AcasăEconomieBRICS și-a tras bancă. Egiptul și alte 20 de națiuni stau la...

BRICS și-a tras bancă. Egiptul și alte 20 de națiuni stau la rând

Influența BRICS asupra economiei globale devine tot mai puternică, pe măsură ce statele membre ale acestei alianței și-au tras și propria instituție financiară. BRICS a înființat Banca pentru Dezvoltare și a numit-o președinte pe Dilma Rouseff, fostul lider de la Rio de Janeiro. Egiptul și alte 20 de națiuni stau la rând să facă afaceri cu Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud.

Organizația de Cooperare de la Shanghai (SCO) este celălalt organism creat spre a sparge hegemonia dolarului.

Bătălia pentru supremație mondială se anunță teribilă, fiind de așteptat ca Statele Unite să riposteze în forță (poate chiar și militar, prin deschiderea unor noi fronturi de tipul celui din Ucraina) la aceste amenințări.

Lavrov a sunat adunarea. Ce pune la cale Moscova

Cu prilejul unei recente reuniuni a reprezentanților din regiunile care compun Federația Rusă, Serghei Lavrov a vorbit despre importanța pe care o vor avea BRICS și SCO în economia lumii. Printre altele, ministrul de Externe al lui Vladimir Putin a arătat că BRICS se pregătește să-și mărească numărul, iar printre statele care vor să devină membre se numără „forțe regionale” importante, ca Turcia, Mexic, Indonezia, Argentina, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Egipt.

În context, Rusia va găzdui în 2023 un important summit pe această temă. „Putin a sunat adunarea”, relatează presa din Occident, aluzie la reuniunea care se va ține la Moscova, cu participarea unui număr important de țări ce doresc să adere la BRICS.

Se așteaptă ca în următoarele trei luni să fie gata noul statut al organizației, în care va fi stipulată și decizia de extindere a alianței, după cum a remarcat Anil Sooklal, vocea Africii de Sud în BRICS. Ce se cunoaște este că atât Rusia, cât mai ales China sunt de acord cu primirea de noi membri și, mai mult, insistă pentru ca toate tranzacțiile economice să fie realizate în monedele proprii.

Egiptul, noul membru al Băncii BRICS

Egiptul se alătură Emiratelor Arabe Unite și Bangladeshului și devine ultimul membru al Băncii pentru Dezvoltare din cadrul BRICS.

Într-o mișcare ce poate fi interpretată ca pasul pregătitor unei aderări la BRICS, Cairo a venit cu o felie importantă de capital în cadrul noii bănci de dezvoltare (NDB). Capitalul social anterior a fost împărțit în mod egal între membrii inițiali: Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud.

NDB este o bancă înființată de națiunile BRICS pe baza acordului interguvernamental semnat la Summit-ul de la Fortaleza (iulie 2014). Aderarea Egiptului fusese aprobată încă din urmă cu un an, o decizie similară fiind luată și înb cazul Emiratelor Arabe Unite, a Uruguayului și Bangladeshului. Cu excepția Uruguayului, toți au devenit membri ai Băncii NDB în martie 2023.

Consiliul guvernatorilor NDB au ales-o vineri, 24 martie, în unanimitate de voturi, pe Dilma Rousseff ca noul președinte al Băncii BRICS.

Obiectivul băncii Băncii de Dezvoltare NDB este de a finanța proiecte de infrastructură și proiecte de dezvoltare durabilă în statele membre BRICS și în țările în curs de dezvoltare. De la înființarea sa, banca (are rating de credit internațional „euro+” primit de la Fitch Ratings și S&P Global Ratings) a aprobat mai mult de 90 de proiecte, în valoare totală de peste 30 de miliarde de dolari, în domenii precum transportul, apa, energia curată, infrastructura digitală și socială, precum și construcțiile urbane.

Egiptul este un jucător major pe piața energetică și agricolă, cu exporturi importante, inclusiv de petrol și produse derivate. Printre cei mai importanți parteneri comerciali ai Egiptului se numără China, Statele Unite, Italia, Germania și țările arabe din Golf.

Dezvoltarea BRICS a fost unul dintre subiectele atinse la întâlnirea dintre Vladimir Putin și Xi Jinping. La finalul întrevederii, liderul chinez i-a transmis omologului său rus  că vor veni „schimbări cum nu au mai fost în ultimii 100 de ani”, un semnal că ordinea mondială urmează a se schimba mai repede decât anticipau unii.

author avatar
Nicholas Cezar
6.342 afisari

14 COMENTARII

  1. Este cam ceea ce a vrut să facă Ceaușescu: banca pentru țările „in curs de dezvoltare. O parte dintre gloanțele de la Târgoviște au fost plătite de cei care s-au opus. Acum e mai greu cu opoziția. Nu e nimic nostalgic. Sunt doar fapte. Și dacă nu cunoști trecutul nu poți înțelege prezentul și nu poți construi viitorul ( care te avantajează).

    • asazisul „ceausescu” era o pacaleala….TRADUCERE DIN TURCA…..CAVUS-OGLU=FIU DE SLUGA…..satul „Scornicesti” numele original TATARAI….adica „TATARII CEI RAI”….deci era o sluga la comunistii ceceno-tatari din URSS…Cei care conduceau Romania erau de fapt securistii DIE-GRU…si care au condu-s NONSTOP..FARA PAUZE…DIN1945…CAPISCI????

      • Çavuş, also anglicized Chaush and Chiaus[1] (from Turkish: çavuş / چاوش, „messenger”), Arabic ‘shawish, شاويش’,[2] (from Old Turkic Çabuş or Çawuş, „person who gives order, person who yells”)[3] was an Ottoman title used for two separate soldier professions, both acting as messengers although differing in levels.[4] It was a rank below agha and kethüda (from Persian, kad-khuda, „magistrate”), in units such as the Janissaries and Sipahi, and was also a term for members of the specialized unit of çavuşān (چاوشان, also çavuşiyye,[5] çavuş(an)-i divan(i)[4]) consisting of combined cavalry and infantry serving the Imperial Council (as in Ottoman Egypt).[5] The leaders of the council’s çavuş were titled çavuşbaşı / چاوش باشی (or başçavuş / باش چاوش).[6] The çavuşbaşı was an assistant (or deputy) to the Grand Vizier,[7] dealing with security matters,[8] accompanying ambassadors visiting the Grand Vizier,[4] and also carried out the first examination of petitions submitted to the Council, and led council meetings when the Grand Vizier was not present.[8] The title has its origin in Uyghur use, where it was the title of ambassadors, and then entered Seljuq use for Byzantine imperial messengers, and Persian and Arabic use for various court attendants.[4]

        The word gave rise to surnames, such as Çavuş (Turkish), Çavuşoğlu (Turkish),[9] Čaušević (Serbo-Croatian),[10] Čaušić (Serbo-Croatian),[11] Baščaušević (Serbo-Croatian),[12] Çaushaj (Albanian), Ceaușu (Romanian), Ceaușescu (Romanian), Τσαούσης (Tsaousis in Greek), and others. It is also the stem of place names, such as Çavuş (in Turkey), Çavuşlu (in Turkey), Çavuşlar (in Turkey), Çavuşköy (in Turkey), Çavuşbayırı (in Turkey), Čauševac (in Bosnia),[13] Čauševići (one village in Bosnia[14] and one village in Serbia), Čaušev Do (in Bosnia),[12] Čauševina (in Bosnia),[12] Čaušlije (in Bosnia),[12] Čaušlija (in Macedonia), Chavusy (in Belarus),[15] Çaushi (in Albania), and others. In the past in former Yugoslavia, the word čauš was also sometimes applied to the wedding-planner.[12]

      • Stimate domn, bine ați venit! Sper că v-ați teleportat cu bine din dimensiunea de origine, iar wormhole fusă netedă. Deși păreți, încă, puțin confuz.
        Aici este Pămîntul.
        Credeți că interesează pe cineva copy pasteurile din dicționare? Contează etimologia numelor? Sunteți doct, apreciez. Prindeți și bandă largă de frecvențe.
        Ieșiți, totuși, puțin pe stradă.
        Să înțelegeți unde ați ajuns.
        Respect!

  2. Acum conduc securiștii mai abitir că pe vremea lui Ceaușescu. Nu era bine nici cu Ceaușescu dar nici acum nu este decât hoție, slugărnicie și vânzarea bogățiilor țării pe 2 lei.

  3. Nu-l mai muscati de kur pe ceasca stimabililor.Multi dintre noi stam tot in blocurile facute bine sau rau nu de ceasca, de cei din vremea lui ceasca, Daca nu erau alea din era ceasca, cu pesedeaua, peneleaua, taranistii si usereaua dormeam la corturi.Astia au grija de straini nu de romani.Nu se vede?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger