Cauta

Bombă! ASF ascunde un nou faliment pe piața RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiară a refuzat să furnizeze informații publice despre solvabilitatea firmelor de asigurări rămase pe piață, în contextul ultimelor două falimente ale City Insurance și Euroins, care au dus la o explozie a tarifelor RCA. Solicitarea a fost făcută de Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România, care se teme că ASF ascunde un nou faliment în piață.

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) a atras atenția Guvernului și Parlamentului României asupra faptului că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) refuză să furnizeze informații despre situația financiară a companiilor de asigurări, deși există risc crescut pentru un nou faliment pe piața RCA, în 2024. Motivația refuzului ASF a fost halucinantă, instituția susținând că o confirmare sau infirmare a solvabilității acestor firme ar provoca haos în piață.

”Diseminarea publică a unor astfel de informații poate influența funcționarea în condiții optime a pieței asigurărilor din România”, se arată în răspunsul ASF. Cererea  COTAR viza comunicarea informațiilor privind rezervele tehnice ale societăților de asigurare autorizate să-și desfășoare activitatea pe piața din România, precum și aspecte conexe ce țin de lichiditatea și viabilitatea acestora, adică acele informații menite să ateste dacă asigurătorii sunt sau nu în măsură să-și desfășoare activitatea pentru care au primit autorizația ASF. ”Cererea noastră nu viza obținerea unor informații detaliate și, de altfel, elementele indicate de noi sunt neechivoce: asigurătorii fie respectă, fie nu respectă cerințele de capital/ de lichiditate impuse de lege. Prin urmare, singura ipoteză în care informațiile solicitate pot crea prejudicii este aceea în care asigurătorii nu respectă parametrii impuși de lege, întrucât doar în acest caz s-ar putea reține un eventual caracter prejudiciabil al informațiilor”, se precizează într-un comunicat al COTAR.

Rezerve de daune

Frecvența daunei în România este de 5%, iar dauna medie este de 10.000 de lei, una dintre cele mai mici din UE. Rezerva de daună trebuie să asigure achitarea tuturor dosarelor de daune, în caz contrar ajungându-se în situația găurilor de 3 miliarde de lei lăsate de falimentele Euroins și City Insurance.

”Având în vedere falimentele City Insurance și Euroins, ale căror consecințe negative de o gravitate fără precedent au destabilizat puternic piața de asigurări din România, necesitatea implementării unor măsuri care să asigure identificarea și remedierea timpurie a oricăror dezechilibre din activitatea asigurătorilor și existența pe piața asigurărilor a unor societăți care manifestă aceeași conduită ilicită ca în cazurile City și Euroins în perioada premergătoare retragerii autorizației de funcționare, solicităm să ne comunicați dacă asigurătorii au constituit și menținut rezerva de daune și la ce valoarea se situează, în prezent, indicatorul de lichiditate al fiecărui asigurător”, se arată în solicitarea avocaților COTAR către ASF.

Totodată, aceștia au cerut ASF să comunice dacă asigurătorii respectă cerințele referitoare la capacitatea societăților de a estima riscurile în funcție de mediul în care activează, dacă respectă cerințele referitoare la riscurile cunoscute sau potențiale, la rezervele tehnice, la calitatea și cantitatea fondurilor proprii, precum și dacă asigurătorii respectă cerințele referitoare la modul în care activitățile de asigurări generale și de asigurări de viață sunt administrate separat.

Val de reclamații împotriva firmelor de asigurări

Potrivit argumentelor invocate în solicitarea COTAR către ASF, asigurătorii au aceeași conduită ilicită manifestată în trecut și de City Insurance și Euroins, constând în încălcarea continuă și repetată a prevederilor referitoare la gestionarea dosarelor de daună, plata despăgubirilor și a penalităților de întârziere, constituirea și menținerea rezervelor de daună etc. ”De altfel, această realitate este reflectată și de numărul reclamațiilor înregistrate la ASF. Spre exemplu, doar asigurătorul Groupama a înregistrat 631 de reclamații în perioada iulie-septembrie 2023 și 1.652 reclamații pe primele 9 luni ale acestui an. Piața din România este în continuare caracterizată printr-un grad ridicat de concentrare, societatea Groupama deținând o cotă de piață de 22,23%, Omniasig, 13,34%, Generali, 6,55% și Grawe, 4,78%. În acest context, existența unor nereguli, chiar și numai în activitatea unui singur asigurător, va avea efecte majore la nivelul întregii piețe”, se mai precizează în documentul trimis către ASF.

Ultimele stiri

  • S-a dat drumu’ la bombardieri! Niciun sezon estival fără teribilişti blocaţi cu bolizii în nisip, la mare, la Eforie Nord. Ce amendă a primit (VIDEO)
  • Emoţii şi în Armenia! Elicopterul care îl transporta pe premierul Nikol Paşinian, aterizare de urgenţă
  • Circ la Cernavodă! Primarul ar fi fost bătut în plină stradă de un preot și de o femeie (VIDEO)
  • Reacţia lui Marcel Ciolacu în dosarul Coldea – Dumbravă: „Partidul principal al penalilor a devenit USR”
  • Val de companii străine care deschid afaceri în România, atrase de măsurile și investițiile susținute de PSD
  • Nicușor Dan recunoaște că e incapabil să rezolve problemele din Capitală. Traficul și apa caldă, peste alte două mandate
  • Incident aviatic cu un avion Tarom. Aeronava s-a întors pe aeroportul din Paris!
  • România se implică puternic pe front. Decizia cu efect direct asupra tancurilor Abrams ne poate transforma într-o ţintă
  • Cum se apără Florian Coldea după ce a dat 15 ore „cu subsemnatul” la DNA. Fostul general SRI, plasat sub control judiciar!
  • Horoscop – sâmbătă, 25 mai 2024. Toate zodiile au parte de schimbări în bine, dar sub aspecte diferite
  • Exit mobile version