AcasăEconomieBurduja a bătut palma cu americanii. Cade și ultima centrală din Valea...

Burduja a bătut palma cu americanii. Cade și ultima centrală din Valea Jiului

Sebastian Burduja începe să semene din ce în ce mai mult cu predecesorul său, Virgil Popescu: dușman al termocentralelor pe cărbune și prieten al americanilor. Actualul ministru al Energiei a decis desființarea ultimei centrale din Valea Jiului care mai funcționa pe cărbune, deși în Ordonanța decarbonizării și în PNRR, centrala de la Paroșeni ar fi trebuit să funcționeze până în 2030.

Rezervele de huilă din Valea Jiului ar ajunge pentru consum în termocentrale pe o perioadă de 100 de ani. Cu toate acestea, singura termocentrală din Valea Jiului, cea de la Paroșeni, care produce în bandă 150MW, funcționează doar două zile din cele șapte ale săptămânii, din lipsa cărbunelui. Autoritățile române au refuzat, în ultimii 30 de ani, să mai investească în retehnologizarea utilajelor din cariere, astfel că extracția cărbunelui se face cu costuri uriașe.

Chiar și așa, în cazul centralei Paroșeni, exista varianta importurilor de huilă, la prețuri rezonabile, însă Ministerul Energiei a blocat această soluție, tocmai pentru a crea senzația inutilității centralei. Și asta în condițiile în care modernizările făcute cu ceva ani în urmă au permis obținerea avizului de mediu pentru aceasta. În PNRR și în Ordonanța decarbonizării, centrala de la Paroșeni urma să se închidă ultima, în 2030.

”Conform Planului de restructurare al Complexului Energetic Oltenia, aprobat de către Comisia Europeană prin Decizia C(2022) 553 final din 26 ianuarie 2022, pentru care s-a obţinut finanţare din Fondul de Modernizare în valoare de 897 milioane euro, cu participarea Complexului Energetic Oltenia vor fi realizate noi investiţii în capacităţi pe gaze naturale şi surse regenerabile de energie, după cum urmează: a) 2 grupuri pe gaze naturale „ready for hydrogen” de tip CCGT, cu o capacitate totală de 1.325 MW: – Işalniţa: 850 MW – cu punere în funcţiune în 2026 și Turceni 475 MW – cu punere în funcţiune în 2026, precum și 8 parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de 735 MW – până în 2024. Capacitatea de producere a energiei electrice pe bază de huilă din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, respectiv grupul energetic Paroşeni 4, cu o putere instalată de 150 MW, va asigura, până la finalul anului 2030, neutralizarea huilei rezultată ca urmare a lucrărilor de punere în siguranţă a zăcămintelor de huilă”, se arată în Ordonanța decarbonizării.

Nimic în loc

Până în prezent, s-au tot închis grupuri pe cărbune și nu s-a deschis absolut nimic. Mai grav este că niciunul dintre proiectele anunțate de autorități nu a demarat în niciun fel, astfel că pericolul unui colaps al sistemului energetic devine iminent. Transelectrica atrăgea atenția că există un risc major în faptul că marile proiecte finanțate din PNRR sunt derulate de companii străine, fără niciun control din partea statului român. Sebastian Burduja, ministrul Energiei, o ține una și bună cu reactoarele nucleare modulare, în ciuda abandonării proiectului de către americani, fără să aibă o direcție clară pentru securitatea energetică a țării. Mai mult, legătura sa strânsă cu interesele americane s-a manifestat recent printr-un anunț șocant.

Centrala Paroșeni iese din sistem, în ce privește producția de energie pe cărbune, și reintră cu biocarburant produs de americani din biomasa din România. În ce privește biocarburantul, acesta are o putere calorică mult mai mică, astfel că producția de energie nu va fi eficientă. În fapt, nicio țară din UE nu utilizează biocarburant pentru producția de energie. Printre dezavantajele cunoscute ale biocarburantului se numără necesitatea utilizării unei cantități mari de apă în procesul producției acestora și  capacitatea calorică scăzută a produsului final.

Memorandum cu dedicație

Ministerul Energiei a anunțat semnarea unui Memorandum de Înțelegere cu Societatea Complexul Energetic „Valea Jiului” SA și American Bio-Carbon Delaware LLC, care vizează transformarea Centralei termoelectrice de la Paroșeni, situată în Valea Jiului, prin utilizarea biocarburantului produs de American Bio-Carbon din biomasa sustenabilă românească, înlocuind astfel cărbunele tradițional. ”Prin această colaborare strategică, nu doar că ne aliniem la obiectivele europene de decarbonizare și sustenabilitate, dar reușim să oferim noi perspective economice și sociale pentru Valea Jiului. Suntem mândri să lucrăm alături de partenerii noștri americani, pentru a transforma un sector istoric într-unul inovator și ecologic”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
31.538 afisari

31 COMENTARII

  • Burduja este fiu de securist Marinel Burduja, fost vicepreședinte Bancorex. Pai cum se face ca Bancorex a fost devalizata. Hai ca se poate ! Putem sa-i bagam pe ambii in puscarie.

   • CET Paroșeni o cunosc din anii’80 și avea tot timpul probleme in exploatarea cazanelor din cauza cărbunelui (huilă) care are o putere calorifică mică (cca 3500kcal/kg) rezultând cantități mari de cenușă care se evacuează foarte greu, creind probleme și la reparații datorate depunerilor mari de funingine și cenușă pe sistemele de țevi (economizor, supraîncălzitor) ce nu se putea evacua. CET Paroșeni tot timpul a creat probleme în SEN.

    • Vorbiți numai prostii
     Huila este un carbune cu putere calorica mare (superior)
     Problema la Paroșeni(și nu numai) apare deoarece cazanele funcționează cu tot ce se extrage din mina (inclusiv steril care se întărește și obturează injectoarele
     Nu exista o separare a cărbunelui de steril ambele intrind după măcinare în același buncăr

 1. Dragi romani pregatiti-va opaitzul si lumanarile!!! Guvernantii impreuna cu murikanii si urecheatzii de la Bruscseles ne vor binele!!!

 2. „Suntem mândri să lucrăm alături de partenerii noștri americani, pentru a transforma un sector istoric într-unul inovator și ecologic”
  Babaiatule eu am impresia ca nu stii ce inseamna cuvantul partener. Ia un dictionar explicativ si vezi cu ce se mananca parteneriatul.

 3. ”Centrala Paroșeni iese din sistem, în ce privește producția de energie pe cărbune, și reintră cu biocarburant produs de americani din biomasa din România”
  Bai prostule tu stii ce-i biomasa? De unde iei tu atata biomasa , idiot tradator ce esti. Fiu de hot.

 4. Sa nu va incalziti cu carbune CA nu e voie! Nu mancati carne decât de la MC Donald.Nu mancati fasole CA va bașiți! Pupati fundurile ! Asta da!

 5. extracția cărbunelui se face cu costuri uriașe,
  transportul cărbunelui se face cu costuri uriașe:
  -stiti cui sa-i dati blesteme,
  blesteme grele
  de copiii si nepotzi!

 6. Facultatea absolvită de Sebastian Burduja la Stanford este de studii politice, nu altceva. Informația e publică, în CV-ul lui Burduja. Asta spune totul.

 7. Foarte bine! Când a fost Burduja în Valea Jiului toate publicațiile debordau de bucuria minerilor, fiind pline de mulțumirile pe care i le adresau minerii pentru spiritul inovator și viziune. Abia acum minerii se pot bucura cu adevărat.

 8. Imi este rusine si ciuda ca sunt din acelasi oras cu acest nemernic trsdstor.Piatra Neamt sub administrarea omului de baza a lui Burduja, si care a luat 8% din voturile pietrenilor ne tine de trei ani intr-o mizerie cumplit.Acest destept de primar a distrus strazile principale din oras cu programul deplasare rapida.Intr-un sondaj facut peste 80%sunt foarte nemultumiti de ceia ce face primarul.DOI NEMERNICI TRADATORI…

 9. Asta-i trădare națională în formă continuată…Îi doresc iarnă ușoară cu panouri fotovoltaice😂

 10. Este regretabilă emiterea de informații false, nevalidate de către specialiști, se face o dezinformare a opiniei publice!
  Biocarbonul, numit și biochar, se produce din biomasă prin procedee de piroliză care nu consumă apă !
  Biocharul produs conține 85 -93 % carbon, puțin oxigen și hidrogen o are o căldură de ardere de minim 30 MJ/kg, mai mare decât cărbunele cu mult steril.
  Am studiat și am produs energie și biocarbon din biomasă și cunosc bine domeniul.
  Să aruncăm cu pietre este mai ușor decât să facem ceva concret care să funcționeze.

 11. Disgrațios!
  Stiri despre lucruri necurate , care deja s-au făcut . Ce foloase aduc aceste știri și cui ?

 12. Extractia carbunelùi costuri uriase,dar tancurile si rachetele amaericane sunt gratis ????.Incaz de razboi ti le arde Putin uegent !!

 13. Nu înțeleg, ce e rău în asta? Să terminăm odată cu aceste centrale fără randament și cu indice de poluare extrem. Sunt vechi, ineficiente și toxice! Sunt rezultatul unei epoci trecute, în care nu dispuneam de alte tehnologii și afectarea mediului înconjurător nu era un subiect de discuție! Azi există soluții superioare, care nu ne fac aerul irespirabil. Haideți să nu mai cârcotim la absolut orice! Trăim vremuri grele, ar trebui să ne cunoaștem mai bine prioritățile și să ne aducem aportul ca nație. La noi nu se poate face nimic fără ca „ceilalți” să comenteze și să denigreze. Dacă nu ne trezim măcar acum, în ceasul al 12-lea, s-ar putea sa vedem cum vom fi martorii apusului omenirii.

 14. Ganditi-va la următorul scenariu: fără combustibili fosili deloc (aici intră tot de la cărbune la benzină), totul devine electric, piața se liberalizează, kWh va costa între 5 și 12 lei, pe timp de iarnă, într-un apartament, un singur calorifer electric consumă minim 1kwh /oră. Vorbim aici de un cost de aproximativ 120 de lei pe zi la prețul cel mai mic, 3600 lei pe lună fără alte consumuri. În luna următoare rămâi fără energie electrică, e clar, se taie pentru neplată. Ce se întâmplă nu are nicio legătură cu clima, cu încălzirea globală și alte lucruri, are legătură cu deposedarea de proprietate și genocid asupra umanității. Vă spun, vor reuși, România va avea în 2030 sub 2 milioane de locuitori, 9 din 10 oameni vor fi omorâți. Așa va fi în toată lumea. Să nu aveți impresia că dacă ne supunem vom scăpa. Alternativa va fi că vom muri de cancere din cauza injecțiilor experimentale care vor „trata” tot felul de boli de laborator.

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri