AcasăEconomieBombă! ASF ascunde un nou faliment pe piața RCA

Bombă! ASF ascunde un nou faliment pe piața RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiară a refuzat să furnizeze informații publice despre solvabilitatea firmelor de asigurări rămase pe piață, în contextul ultimelor două falimente ale City Insurance și Euroins, care au dus la o explozie a tarifelor RCA. Solicitarea a fost făcută de Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România, care se teme că ASF ascunde un nou faliment în piață.

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) a atras atenția Guvernului și Parlamentului României asupra faptului că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) refuză să furnizeze informații despre situația financiară a companiilor de asigurări, deși există risc crescut pentru un nou faliment pe piața RCA, în 2024. Motivația refuzului ASF a fost halucinantă, instituția susținând că o confirmare sau infirmare a solvabilității acestor firme ar provoca haos în piață.

”Diseminarea publică a unor astfel de informații poate influența funcționarea în condiții optime a pieței asigurărilor din România”, se arată în răspunsul ASF. Cererea  COTAR viza comunicarea informațiilor privind rezervele tehnice ale societăților de asigurare autorizate să-și desfășoare activitatea pe piața din România, precum și aspecte conexe ce țin de lichiditatea și viabilitatea acestora, adică acele informații menite să ateste dacă asigurătorii sunt sau nu în măsură să-și desfășoare activitatea pentru care au primit autorizația ASF. ”Cererea noastră nu viza obținerea unor informații detaliate și, de altfel, elementele indicate de noi sunt neechivoce: asigurătorii fie respectă, fie nu respectă cerințele de capital/ de lichiditate impuse de lege. Prin urmare, singura ipoteză în care informațiile solicitate pot crea prejudicii este aceea în care asigurătorii nu respectă parametrii impuși de lege, întrucât doar în acest caz s-ar putea reține un eventual caracter prejudiciabil al informațiilor”, se precizează într-un comunicat al COTAR.

Rezerve de daune

Frecvența daunei în România este de 5%, iar dauna medie este de 10.000 de lei, una dintre cele mai mici din UE. Rezerva de daună trebuie să asigure achitarea tuturor dosarelor de daune, în caz contrar ajungându-se în situația găurilor de 3 miliarde de lei lăsate de falimentele Euroins și City Insurance.

”Având în vedere falimentele City Insurance și Euroins, ale căror consecințe negative de o gravitate fără precedent au destabilizat puternic piața de asigurări din România, necesitatea implementării unor măsuri care să asigure identificarea și remedierea timpurie a oricăror dezechilibre din activitatea asigurătorilor și existența pe piața asigurărilor a unor societăți care manifestă aceeași conduită ilicită ca în cazurile City și Euroins în perioada premergătoare retragerii autorizației de funcționare, solicităm să ne comunicați dacă asigurătorii au constituit și menținut rezerva de daune și la ce valoarea se situează, în prezent, indicatorul de lichiditate al fiecărui asigurător”, se arată în solicitarea avocaților COTAR către ASF.

Totodată, aceștia au cerut ASF să comunice dacă asigurătorii respectă cerințele referitoare la capacitatea societăților de a estima riscurile în funcție de mediul în care activează, dacă respectă cerințele referitoare la riscurile cunoscute sau potențiale, la rezervele tehnice, la calitatea și cantitatea fondurilor proprii, precum și dacă asigurătorii respectă cerințele referitoare la modul în care activitățile de asigurări generale și de asigurări de viață sunt administrate separat.

Val de reclamații împotriva firmelor de asigurări

Potrivit argumentelor invocate în solicitarea COTAR către ASF, asigurătorii au aceeași conduită ilicită manifestată în trecut și de City Insurance și Euroins, constând în încălcarea continuă și repetată a prevederilor referitoare la gestionarea dosarelor de daună, plata despăgubirilor și a penalităților de întârziere, constituirea și menținerea rezervelor de daună etc. ”De altfel, această realitate este reflectată și de numărul reclamațiilor înregistrate la ASF. Spre exemplu, doar asigurătorul Groupama a înregistrat 631 de reclamații în perioada iulie-septembrie 2023 și 1.652 reclamații pe primele 9 luni ale acestui an. Piața din România este în continuare caracterizată printr-un grad ridicat de concentrare, societatea Groupama deținând o cotă de piață de 22,23%, Omniasig, 13,34%, Generali, 6,55% și Grawe, 4,78%. În acest context, existența unor nereguli, chiar și numai în activitatea unui singur asigurător, va avea efecte majore la nivelul întregii piețe”, se mai precizează în documentul trimis către ASF.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
4.315 afisari

6 COMENTARII

  1. ASF la puscarie!!!
    ASF funcționează ca un SRL mafiot care acopera si ascunde furaciunile asiguratorilor. Pe deasupra le mai confera si aparență de legalitate.
    Societatile de asigurări, in special pe RCA in România fac bișnița pe față, iar ASF coordonează aceasta bișnița in defavoarea cetățenilor români.
    Daca te uiti in piata RCA din România se vede clar intelegerea de tip cartel mafiot pe care o practică societatile de asigurări pe RCA.
    Si la fel se vede ca ASF face zid in jurul acestor intelegeri de tip mafiot, desigur ca nu pe gratis!!!
    ASF coordoneaza si incurajeaza si beneficiaza de pe urma coruptiei grosolane din piata RCA. ASF este plina de căpușe lacome care traiesc pe spinarea si pe munca românilor!

  2. Atâta timp cât dacă ai curajul sa te uiți peste prețurile propuse intr- un deviz de reparații prin firma de asigurare și nu faci conjunctivita sau nu rămâi cu probleme la mansardă, iar circulația, în România, efectuidu- se ca în țările din lumea a treia în ceea ce privește respectarea legii, sa nu ne mire creșterea continuă a noastră ( cei corecti) , a contribuției,
    la hoția, respectiv prostia unora.

  3. Desfiintati ASF si obligativitatea RCA iar lucrurile se vor regla de la sine. Oamenii nu o sa mai cotizeze aiurea la acest sistem pagubos numit RCA. Sa isi faca asigurare numai cine vrea. Asa o sa scada si preturile asigurarilor, si o sa mai dispara din capusele astea de firme care ne baga mana in buzunar pentru ca asa spune legea.

  4. Intr un stat bolnav , corupt , cu autorități corupte și oameni nepregătiți aceste obligații ca și polita RCA trebuie să dispară și instituția desființată. Nu poți obliga un cetățean să fie un bun și corect plătitor de taxe atât timp cat tu stat ești mafiot.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger