AcasăEconomieBăncile, obligate de UE să aplice iertarea parțială a datoriilor

Băncile, obligate de UE să aplice iertarea parțială a datoriilor

Lovitură pentru bănci și recuperatori

Guvernul a transpus Directiva europeană prin care băncile sunt obligate să aplice măsuri de restructurare a creditelor înainte de a trece la executările silite. Printre aceste măsuri se numără iertarea parțială de datorie, amânarea plății tuturor sau a unei părți a ratelor de credit pentru o anumită perioadă, schimbarea ratei dobânzii, oferirea unei perioade fără plăți, precum și plăți parțiale. Pe de altă parte, Directiva prevede și înmulțirea firmelor de recuperare, pe fondul unei creșteri majore a creditelor neperformante la nivelul UE.

Băncile și firmele de recuperare nu vor mai avea voie să treacă direct la executarea silită în cazul întârzierilor la plata ratelor la credite. Potrivit unei Directive europene, transpusă într-o ordonanță de urgență adoptată miercuri de Guvern, creditorii vor avea obligația de a avea politici și proceduri adecvate în virtutea cărora să depună eforturi pentru a aplica, dacă este cazul, o restructurare rezonabilă datorată dificultăților financiare, înainte de a demara procedura de executare silită.

Astfel de măsuri de restructurare datorate dificultăților financiare vor ține seama, printre alte elemente, de situația consumatorului și pot consta, printre alte posibilități, în refinanțarea totală sau parțială a contractului de credit, dar și în modificarea termenelor și condițiilor existente ale unui contract de credit. Aceasta din urmă poate include, printre altele: prelungirea duratei contractului de credit, modificarea tipului de contract de credit, amânarea plății tuturor sau a unei părți a ratelor de credit pentru o anumită perioadă, schimbarea ratei dobânzii, oferirea unei perioade fără plăți, plăți parțiale, conversii monetare, precum și iertarea parțială de datorie și consolidarea datoriilor.

”Atunci când decid ce măsuri de restructurare datorate dificultăților financiare să aplice, creditorii ar trebui să țină seama de circumstanțele individuale ale consumatorului, de interesele și drepturile consumatorului și de capacitatea consumatorului de a rambursa creditul, inclusiv, în special, în cazul în care contractul de credit este garantat cu o proprietate imobiliară rezidențială care reprezintă reședința principală a consumatorului”, se arată în Directiva europeană.

Se înmulțesc recuperatorii

Pe fondul creșterii excesive a creditelor neperformante, din cauza imposibilității cetățenilor din statele Uniunii Europene de a mai rambursa împrumuturile, Directiva UE introduce reguli mai puțin stricte pentru intrarea pe piețe a firmelor de recuperare, care pot activa transfrontalier.

Potrivit expunerii de motive a Directivei, slaba concurență din sectorul recuperatorilor ar fi condus la un apetit scăzut al băncilor de a vinde aceste credite. ”Participarea limitată a cumpărătorilor de credite a avut ca rezultat o cerere scăzută, o concurență slabă și prețuri mici de cumpărare pentru portofoliile de contracte de credit pe piețele secundare, ceea ce descurajează instituțiile de credit să vândă contractele de credite neperformante. Prin urmare, ar trebui să fie posibil ca instituțiile de credit să vândă contracte de credite neperformante la nivelul întregii Uniuni, pe piețe secundare eficiente, competitive și transparente. Absența presiunii concurențiale pe piața pentru cumpărarea de credite și pentru activitățile de administrare a creditelor conduce la o situație în care firmele care oferă servicii de administrare a creditelor percep comisioane mari cumpărătorilor de credite în schimbul serviciilor prestate și duce la prețuri mici pe piețele secundare ale creditelor. Acest lucru face ca instituțiile de credit să fie mai puțin stimulate să își reducă prin vânzare volumul de credite neperformante”, se precizează în Directivă.

Hărțuirea debitorilor, interzisă

Potrivit ordonanței de urgență care a transpus Directiva europeană, cumpărătorii de credite și administratorii de credite sunt obligați, în relațiile lor cu debitorii, să acționeze cu bună-credință, în mod echitabil și cu profesionalism, să le ofere debitorilor informații care să nu fie înșelătoare, neclare sau false, să respecte și să protejeze informațiile personale și dreptul la viață privată al debitorilor și să comunice cu debitorii într-un mod care să nu constituie hărțuire, constrângere sau influență nejustificată. Totodată, firmele de recuperare trebuie să transmită debitorilor informații privind cesiunea care a avut loc, inclusiv data cesiunii, identitatea și datele de contact ale cumpărătorului de credite, precum și informații privind sumele datorate de debitor la momentul comunicării, prezentând detaliat sumele datorate sub formă de capital, dobânzi, comisioane și alte costuri permise.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.176 afisari

5 COMENTARII

  1. Daca de exemplu un cetatean are o datorie de 10.000 de euro si nu prea poate/vrea sa-i dea inapoi, banca cesioneaza acea datorie cu suma de 4.000 de euro unui recuperator. Recuperatorul va lua ulterior 12.000 de euro de la cetatean. De ce nu vine direct banca la cetatean sa-i propuna sa stinga datoria contra 4.000 de euro plata pe loc ? Bancile nu fac asta, sunt intelese cu recuperatorii.

    • NU ca-s intelese cu recuperatorii, ci recuperatorii sint tot ai bancilor resp. din firme de afara sau offshore! Ale bancilor resp. Ai înțeles șmekeria? e pe spoliere totala, pe japcă!

  2. Ma, da- n numărul asta vad ca dați doar știri de gâga. De când băncile fac frisoane la labarelile de la Bruxeles ?? Pai, pe bancari îi doare- n spitz, cum de altfel o să-i doară și pe recuperatori, când o să-ți explice, auzi , cu buna credință, când te da afara din casă. Sictir mincinoșilor.

    • corect! ia intreaba in orice banca de contul de baza impus de ue sa vezi daca macar stiu ce i aia. ue se dezmemebreaza ptr ca nu are mijloacele sa impuna aplicarea reglementarilor i.e n are posibilitate de SANCTIONARE!

  3. Faptul că că firmele de recuperare plătesc hackeri pentru a obține date reale despre posesorii creditelor cumpărate ori cesionate a devenit fapt notoriu și nepedepsit. Fac acest lucru pentru a-și reduce costurile cu aflarea adresei reale a debitorului, și eventual contul bancar pentru a face mai eficientă poprirea și a evita riscul de a întâlni un debitor insolvent dacă suma de recuperat e mare. Cele mai multe mesaje transmise adreselor de mail cunoscute au aparența unor mesaje venite de la firme de curierat care anunță ținta că urmează să i se livreze comanda pe care de fapt ținta atacului nici nu a făcut-o. Dacă deschide mailul, vede că i se cere adresa la care locuiește, că de aia încă n-a primit-o, precum și o taxă vamală ca să poată intra coletul în țară pe care evident trebuie să o plătească prin transfer bancar. Când deschizi asemenea mailuri care vin simultan de la mai multe firme de curierat iar la adresa expeditorului găsești că e aceeași adresă la toate mesajele, abia atunci vezi înșelătoria.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger