AcasăAfaceriEconomieBVB , record peste record în 2023. Consilierul prezidențial Cosmin Marinescu: „Stabilitatea...

BVB , record peste record în 2023. Consilierul prezidențial Cosmin Marinescu: „Stabilitatea economică necesită în continuare preocupări sporite”

Bursa de Valori București (BVB) a premiat, joi, într-un eveniment devenit tradițional anual care premiază excelența pe piața de capital din România, performerii anului bursier 2023. Cu această ocazie festivă, în cadrul căreia au fost acordate 19 premii, consilierul prezidențial Cosmin Marinescu a apreciat performanțele-record de la BVB și a punctat nevoia de politici credibile pentru România.

Potrivit oficialilor, 2023 a fost unul dintre cei mai buni ani din istoria Bursei de Valori București, cu recorduri pe multiple paliere.

Astfel, capitalizarea companiilor listate la bursă a depășit, în premieră, pragul de 300 miliarde de lei, valoarea totală de tranzacționare înregistrată pe toate piețele, cu toate tipurile de instrumente financiare, a depășit 38 de miliarde de lei (+58% față de 2022), lichiditatea medie zilnică pe toate tipurile de instrumente listate, pe ambele piețe, a ajuns la 153 de milioane de lei (+60% față de 2022), indicele principal, BET a urcat cu 32%, iar BET-TR cu 40%, cel din urmă având cea mai bună performanță din regiune anul trecut, potrivit gandul.ro

Anul trecut, prin cele 34 de listări de acțiuni și obligațiuni, a fost atrasă suma record de 5,5 miliarde de euro. O valoare record a fost înregistrată și pentru numărul investitorilor care a ajuns la finalul lunii septembrie la peste 168.000.

„Pentru a 11-a oară, în cadrul evenimentului anual al Bursei de Valori București, care premiază excelența pe piața de capital, am adus în lumina reflectoarelor companiile care au strălucit la propriu în anul bursier 2023. A fost un an 2023 extraordinar, performanță reflectată în primul rând de succesul ofertei publice de listare a companiei Hidroelectrica, lider in producția de energie electrică în România. Meritul pentru aceste rezultate se datorează stakeholderilor pieței de capital și, astăzi, am văzut pe scena BVB Awards companiile care s-au remarcat prin rezultate notabile. Ne bucurăm să avem în cadrul comunității pieței noastre de capital asemenea jucători și cu siguranță, împreună, putem duce piața de capital din România la nivelul următor”, a declarat Adrian Tănase, CEO Bursa de Valori București.

Cosmin Marinescu: „2024 a început cu reactivarea inflației și reclamă prudență în politica economică”

Prezent la eventimentul festiv, Cosmin Marinescu, care este din decembrie 2014 consilierul pe probleme economice al președintelui Klaus Iohannis, în calitate de Consilier Prezidențial – coordonator al Departamentului pentru Politici Economice și Sociale din cadrul Președinției României, a apreciat rezultatele BVB.

„Piața de capital din România a înregistrat performanțe spectaculoase în anul 2023, context în care am felicitat Bursa de Valori București, la cea de-a 11-a ediție a BVB Awards, pentru ambiția de a deveni un pilon cheie pentru sistemul financiar românesc. În ciuda unui context economic deloc facil, în care ecourile crizelor recente încă se resimt asupra economiilor lumii, avem totuși așteptări optimiste privind investițiile, fluxurile comerciale și de finanțare, dar și trendul dezinflaționist la nivel global și european.

Însă stabilitatea economică necesită în continuare preocupări sporite, inclusiv pentru protejarea piețelor și a competitivității economice, cu precădere în industrie, dar nu numai. Proiectele de investiții din fonduri europene reprezintă deja principalul „motor” al economiei României, însă anul 2024 a început cu reactivarea inflației, ceea ce întrerupe trendul dezinflaționist din 2023 și reclamă prudență în politica economică.

Un obiectiv esențial al coaliției de guvernare este asigurarea stabilității economice și a sustenabilității financiare a României, obiectiv național cu atât mai important într-un an electoral ce survine unor crize multiple.

În raport cu acest obiectiv, anul electoral 2024 impune o anumită responsabilitate și în planul mesajului public, în privința valorilor democratice și a principiilor pe care dorim să le promovăm pentru viitor. De aceea trebuie să ne ferim de capcanele promisiunilor care vând   iluzii,   de   soluțiile   extremiste,   lipsite   de responsabilitate.

Pe termen lung, populismul economic ne transformă pe toți în perdanți. De aceea avem nevoie de soluții credibile pentru România, soluții echilibrate, care să ofere economiei noastre garanții de stabilitate și predictibilitate pe termen lung”, a scris Cosmin Marinescu pe blogul său.

 

author avatar
A.P. Redactor