăși pe intervale scurte sau prin acumulare 20…40 l/mp și izolat 50…60 l/mp”, se mai precizează în textul informării meteo.

156 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger