AcasăEconomieBancherii centrali sugrumă euro. S-a sfârșit norocul Europei?

Bancherii centrali sugrumă euro. S-a sfârșit norocul Europei?

Nici măcar majorarea dobânzilor la un nivel record de către BCE nu a putut susține moneda comună

Reacția euro la ultima creștere a ratelor dobânzilor ne spune multe despre modul în care investitorii privesc lumea.

Banca Centrală Europeană, axată pe inflație, a majorat joi ratele la depozite cu un sfert de punct, până la 4% – cel mai ridicat nivel din existența monedei comune.

Pe hârtie, majorarea ar trebui să stimuleze euro. La urma urmei, monedele nu iubesc nimic mai mult decât ratele mai mari, de regulă, iar decizia a fost un fel de surpriză – cu doar câteva zile înainte, era văzută ca o tragere la sorți între o menținere și o creștere.

Moneda a scăzut cu 0,8% în raport cu dolarul în acea zi, lăsând-o cu puțin peste 1,06 dolari – un minim al ultimelor trei luni.

A fost una dintre cele mai slabe zile pentru euro din tot anul – doar cinci zile anterioare din 2023 au adus scăderi mai mari, iar seria de pierderi ajunge acum la nouă săptămâni la rând.

Amintirile din conferința de presă de după ședință ale președintelui BCE, Christine Lagarde, că rămâne dispusă să majoreze în continuare ratele, nu au fost suficiente pentru a schimba cursul.

„Nu este o optică grozavă atunci când o bancă centrală înăsprește politica doar pentru a vedea cum moneda sa scade imediat după decizie”, spune Bas van Geffen, senior macro strategist la Rabobank.

Paul Donovan, economist-șef la UBS Wealth Management, a descris creșterea ratelor ca fiind o „povară”. „Întrucât majoritatea factorilor actuali ai inflației din zona euro nu sunt sensibili la rata dobânzii, impactul acestei creșteri a ratei asupra inflației este discutabil”, a spus el. „Președintele BCE, Lagarde, a încercat să dea dovadă de un ton de șoim la conferința de presă, dar piețele au ignorat tonul.”

Masajul așteptărilor continuă cu pași repezi. Unii dintre cei direct implicați în deciziile de politică monetară ale BCE insistă asupra faptului că o nouă creștere a ratelor înainte de sfârșitul anului rămâne o posibilitate – o perspectivă pe care unii observatori de pe piață o iau în serios.

Dar, în general, puțini sunt cei care cred cu adevărat că banca centrală va majora într-adevăr ratele în continuare, mai ales în timp ce economia UE resimte presiunea politicii monetare adoptate până acum.

În mod vizibil, BCE a redus destul de mult previziunile de creștere a zonei euro, cu 0,7% pentru acest an, față de 0,9% anterior, și reducând cu jumătate de punct procentual prognoza pentru anul viitor, la 1%. Și riscă să declanșeze o încetinirire economică rapidă și o inflație departe de ținta de 2% pe termen mediu.

De asemenea, căderea euro evidențiază decalajul uriaș dintre percepția investitorilor asupra SUA și cea asupra țărilor europene.

În mod esențial, slăbiciunea euro nu este la fel de pronunțată față de alte monede. Din luna mai, nu a mai evoluat nicăieri față de lira sterlină sau yen. Însă euro suferă în raport cu dolarul, care continuă să crească. Indicele DXY, care urmărește valoarea sa în raport cu un coș de alte monede, a câștigat peste 5 procente din iulie, în timp ce datele economice roz din SUA împing riscurile de recesiune tot mai departe în viitor.

Pe scurt, investitorii cred că norocul Europei s-a terminat. Rezistența surprinzătoare a economiei zonei euro, care a susținut moneda și a făcut ca acțiunile din regiune să fie o alegere atât de neobișnuită la începutul acestui an, este în mod clar în curs de dispariție.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.469 afisari

2 COMENTARII

  1. Singurul lucru sfarsit e mintea lor ingusta si cam de tradatori ,adica in solda altora!! Jos cu ei si la haules ca su tradat cetatenii europeni.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger