AcasăUtileMeteoCANICULA lovește România! ANM a emis COD PORTOCALIU și GALBEN/Maxime de până...

CANICULA lovește România! ANM a emis COD PORTOCALIU și GALBEN/Maxime de până la 38 de grade și disconfort termic accentuat

Căldura și disconfortul termic ridicat vor pune stăpânire, în intervalul următor, pe întreaga țară. Meteorologii au anunțat la ce să ne așteptăm din partea vremii, veștile vizând atât ziua de marți, 28 iunie, cât și zilele de miercuri, joi și vineri.

În primă fază, canicula va lovi în vestul țării. Din câte a anunțat Administrația Națională de Meteorologie (ANM) în această a doua zi a săptămânii, prin intermediul unei atenționări COD GALBEN, valabile pentru 28 iunie, pe parcursul zilei de marți în Câmpia și Dealurile de Vest va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 35…36 de grade.

„Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, iar disconfortul termic va fi ridicat”, potrivit ANM.

foto: meteoromania.ro

COD PORTOCALIU în 9 județe, COD GALBEN în restul țării

foto: meteoromania.ro

Pentru zilele de 29, 30 iunie și 1 iulie, respectiv de miercuri până vineri, a fost emisă o avertizare meteo. După cum se poate vedea de pe hartă, nouă județe sunt „colorate” – parțial sau total- în portocaliu, iar restul zonelor țării sunt în culoarea galben, aferentă avertizării COD GALBEN.

Astfel, prin intermediul avertizării COD GALBEN, ANM anunță că în intervalul menționat – respectiv în zilele de 29, 30 iunie și 1 iulie – valul de căldură se va extinde și se va intensifica în toate regiunile. „Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 33 și 37 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități” – atrag atenția meteorologii.

ANM avertizează, totodată, prin intermediul CODULUI PORTOCALIU, că în zilele de miercuri (29 iunie), joi (30 iunie) și vineri (01 iulie)„ valul de căldură va fi persistent în vestul, nord-vestul și local în centrul teritoriului, iar temperaturile se vor apropia de valorile maxime extreme ale perioadei. Se vor înregistra frecvent valori de 37…38 de grade, iar disconfortul termic va fi accentuat”.

Prognoză specială pentru București. Când lovește canicula în Capitală

Și tot în dimineața zilei de marți, specialiștii de la ANM au transmis și o prognoză specială pentru zona municipiului București. Meteorologii anunță că și în Capitală va fi caniculă, miercuri, joi și vineri. Când maximele vor ajunge la 34-36 de grade Celsius, iar disconfortul termic va fi ridicat.

Iată ce au anunțat meteorologii pentru București:

28.06.2022 ORA 10:30 – 29.06.2022 ORA 09:00

Vremea va fi călduroasă, iar temperatura maximă va fi de 31…32 de grade. Cerul va fi variabil, iar trecător vor fi posibile ploi slabe. Vântul va sufla slab şi moderat.

29.06.2022 ORA 09:00 – 01.07.2022 ORA 21:00

În zilele de miercuri, joi și vineri (29, 30 iunie și 01 iulie) vremea va fi caniculară, iar disconfortul termic ridicat. Indicele temperatură umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Vor fi temperaturi maxime de 34…36 de grade și minime de 18…21 de grade.

Probabilitatea pentru manifestări specifice instabilității atmosferice va fi mai ridicată în după-amiaza zilei de vineri (01 iulie).