AcasăzppBRICS face implozie înainte să dicteze Noua Ordine Mondială

BRICS face implozie înainte să dicteze Noua Ordine Mondială

Summitul BRICS, de acum o săptămână, găzduit de Africa de Sud, trebuia să trâmbițeze zorii Noii Ordini Mondiale. Însă, se pare că la Johannesburg nu a fost numai despre sfârșitul dominației americane și ridicarea la putere a națiunilor în curs de dezvoltare. În termeni de PR, analiști excitați peste măsură au vorbit ca de o altă conferință de la Bandung, care în 1955 deschidea calea pentru o mișcare nealiniată ordinii trasate de beligeranții Războiului Rece, SUA și URSS.

Însă, lucrurile nu stau chiar așa, iar realitatea ascunsă opiniei publice arată o organizație – BRICS – mai divizată ca niciodată, căci ambițiile sunt mari în fiecare tabără și nimeni nu are curajul, tupeul și puterea Americii, de a-și asuma rolul de conducător (precum Washingtonul în cadrul NATO).

Ce știm

Oficial, summitul de la Johannesburg a reușit ce și-a propus – prima extindere a alianței de la înființarea sa, în 2009. Din 2024, celor cinci membri fondatori ai BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) li se vor alătura Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt, Iran, Etiopia și Argentina (în cazul sud-americanilor, trebuie ca actualul guvern să câștige viitoarele alegeri, ceea ce pare puțin probabil).

Dar, poate cel mai semnificativ lucru de reținut de la acest summit a fost înclinația blocului BRICS de a-și folosi influența economică în creștere pentru a contesta ordinea globală dominată de Occident, cu SUA în frunte. Combinarea celor două elemente – folosirea forței economice și îndrăzneala politică – arată că BRICS (redenumit BRICS+) a devenit un actor geopolitic cu sânge pur, care nu mai poate fi ignorat pentru mult timp.

În termeni demografici și economici, puterea BRICS este prea evidentă și greu de trecut cu vederea.

Noua realitate arată că, după extinderea de anul viitor, BRICS+ va reprezenta aproape jumătate din populația Pământului. Mai departe… Vorbind despre paritatea puterii de cumpărare (PPP) – cea mai potrivită măsură pentru compararea dimensiunii economice a țărilor -, aceasta oricum reprezenta o treime din PIB-ul global înainte de extinderea de la Johannesburg, adică era deasupra economiilor G7, conduse de SUA (care reprezintă aproape 30%). Cu noile adăugiri (cele șase state invitate să adere), BRICS+ va ajunge la o cotă de piață de aproape 40%. Iar decalajul față Occident doar se va mări pe viitor, având în vedere că se preconizează, în viitor, o creștere economică a țărilor emergente și în curs de dezvoltare.

De aceea, se și vorbește (și nimeni nu exclude asta!) despre extinderea BRICS+, tot mai multe state fiind interesate să adere la această organizație. Sunt voci care spun că peste 40 de țări și-au exprimat interesul de a face parte din BRICS+, iar 22 dintre ele au cerut în mod oficial să fie admise; cert este că doar cele șase deja anunțate au primit invitația de a adera.

Concluzia pe care o putem trage este că majoritatea covârșitoare a populației de pe Terra trăiește în țări care fie sunt deja în BRICS, fie aspiră să facă parte din acest bloc.

Unde să ne uităm

În ultimele decenii, economiile Vestului s-au transformat, devenind niște falange ale sectorului financiar-bancar; producția industrială a stagat, iar o parte din PIB a ajuns să fie doar calcule/cifre trecute pe hârtie, fără susține în bunuri reale, de consum/comerț.

Pornind de aici, specialiștii care au urmărit lanțul de producție au văzut că decalajul dintre Occident și BRICS este și mai puternic – țările G7 contribuie la producția globală de bunuri de larg consum aproape la fel de mult cât o face China pe cont propriu!

În plus, sperie faptul că puterea în creștere a BRICS+ este despre mult mai mult decât doar PIB. Este și despre resurse. Iar integrarea a doi dintre cei mai mari producători mondiali de petrol – Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite – înseamnă că BRICS+ va monopoliza piața globală de țiței.

Când doi dintre cei mai fermi aliați ai SUA din Golful Persic au decis să se alăture unei alianțe conduse de Rusia și China înseamnă că asistăm la o schimbare evidentă a mersului lucrurilor în lume. Oricât de mult al minimaliza CNN semnificația summitului BRICS de la Johannesbiurg, valoarea sa simbolică este clară. E de ajuns să vedem că celor două țări din Golf care vor adera la BRICS li se alătură Iranul, unul dintre cei mai notorii dușmani ai Americii.

Pentru America, consecințele sunt mai mult decât simbolice. Mișcarea pusă la cale de Moscova și Beijing reprezintă o amenințare serioasă pentru sistemul petrodolar, cimentat încă din anii ’70, când Arabia Saudită a încheiat un acord cu SUA prin care a fost de acord să-și listeze petrolul pe piața globală în dolari; și, conform înțelegerii, dolarii încasați de Riad pentru vânzările sale de țiței (așa-numiții petrodolari) trebuiau și au fost „reciclați” în SUA sub formă de depozite și achiziții de trezorerii americane; cu alte cuvinte, SUA au oferit securitate Arabiei Saudite, care a plătit prețul protecției în „petrodolari”. Acest lucru a permis SUA să aibă preț de zeci de ani un deficit comercial masiv fără a vedea dolarul depreciat. A fost una dintre pietrele-cheie ale hegemoniei globale postbelice a Americii, care a permis Washingtonului să susțină un regim de război perpetuu, pe lângă exercitarea dominației financiare asupra lumii.

Iată, însă, că din 2020 încoace au cam început să apară fisuri. Arabia Saudită tocmai ce a anunțat că ia în considerare vânzarea țițeiului în alte valute (în pofida presiunilor Casei Albe, despre care Național a scris), iar Emiratele Arabe Unite s-a și grăbit să facă asta, tranzacționându-și petrolul în yuani.

Simbolică este și invitarea Etiopiei să facă parte din alianța BRICS. Nu numai că vorbim despre a doua cea mai populată țară din Africa (după Nigeria), dar în capitala Addis Abeba este sediul Uniunii Africane. Mișcarea asta ar trebui citită ca un mesaj către întregul continent cum că BRICS este deschisă oricărei țări din Africa dornică să adere. De asemenea, națiunile africane văd în invitația lansată Etiopiei o afirmare a angajamentului BRICS de a ajuta țările în curs de dezvoltare.

Pentru unii, BRICS reprezintă o „umbrelă geopolitică” care oferă un grad de protecție în fața politicii externe din ce în ce mai agresive a Occidentului, întruchipată de strategia evidentă a Washingtonului – „dublă izolare” pentru Rusia și China, plus extinderea NATO până în îndepărtata Asie. Cei interesați să intre în BRICS văd în această organizație singurul loc în care națiunile care nu sunt interesate să participe la noul Război Rece se pot „ascunde” pentru a nu fi nevoite să aleagă o tabără.

În același timp, sunt „jucători” care au o motivație mai degrabă ideologică – slăbirea controlului Occidentului, care de 500 de ani dictează asupra afacerilor globale. Aceste țări, cu Africa de Sud în frunte, vorbesc despre o nouă mișcare de decolonizare.

Cine trădează

În pofida tuturor celor enunțate anterior, nu toți membrii BRICS sunt pe aceeași lungime de undă. Rusia și China, din motive evidente, vor să transforme grupul într-o organizație capabilă să conteste hegemonia SUA și a Occidentului, țintind crearea unei Noi Ordini Mondiale, o lume multipolară și echitabile. Chiar Xi Jinping, în discursul său de la Johannesburg, a acuzat: „SUA au făcut tot posibilul pentru a paraliza piețele emergente și țările în curs de dezvoltare. Oricine se dezvoltă rapid devine o țintă de izolare și obstrucționare pentru America”.

Dar, nu toți membrii BRICS sunt de acord cu această abordare de confruntare și deja sunt voci care anunță că organizația va face o implozie înainte de a se extidne.

De exemplu, India, condusă de premierul Narendra Modi, menține, în continuare, relații foarte bune cu Washingtonul, inclusiv în domeniul securității, și nu s-a ferit să-și exprime îngrijorarea față de evoluția BRICS într-o organizație anti-SUA, condusă de China și Rusia. Pe scurt, India vrea o abordare neutră, nicidecum una anti-Occident.

Deocamdată, India pare să nu poată bloca inițiativa China&Rusia, a căror poziție anti-America se bucură de un sprijin larg în cadrul BRICS.

Anul viitor se va dovedi crucial pentru viitorul organizației și al lumii, în ansamblul ei. Nu numai că aderarea la BRICS a noilor țări va avea efect în economia (doar atât?!) globală, dar Rusia va prelua și președinția anuală a blocului.

O să avem la putere într-o organizație cuprinde jumătate din umanitate o țară angajată într-o confruntare militară „de facto” cu Occidentul. Dacă recentul summit BRICS din Africa de Sud nu a însemnat un start în Noua Ordine Mondială, cu siguranță că schimbarea va începe în 2024.

4.029 afisari

63 COMENTARII

 1. si eu in locul indiei as pastra relatiile bune cu u.s.a asa se joaca la doua capete dar… viitorul e oare cum imprevizibil si daca mai traim vom videa daca nu nu … asta e viata caci oricum schimbarile vor fi nu in ani ci in zeci de ani si nu se stie cine va triumfa pana la urma!!

  • Theodore John Kaczynski a fost Profesor de Matematica la Universitaea Berkeley si a lucrat in domeniul Teoriei Geometrice a Functiilor Complexe ale carui articole stiintifice le puteti citi in format pdf din pagina Enciclopediei Wikipedia. Profesorul Kaczynski a parasit activitatea academica in 1978 pentru a ne face constienti de faptul ca Omenirea se afla in fata unui prag Istoric singular, care odata trecut devine fara posibilitate de intoarcere. Este o analiza obiectiva facuta cu argumente ale Psihologiei Individului, Psihologiei Multimilor, Istoriei si Filosofiei Istoriei. Manifestul, intitulat „THE INDUSTRIAL SOCIETY AND ITS FUTURE”, desi critica sever tipul psihologic, mai degraba sufletesc, al activismului de stinga, nu se aliniaza nici unei ideologii si cu atit mai putin unui program politic, dar mai degraba vizeaza latura existentiala a omului si societatii si evalueaza evolutia societatii in dimensiunea ei metaistorica, exhatologica. Impotriva Lumii Unipolare ne avertizeaza si Epopeea lui Gilgamesh si Mitul Turnului Babel din Cartea Genezei iar impotriva Statului Centralizat vorbeste Profetul SAMUEL in Cartea Intii a Regilor si Herodotus in dialogul care are loc intre Xerxes si Marele Vizir la Helespont.
   Exista ,asadar, in memoria colectiva a omenirii cunostrinta pericolului pe care il prezinta Statul, Statul Centralizat, si mai presus de toate Statul Global. Dar daca in epocile trecute statul nu a avut (sau a avut?) mijloace tehnologice care nu cu multe decenii in urma pareau de domeniul fanteziei, statul de azi are aceste mijloace cu care, iata, poate produce lesne forme de tiranie cu care omenirea nu s-a mai intilnit pina acum in timpurile istorice. Combinatia dintre mecanismul statului si tehnologia contemporana este fara precedent si duce vizibil nu numai la o diminuare severa a libertatii individuale dar poate si va altera IREVERSIBIL si dimensiunea biologica si cea spiritual-existentiala a speciei umane. Dar mai exista inca o mica licarire de speranta: Profesorul T.J.Caczynski a prevazut acum aproape patru decenii ca acest sistem Socio-Industrial va intra intr-o faza de critica intr-un interval cuprins intre patru si sapte decenii, din momentul publicarii MANIFESTULUI, in cursul careia sistemul va fi partial distrus fie gradual fie violent. Este momentul in care OMENIREA nu trebuie sa ingaduie refacerea lui caci altfel transformarile vor deveni IREVERSIBILE. Sistemul Socio-Industrial a intrat in faza prezisa de T.J.Caczynski in 1996 acum trei ani cind Cartelul Militaro-Sanitar a dat Prima Lovitura de Stat Globala.

 2. Mancati rahat turcesc , BRICS E MAI PUTERNIC CA NICIODATA …..VETI VEDEA , AMERICA E CA VECHEA ROMA ESTE INCEPUTUL DECLINULUI TOTAL

  • Iar mananc k.kat , de mai bine de 70 de ani o lalaim ca America e in declin si ea ne scuipa in cap si ne sterge cu cotul ..

   • Hey little man, it’s ok, everyone says stupid shit sometimes and has to eat it. It’s never a good idea to bet against us, we may have had some rough patches in the past, but we always prevail.

    • Not this time you won’t Dementia Joe! You just ran out of nazi scientists to do the work for you. So go to your handlers and tell them to change your diapers, you’re full of shit and not only does it smell but it also shows!

     • N-ai asa ceva oricat de mult ti-ai dori….cand e ocupat la roz, o iei la maro marele rtard al planetei phutin cel cu putza mica, mica, mica…cea mai mica si bleaga…..

   • Asta si este definitia declinului – o perioada indel ungata de degradare economica, militara fizica mo rala si spiritu ala cu scurte si aleatorii perioade de revenire. Nu se intampla peste noapte! Si nu e de 70 de ani , e de 50 de ani adica din anii ’70 de cand au luat-o in freza in Vietnam si le-au dat amantii lor musulmani mat cu embar goul. Mai au nevoie de cel putin inca pe atat ca sa se prabuseasca. Un imperiu antic cadea cam in 200 de ani de la inceputul declinului daca nu erau si alti factori favorizanti ca de ex un dezastru natural. Tehnologia este un astfel de factor. Cuplata cu imigratia masiva si schimbarea structurii kulturale si genetice a imperiului lucrurile se intampla mult mai rapid de aceea pot fi observate in timpul vietii noastre.

 3. Apropo de Xi Jinpging „SUA au făcut tot posibilul pentru a paraliza piețele emergente și țările în curs de dezvoltare. Oricine se dezvoltă rapid devine o țintă de izolare și obstrucționare pentru America”.
  Mmmda, mare tupeu. Sa zica mersi ca SUA a investit miliarde in economia Chinezeasca, ca fara ajutorul americaniilor si fara tehnologia lor (copiata sau chiar furata de chinezi), n-ar fi atins chinezi rata de crestere economica din ultimi 20 de ani. Acum vine si se plange ca americanii nu mai vor sa le dea prune in gura. Pana la urma, ce spune Xi se aplica DOAR Chinei, si nu tarilor celalalte in curs de dezvoltare. Se face pe victima si ii include si pe ceilalti care nu sunt victime.

 4. Pai va dau din zeci de exemple urmatorul exemplu.
  Avionul lui Prigojin era fabricat in Brazilia.
  Brazilia dupa atentat si-a anuntat intentia de a cerceta cutia neagra si resturile de avion pentru a cauta adevarul. Brazilia nu a fost lasata desi atat Brazilia cat si Rusia sunt state membre ale forului economic Brics…

 5. US este puterea care a impus globalizarea prin asigurarea cailor maritime.Nu ar fi existat nici un fel de negot liber fara schimbarea impusa de americani.Penultima forta militara maritima a fost Anglia si ei numai negot liber nu au avut in cap.
  US este deocamdata singura putere care poate sa-si proiecteze forta militara oriunde pe glob(gratie nr mare de baze militare) in 24 de ore.
  Necazul este ca ceea ce a fost in trecut nu mai este valabil acum. America a trecut de la asigurarea rutelor de free trade la mentalitatea de politist idiot care iti ia carnetul pt ca nu ai basca.Timpul scurs in care au avut controlul economic a creat o dependenta toxica fata de avantajele de care au profitat.Asta nu inseamna ca nu pot inca sa isi proiecteze forta insa prabusirea americii vine din interior si nu de la BRICS!!!!!
  BRICS este o asociere de cocosat lipit de gard.
  Interesele economice brics nu sunt convergente chiar daca pe hartie par a fi.Razboaiele economice pornesc de la un lucru de nimic de genul de ce ai vandut saiba X cu doi bani si nu am fost si eu intrebat etc.
  Prabusirea economica a US va aduce cu ea o perioada foarte trista economic pt toti ceilanti.Ganditi-va numai la cate tranzactii personale ati facut dea lungul vietii care implica folosirea unui dolar.
  Gata ca m-am lungit.

  • CORECT d-le Gogu cu precizarea ca britanicii au avut in cap comert liber dar doar pentru ei. Cat despre caile maritime nu uitati teoria lui Mackinder cu Heartlandul. Cred totusi ca „prabusirea” inca se joaca si etapa este in Ucraina. Daca sua o pierde si nu sunt perspective de castigare abia atunci putem vorbi de inceputul declinului. E ca la baseball – Coreea – ball, Vietnam – strike, Iraq – ball, Afghanistan – strike, Ucraina la bataie. Daca si asta se pune strike, atunci SUA e OUT. Si chinezii au deja baze in Cuba si se pare ca si in Mexic. Sa-i vedem cu home-court advantage cum or sa joace. In trecut le-a fost arsa casa alba, acum ramen de vazut.

  • „Ganditi-va numai la cate tranzactii personale ati facut dea lungul vietii care implica folosirea unui dolar.”
   Lasa ma Gogule ca de acum facem in aur. Stiau ceva baietii cu ochi albastri cand si-au botezat creatia.

 6. Nicusor ,tata, ai facut juramant satanei.Asta e treaba ta, problema e ca ai inceput sa cenzurezi,prostul obicei al lasilor de presa gen tu,coman,vlad si toate slugile care v-ati aciuiat pe la carbogazosii lui Micula.In rest nu am nimic de comentat.Buna seara.

   • stop sniffing litle girls joe!

    google.com/search?client=firefox-b-d&sca_esv=562345284&q=biden+sniffing+little+girls&tbm=isch&source=lnms&sa=X&ved=2ahUKEwjIzKOwzo6BAxW9cPEDHahLB_MQ0pQJegQIDRAB&biw=1698&bih=809&dpr=1.13

    your country is falling all over the place just like you

    google.com/search?client=firefox-b-d&sca_esv=562345284&q=americas+declining+infrastructure&tbm=isch&source=lnms&sa=X&ved=2ahUKEwimuteczo6BAxXFVPEDHWKbC_cQ0pQJegQICBAB&biw=1698&bih=809&dpr=1.13

 7. Aha AHA AHAHAHA AHAHAHAAA hatz…
  am mâncat niste branza proaspata acida de oi si hatz.. Hatz… Trebuie sa ple hatz…

  HATZ

 8. Multă prostie intre oi, behaie fiecare părerea, iar nea Nicolae asta travestit in Nicolas, o da cand cu rușii, cand cu americanii. Cumetre se pare ca esti gay si cu cu ru in doua pu li. India ca si Turcia isi protejează poporul, daca lucrurile merg prost in NATO si vor al treilea război mondial, o sa sara si Turcia in brics. Pana una alta, o țara NATO din nord a permis atacarea cu drone pe pamant rusesc, deci sunt la scânteia de a intra in al treilea război mondial doar sa mai salvam încă o data America cum. S a intamplat in 40. Probabil uitați criza americană dinainte de război, nu e nici o diferenta azi cu ce era atunci America in colaps.

  • I appreciate Romania’s commitment to NATO and would like to extend a nice and warm 🖕🖕🖕 to all the haters out there. We’re all part of one big European Western family, and united we will continue to dominate the world.

   • Cica crack headu de Hunter futea tot felu de coorve si ucrane, rusesti dar mai chinezaturi.

    Al batran e doar o flescaitura a sinagogii satanei. Loooool

    • It is true, Hunter Biden has had his way with the ladies 😉 The best pussy comes from Russia and Ukraine, sorry Romania!
     As for me, I’m happily committed to my wife. And no I’m not a satanist, but you’re certainly a moron 🙂

    • Dear Sir, who doesn’t have the coae to identify himself, there is the West and there is the Rest. Pick a side 😉

 9. Cum minti dumneata, nenicule, mai rar !

  Nu India este cu fundul in doua luntrii ci China, pentru ca are interesul de a-si recupera imprumutul in aur
  acordat SUA Company in ’72, pentru ca dolarul sa devina valuta forte – astea sunt primele doua minciuni. A treia minciuna este ca Xi nu a tinut niciun discurs tocmai din acest motiv, ca sa nu supere Mafia Khazara sa atace China cu DEW si HAARP, pentru ca atunci China ar raspunde si ea cu acelas arsensal, lucru déjà stiut de Deep State. Rusia si celelalte tari stiu interesul Chinei si au rabdare pentru ca este normal ca SUA Company sa returneze imprumutul si dobanda.
  Acest lucru va fi insa imposibil, chiar daca Rockefeller mai lungeste pelteaua in Ucraina pentru ca prin aceasta tara pe cale de disparitie, sa ajunga in SUA banii furati de UE de la tarile UE, si banii din traficul cu arme facut de SUA Company prin aceeasi UCRAINA.
  Déjà lucrurile au intrat pe ultima suta de metri in linie dreapta si SUA Company va colapsa garantat.
  China asteapta momentul pentru ca atunci va exista posibilitatea ca SUA Company sa fie vanduta creditorilor pe bucati. Anglia si ea isi freaca mainile asteptand deznodamantul, ca sa-si ia si ea halca de SUA. Orice imperiu a durat maxim 250 de ani, asa ca SUA Company nu va face exceptie, insa sfarsitul ei va fi ca sfarsitul Babilonului.
  Edgar Cayse care a prezis si ziua mortii sale, a prezis ca SUA se va scufunda in ocean, si acest lucru este posibil cu argumente concrete ale specialistilor in geologie.
  Odata cu colapsul economic si politic al imperiului reptiliano-khazar SUA, se va sfarsi si imperiul nazist-khazar continuatorul imperiului romano-khazar. Khazaria mare nu va exista asa cum au visat mereu khazarii inchinatori la Satana Yehova, cei care declara sus si tare ca sunt PAGANI ANTICI.

     • that’s because you forgot it you senile. you know what else you forgot today besides the ukrainian bribes, your sons drugs & underaged prosititutes and the nuclear missiles launching codes? to change your shit filled diapers

  • Mah apropo de aur, circula vb prin targul conspirationist ca cica prin anii ’00 se plimba killary ca voda prin loboda pe la fort knox si in 2008 cand cu ipotecarele s-ar fi dus niste chinezi sa-si ia inapoi cateva tone din aurul pastrat acolo, iar la un cintezoi din asta mic si rau i-a venit ideea sa dea cu bormasina intr-un lingou si dedesubt a dat de tungsten, galbena fiind doar poleiala. Da’ dupa aia nu s-a mai auzit nimic. Stii ceva de asta?

  • ROMULUS , NU SUNT ” Barbu Gh. ” , i-am furat pseudonimul , SUNT CONSTANTIN MOLDOVEAN TIRASPOL , de profesie TROLL , o iscoada care haleste k.kat ( pentru un pumn de copeici ) din 2014 in presa romaneasca .

  • Cate tone de aur se extrag anual din Sudan si ce procent din ele ajunge in Rusia? Cu 70 de tone aur anual numai in Rusia BRICS s-ar putea sa fie ceva.

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

Spaimă într-un bloc din Galați. O femeie a fost dusă la spital, în urma unei explozii produse într-o garsonieră

Au fost momente de spaimă pentru locuitorii unui bloc din municipiul Galați. O femeie a ajuns în grija cadrelor medicale.Pompierii au fost chemați să...

Supărare mare la o biserică din Târgu Jiu, chiar de Sfântul Andrei. A fost chemată poliția

În timp ce în alte lăcașuri de cult din țară s-au ținut slujbe în tihnă încă de la primele ore ale zilei de joi,...