AcasăUtileMeteoCanicula nu se dă dusă încă. Capitala și mare parte din țară,...

Canicula nu se dă dusă încă. Capitala și mare parte din țară, sub COD PORTOCALIU – HARTA. Căldură și disconfort termic accentuat

sursa foto: Facebook/Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere

Canicula va continua să dea bătăi de cap și în prima zi a acestei săptămâni. Capitala și 29 de județe se vor afla, luni, sub Cod portocaliu, meteorologii anunțând că disconfortul termic va fi accentuat.

Alte 11 județe se vor afla sub Cod galben de căldură și disconfort termic ridicat. Avertizările au fost emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

COD PORTOCALIU – temperaturile pot ajunge până la 39 de grade

Pentru luni, 28 august, a fost emisă o avertizare COD PORTOCALIU, sub incidența căreia se va afla mare parte din țară, meteorologii anunțând: val de căldură în intensificare și extindere și disconfort termic accentuat.

„În Maramureș, Crișana, Banat, Moldova, sudul Olteniei și al Munteniei și cea mai mare parte a Transilvaniei se vor înregistra temperaturi maxime în general de 37…39 de grade, iar minimele se vor situa între 18 și 26 de grade, astfel încât disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”, conform ANM.

foto: meteoromania.ro

11 județe, sub COD GALBEN: maxime între 35 și 37 de grade

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), luni, 28 august, valul de căldură se va menține. „În estul Transilvaniei, în Dobrogea și în nordul Munteniei și al Olteniei disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime se vor situa în general între 35 și 37 de grade, iar cele minime se vor încadra între 17 și 21 de grade”, se menționează în avertizarea COD GALBEN emisă de ANM încă din cursul zilei precedente și valabilă pentru ziua de luni, 28 august.

Judeţele Harghita, Covasna, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Brăila, Tulcea şi Constanţa se vor afla, luni, sub acest Cod galben.

Conform meteorologilor, începând de marți, 29 august, valul de căldură se va retrage spre jumătatea estică.

Prognoză specială pentru București

O prognoză specială pentru zona municipiului București, ce va fi în vigoare până marți dimineață, 29 august, indică faptul că valul de căldură, canicula și disconfortul termic accentuat vor persista, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi de 36…39 de grade, iar cele minime de 17…21 de grade.

Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat – a mai anunțat Administraţia Naţională de Meteorologie.